Učite ženska učenja, činite ženske prakse

PixabayŽene, učite ženska učenja, činite ženske prakse, zavolite se, please!

Danas je u cijelom svijetu veliki pokret ženske duhovnosti. Vjerujem da je nastao kao protuteža globalnom odmaku žena od svoje ženske energije u „realnosti“, u većini. Pogotovo zadnjih 150 godina u doba industrijalizacije ali i pokreta za prava žena, nije se uspjela sačuvati izvorna mekoća ženske energije koja je istisnuta muškom energijom. Muškom energijom na način muškaraca, ne na način žena. Barem ja to tako vidim u svojoj glavi. Kopiranje muškaraca nije zdravo razvijanje muške energije u ženama. Zdrava muška energija u ženama razviti će se kada se u nama podigne, naraste zdrava ženska energija. Ona koja će mušku energiju zagrliti, shvatiti i krenuti prema njoj iz principa suradnje, podrške i topline. Mislim da je do pada (zdrave) ženske energije zadnjih 100, 150 godina došlo zbog preopterećenosti i zatomljenosti žena na svim razinama, što je opet tema za sebe.

By Pixabay

O ženskoj duhovnosti i energiji

Ovaj današnji pokret „povratka“ ženskoj energiji ne dešava se samo unutar poklonika „new age“ pokreta već se propituje na nov način i u velikim religijama svijeta, u poslovnim sferama, u socijalnim okvirima te na osobnoj razini. Mislim da je tek početak, ali jasan i svima znan. Odmakom od svoje ženske biti a unutar toga i ženske energije, uz „realan“ stresni život kakav jest, uz hranu i zagađenja kakva jesu, otvara se prostor za različita ženska oboljenja, iliti oboljenja koja većinom pogađaju žene i oboljenja koja se specifično odnose na ženske reproduktivne organe (grudi, maternica, jajnici). Preteško i prenaporno nam je biti žena uz sve izazove koji nas lome.
Podizanje ženske energije jedan je od sastavnih dijelova ženske duhovnosti. Diljem svijeta postoje danas različiti pokreti, zajednice, učenja i slično, potražite ih. To mogu biti različiti pokreti ženske duhovnosti koji specifično i aktivno rade na tom pitanju, no mogu to biti i ženske potporne zajednice po različitim oblicima problema, ženske molitvene grupe i sl. Uočavanjem ljepote ženskog plemena oslobađate ljubav prema sebi jer ste žena.

U moderno doba ako nema drugog načina žene se često odlučuju i na učenje putem interneta, nemojte isključiti i tu opciju.

Radionica Buđenje svetosti Žene, biljno parenje vagineSvakodnevno podizanje ženske energije

A što bi to na svakodnevnoj razini mogli učiniti da početno pomognete sebi da se sprijateljite sa svojom ženskom energijom? Otiđite na neku žensku radionicu, seminar. Oblačite samo meke tkanine, široke, lagane, nosite suknje i haljine. Izbjegavajte donje rublje i odjeću koja steže. Pri tome kada je moguće hodajte bose, po mogućnosti na zemlji ili travi. Potražite knjige i videa o ženskom tijelu i ženskom reproduktivnom sustavu, kuhajte samo ono što vama odgovara a da je lagano i osvježavajuće (neka tijekom ljeta partner kuha).

Otiđite što češće u kakvu takvu prirodu – ovo je izuzetno važno! Jedanput do dva puta tjedno proglasite poslijepodne za sebe koje nećete koristiti za obavljanje zaostataka već za čisto plandovanje i uživanje (more, hladovina, park, šuma, knjiga, sami!), izvucite staru šivaću mašinu, igle za pletenje, heklanje i povremeno rukama „izradite“ nešto lijepih boja što će vas radovati – slikanje ne spada u to premalo je mehanike ruku. Točajte se u kadi – nakon toga se namažite kantarionovim uljem i to činite što češće, čitajte romantične knjige, potaknite partnera na romantične, nježne geste tako da ga lijepo zamolite za to, meditirajte, vježbajte nešto nježno i neagresivno, manite se podizanja teških kanti, vreća, prenatrpane špeže i sl.

Budite intimne sa partnerima samo onda kada je i u vama zaista želja, manite se nepotrebnih razgovora i prepucavanja – smanjite broj riječi i pozornost preusmjerite prema unutra, spavajte dovoljno – vikendom pogotovo, pišite dnevnik snova, pratite menstrualni ciklus! Pokušajte se povezati sa ženama (pretkinjama) u obitelji sa puno kratkih susreta prevenirajući momenate kada isplivavaju stara prebacivanja. Berite ljekovito bilje i sušite ga, makar onih 2 – 3 biljke koje poznajete. Vrtlarite!

Foto by Pixebay

Koristite ruke za stvaranje u veselju! Prekrižite trećinu obveza svaki drugi tjedan – ne prebaciti nego prekrižiti sa pitanjem „Hoće li svijet propasti ako ovo ne učinim uopće?“. Odgovor ne smije u sebi sadržavati riječi „Da, ali…“ Nađite načina da budete same, da budete puno same, bez muzike, televizije, informacija koje vam ne dopuštaju da budete zaista sama, slušajte prirodu. Činite sve sa puno nježnosti, podrške za sebe, bez velikog objašnjenja drugima. Ženska energija je ljubavna, i ljubavna prema sebi.

Naslov teksta je „Učite ženska učenja, činite ženske prakse!“. Pripremite se ovako kako sam opisala. Doći će vam informacija i „zazvoniti u vama“ kada budete spremne.

39467577_2066102177037839_5959419658963517440_nBiljke i tekstovi za podizanje ženske energije

Od ovoga gore nabrajanog, svaki dan napravite bar jednu stvar! Onda u sve to ubacite i ljekovito bilje! Moje je mišljenje da ljekovito bilje bitno utječe i kemijski i duhovno/energetski na ljudsko tijelo. Osim što neko bilje može potaknuti balans hormona u ispaćenom i izraubanom ženskom tijelu, ono je direktan doticaj nas sa prirodom. Sa prirodom koja nam je potrebna na dnevnoj bazi. Popijte svaki dan jednu šalicu neke vama drage mješavine, bilo koje.

A ako vas zanima baš ljekovito bilje specifično za žene koje se koristi u terapijama evo tekstova napisanih kroz drugačije oči, koje vam preporučam da pročitate
Hormoni. Menstrualni ciklus. Konopljika.
Vrkuta. Žena.
Glog. Srce. Ljubav.
Zlatnica. Upala mjehura. Sveta ženska seksualnost.
Rusomača. Vrijeme povlačenja.
Tamponiranje kantarionovim uljem
te ostale tekstove iz kategorije Biljke kroz drugačije oči

A ako želite zaroniti konkretno u buđenje ženske energije pozivam vas na radionicu koja će se održati 15. – 18.08. u Malom Lošnju, na Čikatu. Više o radionici pogledajte na linku: ŽENSKA RADIONICA 🙂

Eto, za sada toliko, za svakoga ponešto,

Martina