Majčina dušica – treba je biti u svakoj kući

Koja je razlika između timijana i majčine dušice? majčina dušica Ako biljku kuhamo  kao  čaj razlike u kemijskom sastavu baš i nema prevelike. Razlike će se pojaviti tek pri destilaciji eteričnih ulja i mjestima gdje ćemo ih brati. Iako je timijan Thymus vulgaris po svom nazivu „divlji“ iliti vulgaris skoro u pravilu ćemo ga naći tek zaslađenog u vrtovima. Ima uže, mesnatije listiće te raste kao niski grmić. Za razliku od njega majčina dušica Thymus serpyllum rasti će kao puzavica naveliko po livadama i kamenjarima.

U Hrvatskoj postoji za sada službeno 17 popisanih vrsta koje spadaju u rod Thymus, s tim da popisivanje ove kompleksne grupe biljaka još nije do kraja učinjeno. Od tih 17 vrsta u narodu se najčešće njih 7 nazivaju majčinom dušicom. Sve vrste su vrlo slične, kako izgledom tako i kemijskim sastavom, i mogu se istovjetno koristiti za sve tegobe za koje bi se koristile po farmakopejama ljekovitu majčinu dušicu Thymus serpyllum. Naravno tu priča ne postaje jednostavnija jer se pod i nazivom Thymus serpyllum skriva nekoliko vrsta.

majčina dušica u zimsko doba

majčina dušica u zimsko doba

No pojednostavljeno: u primorju će najčešća biti tankolisna majčina dušica (Thymus longicaulis) dok će područja s nešto većom nadmorskom visinom zaogrnuti u svoj ružičasti plašt „obična“ majčina dušica ili Thymus pulegioides. Koju god našli i koju god brali nećete pogriješiti jer je zamjena s nekom sličnom biljkom skoro pa nemoguća. Njezin latinski naziv potječe od riječi thymos što znači hrabrost, pa ćemo ju posebno koristiti u vremenima kada nam treba posebna dodatna hrabrost i snaga ali i utjeha jer kao što sam naziv kaže ona je podupiruća, njegujuća, osnažujuća kao majčina duša, kao majčina ljubav. Ova tipično „ženska“ biljka u skoro svim jezicima nosi isti naziv i jako je dobra biljka za ova izazovna i teška vremena. majčina dušica

Majčina dušica, jedna od najljekovitijih biljaka našeg podneblja, koristi se kao čaj, blagotvorna je za cijeli organizam. Djeluje izuzetno protubakterijski i protuvirusno, protuupalno, ali i spazmolitično na bronhe. Zbog ovoga će nam biti prva biljka odabira kod svih oblika kašlja, od onih dubokih produktivnih do onih suhih nadražujućih koji nam ne daju noću zaspati. Toliko je jaka a u isto vrijeme izuzetno nježna da ju bez bojazni možemo koristiti i kod djece pogotovo kada su neprestano u začaranom krugu respiratornih tegoba koje pokupe u vrtiću. Dušica toliko specifično diže imunitet respiratornog sustava i otvara bronhe da je vrlo korisna i kod alergijskog bronhitisa.

Majčina dušica djeluje izuzetno povoljno i na probavu (nadutost, otežana probava, bol u želucu). Stimulira rad, osnažuje i osviježava cijeli organizam. Antibakterijskim djelovanjem može pomoći čak upala zubnog mesa i afti ali i kod bakterijskih upala mjehura. U tradicionalnoj upotrebi koristila se kada god bi se trebao ojačati bilo koji od unutarnjih organa. majčina dušica, T. pulegium, bijela

No majčina dušica djeluje izuzetno dobro i na otpuštanje stresa, ona jača živce, pomaže kod nesanice, svih oblika nervoza, potiče libido i kod žena poticajno djeluje na balansiranje menstruacije. Ona u isto vrijeme vrlo blago drenira bubreg (blagi je diuretik) i jetru (nagorki okus i poticanje cirkulacije) pa time čisti krv. Ima predivan okus i božanstven miris koji plijeni svojim dubokim bukeom. Nikako, ni pod koju cijenu ne propustite u ovo proljeće otići u prirodu i nabrati si par šaka ove divote. Ona divlja je neusporedivo bolja od kupovne. Majčina dušica čisti tijelo i jača duh, razbistruje misli i oblači lice u osmijeh. Bere se u vrijeme cvatnje, a upravo sada cvate naveliko, znate što vam je činiti…. majčina dušica uskolisna i pulegium

Zanimljivosti: 
Mravi znaju koliko je protubakterijska, protuvirusna i protugljivična pa ju često ugrađuju u svoje mravinjake te s tako štite od zaraza. Ako nađete na mravinjak gusto obrastao s čistom majčinom dušicom u cvatu, pustite ju, mravi su se namučili i zaslužili ju kao predivan mirisni krov nad svojom glavom.

Sirup od majčine dušice: 2 velike šake svježe majčine dušice i samo 1 suhi pupoljak klinčića prelijte s 5 dcl vode i pustite da odstoji 24 sata, potom zakuhajte do vrenja, procijedite i promiješajte s istom količinom domaćeg meda. Sirup nalijte u tamne staklene boce i čuvajte na hladnom mjestu. Uzimajte 3 x dn po jednu veliku žlicu za jačanje imuniteta kod prehlada, gripa, viroza, upala grla, kašlja. Za djecu napravite sirup bez klinčića i koristite ga 3 x dn po 1 malu žlicu. majčina dušica

Stari narodni lijek za lakši san: napunite manji jastučić suhom majčinom dušicom i stavite ga pored jastuka da lakše zaspite, prije spavanja popijte toplu šalicu čaja od majčine dušice.

p.s. od majčine dušice možete napraviti fantastičan sirup protiv kašlja. Radite ga kao što biste napravili sirup od kadulje.

Autorica: Martina Bogdanić

Članak je u originalu objavljen u novinama 24SATA kao dio stalne kolumne “Priroda liječi”