Kurkuma – strana biljka no česta u upotrebi i kod nas

Postoje mnoge vrste kurkume koje se koriste kao začin ili eterično ulje. Ako ciljamo na slavnu ljekovitu biljku koristit ćemo (srećom i na tržištu najčešće naći) biljku Curcuma longa. Kurkuma je najpoznatija kao začin dobiven iz podanka biljke intenzivno žute boje. On se koristi samostalno ili u mješavini s drugim začinima (carry), pretežito u indijskoj kuhinji a danas ga zbog njegove popularnosti možemo naći u mnogim dućanima širom svijetu. I to je dobro, jer kurkuma je iznimno ljekovita biljka.

Obiluje kalcijem, željezom, magnezijem, fosforom, cinkom, selenom, sadrži vitaminom C, E, K, B6, riboflavinom. Koristila se još prije 5 000 godina u ayurvedi (indijskim sustavu liječnjenja) a danas su mnoga znanstvena istraživanja opravdala njenu dugu upotrebu. Kurkuma djeluje antibakterijski, protuupalno, regenerira kožu, koristi se i kao stomahik (poboljšava probavu) i karminativ (smanjuje nadutost), antispazmodik (djeluje proti grčeva), diuretik, antioksidans i pomaže protiv ovapnjivanja krvnih žila. U tu svrhu potrebno ju je kao začin uvrstiti u svakodnevnu prehranu u većoj mjeri pa čak ako želimo ciljano djelovati kuhamo ju kao čaj kao što to rade u Japanu. U tu svrhu koristit ćemo ju tako da 1 čajnu žličicu suhog praha podanka prelijemo s pola litre kipuće vode, zagrijemo, kuhamo 5 min, poklopimo i pustimo da stoji 30 min procijedimo i popijemo tijekom dana na gutljaje. Kuhana na ovaj način kurkuma će djelovati na dreniranje i čišćenje jetre, olakšanje probavnog trakta, bolju probavu hrane ali i snažno tonizirati organizam te mu na taj način dizati imunitet. Dreniranjem jetre ona djeluje i na smanjenje kolesterola u krvi ali i na bolji prihvat u tijelo minerala i vitamina koje smo pojeli u hrani. To znači da ćemo ju koristiti i kod umora i malaksalosti.

Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com


Ako se sjetimo da kurkuma djeluje regenerirajuće na kožu (rane), protuupalno ali i antibakterijski doći ćemo do zaključka da je kurkumu dobro uzimati kod gastritisa i drugih disbalansa želuca. Zbog protuupalnog djelovanja koristit ćemo ju kod upalnih bolesti crijeva i reumatoidnog artritisa, ali i upale grla i respiratornog trakta. Općenito drugo ime za nju bi moglo biti … ona koja tjera upale ća…

Ako se ponovo sjetimo da je ova biljka nježna za kožu i sluznicu (djeluje i regenerirajuće), protuupalna i antibakterijska možemo uzeti u obzir i stari recept protiv vaginalnih bakterijskih infekcija. Pomiješamo 1 omjer praha kurkume i 2 omjera pročišćenog maslaca te u više navrata dnevno apliciramo u rodnicu. Ovaj učinkovit recept mogu koristiti i trudnice.


Zapravo kurkuma se može koristiti na mnoge načine i u raznim disbalansima kao prah ali danas se sve više govori o njenom ekstraktu. Naime djelatna aktivna tvar je kurkumin za koji sve više znanstvenika tvrdi da djeluje izuzetno antikancerogeno i snažno podiže imunitet. U tu svrhu potrebno je koristiti ekstrakt standardiziran na min 95% kurkumina koji se pakira u kapsule. Ovaj ekstrakt vrlo uspješno obnavlja funkcije jetre i gušterače a po zadnjim istraživanjima djeluje i na obnavljanje stanica mozga te pomaže kod Alzheimera i slabog pamćenja. Poznajem osobe kojima je ekstrakt kurkume pomogao normalizirati funkciju gušterače ali i osobu kojoj je pomogao kod višegodišnjeg lošeg pamćenja. Kada kupujete kapsuliranu kurkumu raspitajte se dobro je li u kapsulama ekstrakt standardiziran na 95% kurkumina ili suhi konzumni prah. Razlika je bitna jer u količini suhog praha koji stane u kapsulu nije aktivna doza kurkumina. Kod kroničnih upalnih stanja organizma, probavnih smetnji i nejasnog dugoročnog pada imuniteta sjetite se kurkume!

Kurkuma je snažni antioksidans te ju možemo koristiti kao preventivni tonik protiv starenja.

Ljekoviti slatki namaz od kurkume:
2 žlice maslaca
2 žlice meda
1 žlica kurkume

Dobro izmiješati i kod upale grla uzimati svaki sat vremena po 1 malu žličicu na način da namaz polako otopimo u ustima. Namaz je jako ukusan i može se koristiti pri doručku namazan na kruh kao naša jutarnja doza za imunitet.

Budite sigurni da je kapsuliran ekstrakt kurkume koji uzimate standardiziran na djelatnu dozu jer inače ima puno slabiji učinak.

Upozorenje: budite oprezni sa rokom trajanja kurkume koju kupujete u dućanima ili biljnim ljekarnama, ako je kurkuma stara ili loše skladištena može doći do kontaminacije praha te ako ga koristite u većoj dozi moguće su kožne alergije

Tekst je izvorno napisan 2014. godi za tiskovinu 24 sata

Napisala: Martina Bogdanić