Kako se zapravo kuha čaj od šipka?

Rosa canina by Pixabay

Mjesec studeni je savršen za sakupljanje plodova šip­ka. Svi poznajemo crvene plodove divlje ruže (Rosa canina). Želimo li ih sušiti i koristiti za pri­pravu čaja, plodovi se beru upravo sada. Za pripremu pekmeza i marmelada po­trebno je pričekati da ih mraz ofuri i omekša, a to će biti za otprilike mjesec i pol.

Šipak za pripravu čaja sušimo tako da svaki plod razrežemo na pola i u tan­kom sloju ga rasprostremo na površinu na kojoj ćemo ga sušiti. Bilo bi odlično kada bi to bila neka velika tacna koju ćemo potom sta­viti u pećnicu, termostat podesiti na 35 stupnjeva i s otvorenim vratima polagano tijekom nekoliko sati osušiti plod. Neki ljudi prije sušenja plodove samelju u mašini za meso i na taj način ih usitne, što također nije loša opcija.

Toliko o sušenju, no kako se zapravo radi čaj od šipka? Kada naručimo čaj od šipka u kafiću dobit ćemo obojanu vodicu s tek malo arome šipka. To je zato što se tvrdi dijelovi sasušene kore nisu uspjeli u ono malo tople vode u šalici mehanički raz­biti i otpustiti svoje ljekovite tvari u tekućinu. Svima je poznato da plod šipka sadrži puno vitamina C, kao i da se on iskuhavanjem gubi. No, vitamin C možemo uvijek u organizmu nadoknaditi li­munom, paprikom i drugim namirnicama.

Šipak sadrži i pektine, fruktozu, minerale (pogotovo kalij), flavonoide, voćne kiseline pa smatram da je nekako opravdano pokušati izvući te elemente i to na sljedeći način priprave:
Dvije-tri izdašne šake su­hog ploda šipka prelijemo litrom hladne vode i pustimo da odstoji preko noći, ujutro zakuhamo i kuhamo petnaestak minuta sve dok se crveno meso ploda potpuno ne raspadne. Potom sve dobro ispasiramo i procijedimo kroz cjediljku. Pre­ostaje nam samo još da tamnocrvenu gustu tekućinu intenzivnog okusa, koja nam puni usta esencijom tog plo­da, s ponosom ponudimo svojim bližnjima.

Vjerujte mi na pisanu riječ, ovakav čaj od šipka još niste pili! Zasladite ga medom i uživajte. I na kraju kratko upozorenje onima osjetljiva grla, kojima i inače smetaju dla­čice iz ploda prije upotrebe dobivenu tekućinu procije­dite i kroz gustu tkaninu. Uživajte!

Napisala Martina Bogdanić, čaj je izvorno napisan za tiskovinu Burza, kolumna Povratak prirodi