Trava iva – što od mrtva radi živa

trava iva

Jedna od najcjenjenijih biljaka narodne medicine je trava iva Teucrium montanum. Koliko ju je puk poštovao i vjerovao u njene nadnaravne moći može se vidjeti u izreci trava iva – od mrtva radi živa.

Naziva se još i brdski dučac (brdski dupčac), iva, bijela metva, bilo zelje, pozemljušni dubačac i mali dubačac. Ona je sestra dubačca (Teucrium chamaedrys) koji često raste u našem kraju (primorje) a spada u rod Teucriuma kojih u Hrvatskoj ima popisanih 18 vrsta. Raste na suhim livadama, pašnjacima, niske trave na plitkoj kamenitoj zemlji na brdskim područjima koja su često šibana vjetrom. Vrlo često će se naći na područjima gdje raste majčina dušica i gomoljasta končara ili suručica.

Beru se nadzemni dijelovi biljke u vrijeme cvatnje u srpnju kada se uski lanceolatasti listići nalik ružmarinu okite bijelo-žučkastim cvijetićima.

Kako i sama izreka sugerira puk ju je smatrao spasiteljicom od skoro svih bolesti pa se tako tradicionalno koristila kod reume, gihta, tuberkuloze, respiratornih tegoba, vodenih bolesti, povišenog šećera, problema sa limfnim žljezdama, slabokrvnosti, bielog cvijeta u žena, hemeroida, poremećaja u radu žuči i slezene, problema sa želucem i crijevima pa čak i nesanice.

Zašto je tome tako? Razlog se krije u činjenici da ova gorka biljka, isto kao i dubačac, vrlo snažno drenira jetru a čista i jaka jetra preduvijet je zdravlja. Od zdravlja jetre direktno ovisi snaga imunološkog sustava, zdravlje probavnog sustava ali i svih ostalih organa.

Ipak trava iva najspecifičnije djeluje na tegobe koje su povezane sa želucem (gastritis, protubakterijsko djelovanje), jetrom (kolesterol i masna jetra, mulj u žučnoj vrećici) te radom crijeva (zastoj probave) za što se i danas koristi. Kako potiče rad metabolizma korisna je i kod kura mršavljenja no treba paziti na količinu pojedene hrane jer otvara apetit.

Kako je trava iva jako gorka treba imati na umu da se ne pretjera sa količinom biljke koja se koristi za izradu čaja.

Priprema čaja: 1 velika žlica sitno iscjeckane suhe biljke potopi se sa pola litre kipuće vode, poklopi i pusti odstajati 10-15 min. Procijedi se i pije toplo tijekom dana (termosica).

Napisala Martina Bogdanić, izvorno za kolumnu Povratak prirodi, tiskovine Burza