Sirup od cvijeta bazge

Danas me zvala prijateljica da me pita kako se radi sirup od bazge. Bila je na izletu, nabrala puno bazga rascvjetalih cvjetova bazge i sada je na sto čuda što točno da radi sa njima. Iskreno i ja sam ostala na sto čuda jer nikada nisam zapravo razmišljala kako se točno to korak po korak radi sirup od bazge. Jednostavno ga napravim. Kod mene je to (kao i sa svim cvijećem od kojeg radim sirupe) stvar odokativno-precizne metode : ). Zbog nje, a možda i zbog još nepoznatog nekog, odlučih napisati ovaj članak.

Dakle, ja to radim ovako: za vrlo sunčana dana (idealno između 12 i 14 h) naberem u košaru cvijetove bazge. Naravno podrazumijeva se da je bazga rasla daleko od prometnica. Rađe biram one cvijetove koji su na sredini ili u prvoj polovini cvata nego one koji su se rascvali pred par dana i polako idu prema svom zalazu. Cvijetove donesem doma, skinem ih rukom ili škaricama sa peteljki (onih dugačkih od 5-10 cm) i punim njima neku zdjelu. Kada je zdjela skoro puna prelijem preko toga prokuhanu i ohlađenu vodu na način da voda prekriva u potpunosti sve cvjetove. Nakon 24 sata sve zajedno stavim na vatru da se zagrije do cca 40 stupnjeva (za preciznu temperaturu stavite prst, voda treba biti na osjet zagrijana : ) Onda ocijedim tu sada zasićenu i mirišljavu vodu i izmjerim odokativno-precizno koliko je to litara. Na tu vodu stavim ¾ šećera. Npr ako je bilo 1 l vode stavim odprilike 0,75 kg šećera, i stavim na vatru zagrijavati. Miješam i čekam da se bazga šećer rastopi i smjesa počne vrlo blago kuhati. Skidam sa vatre, dodajem procijeđen sok od cca 2 iscijeđena limuna na 1 l i još toplo sipam u čiste staklene boce. Šećer nije baš zdrav (ako pazite na to da jedete samo kvalitetne i zdrave namirnice) ali izvrsno konzervira. Ako mu jako smanjite količinu ili koristite smeđi šećer sirup obavezno morate držati u hladnjaku.

Ponekad umjesto šećera stavim med (domaći). U tom slučaju omjer je: koliko procijeđene tekućine – toliko i meda, iliti ako je 1 l tekućine onda stavim 1 l meda. Sirup sa medom isto se mora držati u hladnjaku.

Najčešće sa bazgom u fazi namakanja kombiniram i drugo bilje a šta ćete vi staviti ovisi o vašem osobnom ukusu. Npr. meni odlično paše cvijet bazge sa listom i sjemenkama od koromača/i ili anisa. U toj kombinaciji pripravci od bazge su još efikasniji za prehlade, kašalj i upale bronha.

Vrlo fina mi je i kombinacija cvijeta bazge i kore gorke naranče a jedna prijateljica ju voli kombinirati sa listom mente.

Na ovoj slici sam ju recimo kombinirala sa cvijetom kadulje, 2 bazga sa ružom 2 lista trpuca i laticama one starinske mirisave ruže od koje se rade likeri. Došla je jedna fina parfumasta nota soka koja je bila posebno omiljena ženama dok su muškarcima (bar onima koje ja znam) ipak draži „klasični“ recepti samo sa cvijetom bazge.

Dakle varijacija je bezbroj, možete raditi sok od čistih cvijetova bazge, možete ih kombinirati sa drugim biljem, možete raditi sa bijelim ili smeđim šećerom, medom.

O tome za što je ovaj sirup dobar pročitajte u tekstovima o ljekovitosti bazge.

Kako ta moja prijateljica voli imati vrlo „konkretne“ recepte nazvala sam baku i ona mi je rekla svoj starinski recept: 30 cvijetova bazge preliti sa hladnom vodom tako da voda u potpunosti prekriva sve cvijetove. Nakon 24 h procijediti i dodati 3 kg šećera i sok od par limuna.  Pustiti da stoji još 24 h i ako se šećer za to vrijeme nije otopio zagrijati na vatri dok se ne otopi. Sipati u čiste staklene boce, čuvati u frižideru

Martina