Kopriva, kraljica bilja ali budite oprezni!

Photo by Mareefe on Pexels.com

U rano proljeće vrijeme je izbijanja mlade koprive. Ona je izuzetno ukusno i hranjivo divlje povrće. Naberite mlade listiće i koristite ih kao varivo, od nje napravite savijače, zapecite s ostalim povrćem u Lasagne, napravite polpete kombinirajući ju s ječmom, kao blitvu ju prošarajte krumpirom, napravite ju na gusto kao špinat, uživajte u divnim njokima u umaku od koprive.. Zapravo izbor je beskonačan, samo mašta je granica. Možete ju koristiti kao bilo koje zeleno lisnato povrće, ima blag, pun okus baršunaste teksture i itekako hranjive vrijednosti. List sadrži željezo, kalij, vit C, B2, K, klorofil, tanine, kalcij, natrij, bor, provitamin A, fosfor i druge elemente.

Ono što mnoge ljude odbija od koprive je njen žar, zbog mravlje kiseline koju sadrži ostavlja „bockave“ trnce na prstima. Naravno ovaj efekt potpuno izostaje nakon kratkog blanširanja i možete ju potpuno sigurno jesti ako ste ju kratko prokuhali. Ali imam i dobru vijest: potpuno mladi, sočni listovi vas neće žariti čak niti dok ih berete bez rukavica. Obožavateljima koprive ovo ne smeta, beru ju uvijek golim rukama i zbrajaju u glavi koliko su reume na taj način otjerali od sebe, jer žarenje koprivom je prastar način tretiranja ove tegobe.

Kraljica kopriva raste svugdje gdje je humusno a vlažno tlo. Oduvijek je bila pratiteljica ljudi i njihovih nastamba. Na kontinentu, gdje je „dosadan korov“ voli se proširiti i zauzeti velike površine. Iskoristite to, ovo proljeće naberite ju mladu, kratko blanširajte, ocijedite i spremite u zamrzivač. A za mjesec dana prije nego procvate počnite brati vrhove njenih stabljika (prvih 10 cm od vrha), osušite i spremite za ljekovit čaj. Za što je ljekovit taj čaj? Pravo je pitanje za što nije! Da ne raste na svakom koraku vjerojatno bi bila skupa kao suho zlato. Izvrstan je diuretik (tjera tekućinu iz tijela). Dakle pomaže kod previsokog krvnog tlaka i prevelikog nakupljanja vode u organizmu. Za tu svrhu kuhat ćemo ju samu. Kako je svaki disbalans krvnog tlaka u svojoj biti disbalans bubrega- možemo ju koristiti i kod niskog krvnog tlaka. Ne vjerujete u to? No možda poznajete neku osobu (najčešće žensku) koja je cijeli život imala niski krvni tlak i nakon nekog velikog stresa ili hormonalne promjene (menopauze) tlak joj se naglo jako povisio. Slab bubreg je slab bubreg, kad – tad taj kronični disbalans dođe na naplatu. Kako kopriva djeluje na mikrocirkulaciju i obiluje mineralima, dugotrajnom upotrebom potpomoći će povišenju tlaka. Za tu svrhu kombinirat ćemo ju s ružmarinom.

Osim što jača bubreg, list koprive dužom upotrebom čisti i jetru. Zato će se pročistiti krv, regulirati pH vrijednost krvi, mikrocirkulacijom i mineralizacijom pa će se povećati ishrana tkiva ali i mogućnost tijela da uzme korisne tvari koje smo unijeli hranom. Zbog toga nam kopriva može pomoći kod seboreje (koja je alergijska reakcija na gljivice, a gljivice vole kiseli pH krvi). Zbog obilja željeza povećat će nam se dotok kisika i ishrana stanica kože pa nam čaj od koprive može pomoći i kod akni i sive i beživotne (pušačke) kože. Po istom principu duge kure s koprivom mogu nam pomoći i kod gljivica na nogama.

