Intervju u Novom listu: Istine i zablude, tamponiranje kantarionovim uljem

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hypericum perforatum, makro flos

Prenosimo intervju sa urednicom bloga Martinom Bogdanić izašao u Novom listu, link na original članak pogledajte ovdje: članak – tamponiranje kantarionovim uljem

– Tako je, pojam tamponiranja kantarionovim uljem vrlo je raširen. Možda upravo zbog toga čini se da o njemu sve znamo. Nažalost ubičajene su prakse krivog korištenja i/ili korištenja nedovoljne količine ulja koja ne može odraditi svoj terapeutski učinak.

Također, vrlo su raširene zablude da tamponiranje kantarionovim uljem poništava učinak kontracepcijskih tableta.

Znači ne poništava ih?

– Ne, vaginalna upotreba kantarionovog ulja ne poništava učinak kontracepcijskih tableta. Poništava ga, ili potencijalno destabilizira u nekim slučajevima, oralna upotreba čaja od kantariona u terapijskim dozama. To znači korištenje čaja kroz duže razdoblje. On se pije najčešće kao terapija kod depresija i/ili protiv stresa, za smirenje i sl. Ovdje treba ipak napomenuti da kantarionovo ulje kao i bilo koje drugo bazno ulje, može dovesti do pucanja prezervativa, dakle u tom smislu može djelovati na način da destabilizira intimnu zaštitu.

Također je raširena među populacijom kriva informacija da se tamponiranje provodi na način da se par kapi kantariona nakapa na vrh tampona i aplicira. To je apsolutno nedovoljno. Pravilna upotreba je da se u bočicu s kantarionovim uljem, najbolje takozvanu „sirupicu“ tamnog stakla i širokog grla od 30 ili 50 ml potopi na 10 minuta tampon od nebijeljenog pamuka. Naravno, prethodno je potrebno skinuti plastičnu zaštitu s tampona i končić ostaviti da visi izvan grla boce da biste tampon mogli jednostavno, higijenski izvaditi iz bočice. Nakon potapanja tampon se aplicira te mijenja uvijek novi tampon s novim uljem, više puta u toku dana. Obavezno se tamponiranje na ovaj način koristi i noću, kada tampon može ostati apliciran tijekom cijele noći. Naravno, ovakvo tamponiranje se ne koristi tijekom menstruacije. Tijekom menstruacije pušta se krv da slobodno istječe. Najbolje je tijekom menstruacije ne koristiti uopće tampone nego uloške. Najbolje pamučne.

Razlozi upotrebe
Koji su to razlozi zbog kojih se najčešće primjenjuje tamponiranje kantarionovim uljem?

U prvom redu to su razni gljivični disbalansi kao što je npr. kandida. No ova vrsta tamponiranja je blagotvorna i kod cijelog niza drugih problema kao što su razne bakterijske i virusne infekcije, tamponiranje kao postoperativan pomoćni tretman nakon operacija na ginekološkom području, ali i kod emocionalnih i energetskih razloga kada je potrebna pomoć i podrška ženi.

Koji su to emocionalni i energetski razlozi kod kojih bi tamponiranje bilo poželjno?

– Tamponiranje s kantarionovim uljem (uljem gospine trave, Hypericum perforatum) poželjno je i zapravo podržavajuće kod raznih vrsta tugovanja jer smo npr. završili neki partnerski odnos ili se unutar nekog partnerskog odnosa osjećamo izdani, prevareni, izmanipulirani, partner nas je napustio, otišao, umro i dr. Ovime se također djeluje podržavajuće i na onaj aspekt ženske energije koja je tužna i napuštena kada dijete ode iz kuće npr. na studij ili se odseli u drugi grad ili se vremenom stvorio takav jaz između majke i djeteta da se osjećamo odbačeno i zanemareno. Naravno, to može biti i kod vrlo konkretnih emotivnih i fizičkih boli koje tijelo na svim svojim razinama trpi, kada npr. nastupi pobačaj ili nam dijete, koliko god bilo staro umre.

Tamponiranje je podržavajuće i iscjeljujuće za ženu i kad se žena treba sabrati, skupiti svoje snage da preživi kod raznih vrsta seksualnog nasilja i dr. Također može biti itekako podrška tijekom menopauze te umanjiti neugodne posljedice suhe rodnice.

