Medvjetka, uvin čaj i soda bikarbona

medvjetka,  Arctostaphylos uva ursi

Medvjetka, medvjeđe grožđe ili bejavica nazivi su za biljku čije djelovanje vežemo skoro isključivo uz tretman disbalansa bubrega i mjehura. Narodni naziv za nju je uvin čaj, koji dolazi od latinskog imena Arctostaphylos uva ursi, ali su se tijekom vremena u ljekarnama počele raditi i mješavine pod istim imenom, koje u svom sastavu uz medvjetku imaju i druge biljke.

Medvjetka je mala biljčica, niski polegnuti grmić koji raste na kamenju golih vrhova planina, ima kožnate listiće oblikom slične šimširu, s kričavo crvenim bobicama. Vrlo često raste u zaštićenim područjima, pa ćete ju najčešće kupiti u ljekarni.

Djeluje kao jak diuretik (potiče mokrenje), ali ima i jako antibakterijsko djelovanje.

Jako je važno da u razdoblju kada koristimo medvjetku ne koristimo nikakve kisele namirnice, hranu, sokove i sl., uključujući brusnicu. To je važno jer ćemo joj tako olakšati posao i učinak će biti puno bolji. Da bi ona dala svoj optimalan doprinos, potrebno je da je urin alkalan.

Osim izbjegavanja kiselih namirnica, alkalizaciju ćemo potpomoći s pola žličice sode bikarbone, koju umutimo u svaku šalicu čaja koju skuhamo.

Klasično pripravljanje čaja od medvjetke je u obliku infuza, dakle, prelijevanje biljke kipućom vodom. Pripravljamo ga tako da dvije male čajne žličice sitno nasjeckanog lista prelijemo jednom šalicom kipuće vode, poklopimo i pustimo 15 minuta da se hladi, procijedimo i pijemo na gutljaje.

Potrebno je popiti barem tri ovako pripravljene šalice čaja dnevno.

medvjetka,  Arctostaphylos uva ursi

Mnogim ljudima čaj od medvjetke teško padne na želudac pa, iako im pomaže kod mokraćnih tegoba, nakon njegovog korištenja moraju sanirati tegobe sa želucem.

Naime, tvari iz medvjetke koje nadražuju sluznicu želuca tope se vremenom u vrućoj vodi.

Da bismo to izbjegli, možemo raditi i klasičan vodeni macerat.

Opet ćemo uzeti istu količinu biljke i istu količinu vode, ali ovaj put hladne. Prelit ćemo bilje vodom i ostaviti da stoji 8-12 h, možemo, dakle, ostaviti da stoji preko noći. Ujutro ćemo sve zajedno podgrijati tek toliko da ne pijemo hladan čaj i opet ga popiti na gutljaje, zajedno s pola male žličice sode bikarbone.

Na ovaj način najbolje ćemo i najbrže pomoći tijelu da se izbori protiv bakterija i upale.

Autorica: Martina Bogdanić, fitoaromaterapeut