Kako je ishrana stanica bolja kopriva nam može pomoći čak i kod blagih hormonalnih disbalansa (pogotovo jer sada tijelo može iskoristiti nezasićene masne kiseline koje smo unijeli hranom) pa kopriva neće biti na odmet čak i kod policističnih jajnika. Po istom principu kopriva nam jača stijenke krvnih žila pa neće naškoditi kod slabih krvnih žila koje su česte kod poremećaja šećera u krvi. Ona blago potiče rad gušterače, a nekad će njen prirodni biljni inzulin u korijenu biti dovoljan da u redovitoj upotrebi snizi blagi šećer u krvi. Kako jača žile i čini ih fleksibilnijim neće naškoditi ni kod ateroskleroze.

Za koprivu se vjeruje i da jača živce i pomaže kod nervoza. Ako se sjetimo da će nam zbog mikrocirkulacije i obilja minerala blago balansirati šećer, drenirati jetru (pa time blago djelovati na kolesterol), smanjiti krvi tlak (diuretski) i općenito smanjiti stanični stres, možemo shvatiti zašto je na glasu da jača živce.

Naravno kao snažan diuretik (uz blago protubakterijsko djelovanje) djeluje na mehaničko odstranjivanje eventualnih bakterija u mokraćnom mjehuru.

Od svih ljekovitih biljaka našeg podneblja list koprive najspecifičnije djeluje na bubrege tako da ih tjera da „hvataju“ mokraćnu kiselinu pri filtraciji krvi, odjeljuju ju i šalju putem mokraće van tijela. Dakle kopriva itekako blagotvorno djeluje na giht. Osim toga ona dugotrajnom upotrebom podiže respiratorni imunitet jer djeluje protubakterijski, protuvirusno i protugljivično.

Nije na odmet napomenuti da je list koprive puno ispitivan i njegovo je djelovanje potvrđeno ali i da je u tradicionalnoj upotrebi njeno sjeme korišteno kod muške neplodnosti. Upotreba sjemena nije ispitivana ali jest njezin korijen. Za njega je utvrđeno da omekšava tkivo prostate. Dakle korijen će samostalno pomoći kod upale prostate, ali i u kombinaciji s antibioticima olakšat će njihov ulaz u tkivo.

Tinktura od korijena koprive: u rano proljeće iskopamo korijenje koprive, dobro ga operemo, nasjeckamo i svježim korijenom napunimo ¾ staklenke, do vrha nalijemo jaku domaću rakiju, zatvorimo i pustimo na suncu 3 tjedna. Nakon tri tjedna procijedimo i tinktura je gotova. Izvrimo ju 15 min na jakoj vatri (da ispari alkohol) i masiramo svaki dan vlasište kod osoba kojima ispada kosa.

Čaj od korijena koprive: 1 veliku žlicu suhog korijena kuhamo 5 min, maknemo s vatre, poklopimo i pustimo da stoji 10 min. Kod tegoba s prostatom pijemo 2 šalice ovako pripravljena čaja.

Čaj od lista koprive: 1 veliku žlicu usitnjenog suhog lista koprive prelijemo s 1 šalicom kipuće vode, poklopimo, pustimo da stoji 20 min popijemo na gutljaje, 3 ovako pripravljene šalice dnevno.

Čaj od lista koprive kod niskog tlaka: pomiješajte 2 masena dijela lista koprive i 1 dio lista ružmarina. 1 veliku žlicu mješavine prelijte s 1 šalicom kipuće vode, pustite stajati 15 min, procijedite i popijte na gutljaje.

Sirup / sok od koprive: 250 g svježih mladih listova i 1 razrezan štapić vanilije prelijemo s 1 litrom kipuće vode, poklopimo i pustimo da odstoji preko noći. Sutradan procijedimo, dodamo sok 2 limuna, i kuhamo 10 min s 1 kg šećera. Može se koristiti i med. Koristimo kao sirup za razrjeđivanje.

Upozorenje: kopriva specifično sakuplja olovo iz okoline pa ako raste blizu prometnica nikako nije za upotrebu, kao niti ona koja raste blizu smetlišta

Upozorenje 2: kod ljudi jako osjetljive kože kopriva može potaknuti histaminsku reakciju pa pri branju koristite rukavice