Rusomača. Vrijeme povlačenja.

Rusomača. Prejaka menstrualna krvarenja.Vrijeme povlačenja.rusomača, capeslla bursa pastoris

Jesmo li preživjele svoje vrijeme povlačenja?

Jesmo li si dopustile vrijeme Zime da odradi svoje i da nas prirodno povede u samorespektivu i promišljanje života?

Jesmo li cijelu zimu mahnito radile bez vremena oduška za Sebe?

Bez vremena povlačenja nema niti pravog Proljeća. Bez njega ne može biti akumulirane čiste snage za novi, friški početak…

Novi početak s jezgrom snage, smijeha, radosti što je osvanuo novi dan, s  jezerom tolerancije, razumijevanja i ljubavi….

Bez proljeća nema ni raskoši punine Ljeta. Bez Ljeta nema niti prave zrelosti rajske Jeseni, onoga što očekujemo od sebe. Onoga što nam nakon cijelog procesa života (životnog ciklusa) dolazi kao zreo plod rada. Onoga za što možda živimo?

Treba  ojačati jezgru unutar sebe…. Treba nadoknaditi vrijeme u kojem si nismo dopustile “stati” tijekom zime.

Možda bi bilo pametno iskoristiti vrijeme povlačenja kroz menstrualni ciklus. Nakon razdoblja ovulacije kada se izstvara i fizički nukleus mogućeg početka svega što možemo, svakog mogućeg početka novog života, nove snage, nove šanse….Nakon vremena ovulacije i faze plodnosti ulazimo polako kroz vrijeme povlačenje u razdoblje razmišljanja…ulazimo u našu Zimu. rusomača, Capsella bursa pastoris

Ako smo previše iscrpile tijelo može nam se desiti jedna od dvije krajnosti. Da nam se menstrualni ciklus poremeti, preskoči i smanji broj dana manstruacije ili da imamo prejaka krvarenja.

Ako nam se menstrualni ciklus produži i/ili su nam izljevi krvi jači možemo ih pokušati korigirati rusomačom.

Rusomača, pastirska torbica, hoću-neću, Capsella bursa pastoris, je biljka koja se  tradicionalno koristila za zaustavljanje svih vrsta krvarenja, i vanjskih  i unutrašnjih a pogotovo za reguliranje menstrualnih krvarenja.

Ona kao da zna da je možebitno potrebna svakoj kući raste kao korov u svakome (bio) vrtu. To je jedna od onih biljaka koje iz neznanja zovemo korovom a zaboravljamo da je korov samo biljka koju ne poznajemo. Svaka biljka koja raste u vrtu ili je ljekovita za nas ili za naš vrt (jer ju vrt treba zbog poremećene ravnoteže sastava zemlje).

Rusomaču beremo u vrijeme cvatnje, srećom cvate skoro cijelo proljeće i  ljeto. Uberemo cijelu biljku (osim korijena), osušimo i spremimo.

Jednu veliku žlicu suhe biljke prelijemo s 1 šalicom kipuće vode, pustimo ju odstajati 20 min i pijemo toplo, na gutljaje. Možemo popiti  šalicu ujutro, 1 šalicu navečer. Ovo zaista pomaže.

Ako imamo puno rusomače  možemo od nje pripraviti tinkturu. Napunimo ¾ teglice s  isjeckanom svježom biljkom i prelijemo s nekom dobrom domaćom rakijom. Zatvorimo teglicu i pustimo ju stajati na Suncu. Svaki dan kada prođemo pored nje u par navrata ju protresemo. Nakon mjesec dana procijedimo i spremimo na neko tamno i hladno mjesto. Uzimamo  ju tako da da 30 kapi rastopimo u malo vode ili čaja i popijemo. Tako pripravimo i pijemo 3 puta dnevno 7 dana prije obilnih i za vrijeme obilnih menstruacija.

Netom prije i samim početkom menstruacije zastanemo i pogledamo u svoju Zimu. Da li nam  je početak menstruacije bolan? Što smo zaboravile sebi dopustiti i gdje se prepustiti? Koje potrebe smo si zabranile  osjetiti? Zbog čega nam kuća duša žene tako bolno krvari?

Volite svoj menstrualni ciklus, svaka njegova faza je blagoslov i učitelj.

Napisala: Martina Bogdanić, fitoaromaterapeut

Članak je izvorno objavljen kao dio kolumne Mala škola ljekovitog bilja  na portalu Naturala.hr
rusomača, Capsella bursa pastoris