 

kantarionovo ulje, maceriranje

kantarionovo ulje, maceriranje

Postoje li više ili manje kvalitetna kantarionova ulja, koje je najbolje?

– Kantarionovo ulje koje se koristi kod tamponiranja treba biti zaista kvalitetno, snažne žarke crvene boje koja ima ljubičasti odsjaj. Takvo ulje radi se isključivo od pupoljaka te je visoko zasićeno hipericinom, aktivnom, ljekovitom tvari. Dakle svježi pupoljci biljke se potapaju u nekom baznom ulju. To je tradicionalno u našim krajevima maslinovo ulje, no može biti i kvalitetno hladnoprešano organsko ulje badema, marelice, suncokreta, sezama i dr. Treba spomenuti i da se u izradi nekih industrijski izrađenih kantarionovih ulja koriste razna otapala koja pojačavaju boju (otapanje hipericina) ali po mom mišljenju pitanje je koliko tih otapala zaostaje u samom ulju i da li to na neki način tijelo osjeti.

Da li ovaj način tamponiranja smiju koristiti i trudnice?

– Tradicionalno se ovakvo ulje koristilo i u primjeni kod trudnica. Potpuno čisto kantarionovo ulje je neagresivno i neće naštetiti trudnoći, no radi mjera predostrožnosti ja osobno bih izbjegavala tamponiranje na ovaj način ako bilo kako mogu tijekom prva tri i posljednjeg mjeseca trudnoće. Naravno, koristi se najmanja veličina tampona. Ako se ipak javi potreba za ovim uljem, preporučila bih redovito mazanje usmina i donjeg dijela trbuha. Također je potrebno spomenuti da je kantarionovo ulje na glasu da je fototoksično pa se ne bi smjeli izlagati suncu dijelovi kože namazani njime do 12 sati nakon mazanja. To pogotovo vrijedi za osjetljivu kategoriju kao što su trudnice.

 

Na internetu se mogu naći navodi o tome da se u kantarionovo ulje prije aplikacije dodaju eterična ulja. Što mislite o tome?

– Dodavanje eteričnih ulja bih osobno izbjegla ako je to moguće. Ako je potrebno, ona se mogu dodati, ali se striktno treba paziti da se radi o kemotipiziranim eteričnim uljima, organskog uzgoja i najveće kvalitete. Također, potrebno je znati koja se eterična ulja uopće smiju na ovaj način koristiti, mislim eterična ulja od kojih biljaka. Što se tiče kvalitete zna se koje su to tri firme u ovom rangu prisutne na hrvatskom tržištu, da ne reklamiramo sada (smijeh..).

Zašto biste izbjegli korištenje eteričnih ulja na ovaj način? Često se čitajući po medijima može steći dojam da su ona vrlo poželjna, ljekovita, učinkovita…

– Da su ljekovita i učinkovita to ne dovodim u pitanje. No ja bi ih osobno izbjegla u ovoj primjeni. Zašto? Zato što nam za ovu osjetljivu podršku i pomoć treba najčišća sirovina i ako ćemo već u tom smjeru govoriti, najčišća energija.

Hypericum perforatum, flos

Hypericum perforatum, flos

Kako to mislite?

– Kantarion ubran u čistoj prirodi, ili uzgojen u vlastitom vrtu te izrađen pripravak od njega, od svježih pupoljaka odstajao je u procesu maceracije na suncu i upio i sunčevu energiju. To također nije zanemarivo. Domaće maslinovo ekološko ulje ili koje drugo ekološko ulje, pogotovo ako je rađeno u malim serijama na imanjima gdje se rukom bralo plodove iz kojih će se raditi ulje, opet ima svoju priču. Ova fina energetska sinergija nastala stanjem / maceriranjem mjesec dana biljke u ulju se može, čisto energetski poremetiti ako dodajemo nešto što je tvornički proizvedeno, stiglo iz neke daleke zemlje, prošlo put različitim transportnim sredstvima, bilo pretakano u različitim bačvama i ambalažama. Tu ne govorimo o tome da ja zaista iz sve duše ne cijenim kvalitetna 100 posto organska eterična ulja i ne vjerujem u neupitnu i snažnu moć njihovog kemijskog utjecaja na tijelo, ali ta fina sinergija nastala svakodnevnim tetošenjem boce s maceratom se razbuca…, dijelom poništi.

Kod koje vrste problema biste ipak preporučili korištenje eteričnih ulja?

