Trputac, fantastičan za dječji imunitet

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U Hrvatskoj su popisana čak 32 vrste samoniklih trputaca koji svi spadaju u rod Plantago. Najčešće se u terapijske svrhe koristi uskolisni (Plantago lanceolata L.), srednjelisni (Plantago media L.) i širokolisni trputac (Plantago major L.).

Iako su sve tri vrste trpuca podosta slične i mogu koristiti za iste tegobe tradicionalno je najčešća bila upotreba uskolisnog za tretiranje tegoba respiratornog sustava dok je širokolisni trpputac bio rezerviran za tretiranje različitih vrsta kožnih problema. Obije vrste trpuca bile su cijenjene kroz povijest pa vrlo opsežne zapise o njegovoj ljekovitosti nalazimo i kod grčkog liječnika Dioskorida, rimskog prirodoznalca Plinija i kroz srednjovjekovne knjige o ljekovitom bilju.

Plantago lanceolata se naziva muškim ili ženskim trpucem ili muškom ili ženskom bokvicom, zavisno od regionalnog ili lokalnog naziva. Upravo zbog toga ga ja najviše volim nazivati jednostavno: uskolisnim trpucem. Danas je on najčešće korištena vrsta trpuca. Beru se listovi u vrijeme početka cvatnje biljke. Oni sadrže razne sluzi, iridoidne glikozide (aukubin i katalpol), flavonoide, kremenu kiselinu te razne minerale od kojih se najviše ističe kalij.

Upravo zbog kalija čaj od trpuca djeluje blago diuretično a zbog ostalih tvari idealna je biljka za tretiranje različitih vrsta bronhitisa, kašlja, grlobolja, općih infekcija respiratornog sustava. Uskolisni trputac pomaže izbacivanju sekreta, prirodni je antibiotik.

Iako zbog sluzi oblaže grlo i smanjuje nadražaj na kašalj pa ga možemo uvjetno rečeno koristiti i za suhi kašalj on je ipak u prvom redu biljka koju ćemo koristiti za produktivan kašalj. U isto vrijeme djeluje i kao mukolitik i kao ekspektorans pa ga nikako ne smijemo koristiti sa antitusicima.

Sve tri vrste trpuca blago potiču čišćenje krvi i pokretanje metabolizma pa podižu imunitet cijelog tijela. Sve tri vrste trpuca u mladoj fazi rasta lista su samoniklo jestivo povrće puno minerala koje možemo koristiti kao dodatak miješanim salatama ili kao sastavni dio variva, juha, složenaca i pita.

Opet zavisno od regije: Plantago major, ženski trputac (ili muški), ženska bokvica (ili muška) ili jednostavno širokolisni trputac, iako se može koristiti i za respiratorne tegobe nekako je najviše bio rezerviran za razne kožne probleme. U tom smislu vrlo često se upotrebljavao u obliku svježeg soka za razne ubode insekata, opekline, rane i zagnojenja, kao oblog za upale očiju i vena, kao čaj za vaginalna ispiranja kod bijelog pranja kod žena, kao jaki čaj za grgljanje kod upala krajnika ili kod problema sa aftama.

Dobra je opcija za ispiranje osjetljive kože sklone crvenilu i upalama. Dakle ako imate česte akne ili vrlo suhu i tanku kožu prije nego nanesete kakvu hranjivu hidratantnu prirodnu kremu bez konzervansa dobro bi bilo isprati lice čajem od trpuca. Ako vam je pri ruci širokolisni trputac odabrali ste najoptimalniju biljku no niti sa uskolisnim trpucem nećete pogriješiti.

Čaj od trpuca radi se tako da se suho lišće i cvjetovi brani na početku cvatnje preliju sa kipućom vodom ( 1 jušna žlica biljke na 1 šalicu kipuće vode). Čaj se odmah potom poklopi i pusti stajati 15 min. Ukoliko ćete ga piti obavezno dodajte 1 žličicu domaćeg meda od kadulje, popijte 3 ovako pripremljene šalice čaja. Med neće dodati ako ćete čaj koristiti za ispiranje lica.

Tradicionan sirup za grlo od uskolisnog trpuca: naberite svježi list i cvijet uskolisnog trpuca, sitno ga narežite i slažite u čistu staklenku. Slaže se red trpuca, red smeđeg šećera, red trpuca, red šećera sve dok ne napunite teglicu do vrha. Završiti sa redom šećera. Teglicu zatvorite i stavite na sunčano i toplo mjesto na mjesec dana. Nakon mjesec dana smjesu zagrijte na 15 min i procijedite. Još toplo ulijte u tamne boce širokog grla, „sirupice“, i spremite na tamno i hladno mjesto. Boce „sirupice“ možete kupiti u ljekarni. Uzimajte svakih par satti po jednu žličicu ovako pripremljenog sirupa.

Sirup koji strahovito diže imunitet maloj djeci: list uskolisnog trpuca se iscjedi sok na sokovnik i pomiješa pola pola sa medom bez zagrijavanja. Pune se male smeđe boce od 1 dcl. Sirup se drži u frižideru! Kod prvog znaka prehlade i pada imuniteta daje se djeci 3 puta dnevno po 1 mala žlica. Paziti da nije prehladan kada se daje! Djeca ga jako vole.

Drugi način pripreme: ukuhajte jak čaj od trpuca ( 2 velike žlice trpuca na 1 šalicu kipuće vode), poklopi te ostavi stajati 6 sati. Nakon toga smjesa se zajedno sa lišćem na laganoj vatri iskuhava još 15 min te procijedi. Potom izmjerimo otprilike koliko smo tekućine dobili te pomiješamo sa istom količinom meda. Još vruće spremamo u tamne boce širokog grla i pohranjujemo na tamno i hladno mjesto.

Tekst je napisala Martina Bogdanić, izvorno za kolumnu u tiskovini 24SATA, 2014.