Motar – ukusno divlje povrće koje zapravo svi poznajemo

more

Foto by Martina Bogdanić

Vratila sam se pred par dana s jednog našeg kvarnerskog otoka gdje sam na čistim plažama nabrala motra kojeg  jednostavno obožavam. Hrabri ljubitelji jakih aromatičnih okusa neće se libiti staviti šaku svježe ubrane biljke među dvije šnite kakvog dobrog domaćeg kruha i time dobiti neobičan morski sendvič.

Ostale koji više vole uživati u raznolikim okusima koji se međusobno nadopunjuju priprema će uključivati neizostavno kuhanje.

motar, matarMotar (Crithmum maritimum) matar, obalni petrovac, šćulac, obalac, raste na skoro svakoj  nedevastiranoj obali. To su oni zeleni mesnati čvrsti listići s cvatom štitarke koji podsjećaju na sekulente i imaju jak neobičan aromatičan miris. Rastu po stijenama, u škrapama, na čistom kamenu, uvijek blizu ali nikad u području gdje doseže plima, tek metar dalje. Motar voli jako puno sunca na slanom kamenu i posolici.

motar, matarSigurna sam da ste uočili te listiće ali niste išli za njima. Mi znamo vrlo dobro ignorirati nepregledno mnoštvo našeg ljekovitog ali i samoniklog jestivog bilja pa smo tako marginarizirali i motar.  No Englezi i Grci rade od njega prvoklasne delicije koje spremaju na tisuće načina. Kod motra kao samoniklog jestivog povrća u prvom redu igramo na lakoprobavljivu zdravu namirnicu osebujnog i pomalo egzotičnog okusa. Iako se po starijoj pa tako i novijoj literaturi stalno i iznova prepisuje ista rečenica po kojoj motar ima slabu nutritivnu vrijednost, činjenica je da u novije vrijeme nisu rađena nikakva značajnija istraživanja njegovog sastava. Sklona sam vjerovati da nas Priroda ne bi obdarila u tolikoj mjeri tako ukusnom namirnicom da je ona potpuno mineralno/vitaminski bezvrijedna. Duboko sam uvjerena da ćemo pravu vrijednost motra tek otkriti.

A sad kuhanje! Jednostavno motar možete upotrijebiti na sve moguće načine na koje vam padne na pamet da biste upotrijebili neko „čvršće“ povrće.motar

Moj savjet je da kada ga upotrebljavate da ga prije samo kratko ( 2 -15 min) prokuhate u nesoljenoj vodi. Vrijeme kuhanja zavisi od toga koliko je biljka stara ( tvrda). Meni su najukusniji mladi listići. Zašto nesoljenoj vodi? Zato jer je motar slan! Raste uz more, slan je i otkriti ću vam tajnu; ima okus po moru! Za njegov aromatičan okus zaslužno je eterično ulje koje će dužim kuhanjem dobrano ispariti. Eteričnog ulja je manje u mladim listićima ubranim prije cvatnje ali možete ih zapravo brati bilo kada.

Moj prvi recept za kuhanje motra je bio s Lošinja gdje ga domaće stanovništvo zove šćulac. Rekli su mi „samo ga napravi kao blitvu s kuhanim krumpirima“, i bome fantastičan je! Provri se motar na par min u čistoj vodi i pomiješa se odvojeno sa skuhanim krumpirima, preliti sa par kapi maslinova ulja, češnjak po želji i to je to! Vrlo, vrlo fino! Meni finije nego krumpir s blitvom. Osim toga možete ga napraviti na varivo, na fritaju sa jajima, može biti osnovni sastojak vege lazanja, pizze, rižoto, u pitama, zapečeno s drugim povrćem i sirom u pećnici, na juhice, sirovo na kašaste sokove, popis je zaista dug. Možete ga upotrijebiti na bilo koji način kako biste upotrijebili tikvicu, patliđan, blitvu ili špinat. Možete ga blanširati i zamrznuti.

motarTradicionalno se motar još od antičkog doba i kiseli. Ja osobno baš ne volim kiselo povrće jer mi sve ima isti okus, po octu, ali ponekad tokom zimske prehrane ovakav kiseo ali aromatičan dodatak uz jelo zna dati zanimljiv ton cijelom obroku i podsjetiti na ljeto i toplije dane.

Dakle, nađite čistu obalu i počastite se obrokom od motra sa okusom mora. I ne zaboravite pri jelu isključiti televiziju. I možda tokom blagovanja na tren začujete zvuk valova i osjetite miris mora.

Napisala: Martina Bogdanić, fitoaromaterapeut    

Članak je izvorno objavljen na portalu Čarobna šuma.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

motar

Foto by Martina Bogdanić