– Prvo bi naglasila da se po mom mišljenju kod trudnica pri tamponiranju nikako ne bi smjela koristiti eterična jer ona vrlo snažno ulaze u krvotok.

A koja bih eterična ulja ipak preporučila za korištenje na ovaj način? Pa najčešće i najučinkovitije se koriste eterična ulja palmarose, čajevca i monarde kod gljivičnih infekcija. Njih je naravno potrebno otopiti u vrlo malim količinama u baznom mediju, u ovom slučaju kantarionovom ulju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kantarion

Možete li nam dati neku konkretnu recepturu?

– Evo, na 50 ml kvalitetnog kantarionovog ulja dodamo 10 kapi eteričnog ulja palmarose (Cymbopogon martinii), 10 kapi čajevca (Melaleuca alternifolia) te 10 kapi eteričnog ulja metvulje (Monarda fistulosa). Zatvorimo, snažno protresemo i pustimo bar pola sata da se molekule povežu povremeno protresajući bočicu. Nakon toga koristimo kako je prije opisano. Možda će se nekome učiniti ova doza preslabom tj. koncentracija eteričnih ulja premala. Treba se sjetiti da je samo kantarionovo ulje protubakterijsko, protuvirusno i protugljivično, da je kod gljivičnih infekcija potrebno regulirati prehranu i izbaciti sve slatko, sve mliječno i brašno, povećati unos svježeg zelenog povrća i dopustiti si dovoljno vremena za odmor. Ljekovito bilje će pomoći zasigurno, ali si moramo pomoći i na druge načine. Također bitno je naglasiti da se kod upotrebe ljekovitog bilja i eteričnih ulja obavezno trebate posavjetovati sa stručnom osobom. Samo ulja nekih biljaka se smiju koristiti na ovaj način. Za probleme sa zdravljem uvijek se obratite liječniku.

I za kraj kako se točno izrađuje kantarionovo ulje, opišite nam.

– Razne su recepture, omjeri i količine, ali sljedeći način se općenito smatra vrlo, vrlo dobrim. Dakle naberite svježe pupoljke kantariona (gospina trava, Hypericum paerforatum) i pustite ih jedan dan u kući u hladu da malo uvenu i izađu eventualne životinjice. Time će dio soka biljke ispariti te će biti manja mogućnost kvarenja. Izrada od suhog cvijeta nije dobra jer se neće otopiti ljekovite tvari. Sterilnu teglicu napunite pupoljcima u količini do tri četvrtine visine teglice. Na to do vrha nalijte hladnoprešano ekološko bazno ulje (maslinovo, marelica, badem, suncokret…), zatvorite poklopcem i stavite na sunce. Svaki dan staklenku otvorite i provjetrite, otresite eventualno nakupljen na poklopcu kondenziran sok biljke, zatvorite te nakon toga snažno protresite. Svaki puta kada prođete pored teglice, protresite ju i malo… Doživite. Dakle, staklenka treba stajati vani na suncu i nije ju potrebno unositi u kuću tijekom noći.

Nakon 4-6 tjedana, zavisno koliko je bilo sunčanih perioda, sadržaj procijedite kroz par slojeva guste gaze. Teglu u koju ste ulje procijedili pustite da odstoji par dana da se sadržaj staloži te nakon toga odlijte, dekantirajte, ulje u novu posudu na način da ne prelijete onaj gusti smeđi sloj koji se nataložio na dnu staklenke. Njega bacite ili upotrijebite za izradu peelinga za stopala ili sapune. To su pelud i prašnici, oni bi vremenom mogli dovesti do destabiliteta ulja (mogućnosti kvarenja). Kantarionovo ulje prelijte u tamne staklenke, označite ih nazivom i datumom i pohranite na mračno i hladno mjesto. Eto, jednostavno je, potrebno je samo ubrati biljku i napraviti si ovaj pripravak.

Da, izgleda da je najveći problem prepoznati biljku. Vi vodite tečajeve ljekovitog bilja, da li se to tamo može naučiti

– Može, upravo jedan počinje sljedeći ponedjeljak u okviru Planinarskog društva Kamenjak, ali ima i puno ljudi koji poznaju ovu biljku. Sigurno ju neko od vaših prijatelja poznaje, a ako imate vrt ne propustite nabaviti sadnicu, tako ćete ju najbolje upoznati ako vam je još uvijek nepoznata.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Martina Bogdanić