Macina trava? Macine trave? Macina trava!

Često me ljudi pitaju koja je to biljka macina trava. Zbunjeni su sa marulja, macina travapremreženosti lokalnih i regionalnih naziva.

Najsigurniji način da saznate i iz „službenih“ izvora potvrdite koja-je-biljka-koja je pretraga u baci Flora Croatica Databaze ili skraćeno FCD baza. To je velik višegodišnji projekt Botaničkog zavoda Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, cilj je prikupiti što više podataka o staništima, rasprostranjenosti ali i slikovne dokumentacije flore (biljnog svijeta) koji raste u Hrvatskoj.

Ukucajte u google FCD baza i kada vam se otvori otvori „naslovna“ stranica u kolonu gdje vam piše „narodno“ ime biljke ukucajte * ime biljke* ( znak * označava zvjezdicu na tastaturi).

U slučaju da upišete „macina trava“ izaći će vam dvije biljke: Valerijana officinalis (valerijana, odoljen) i Marrubium vulgare (marulja, tetrljan, očajnica, macina trava). Obije biljke se u narodu nazivaju macinom travom. Ali koja je ona o kojoj bruje svi „ženski“ forumi? U ovom ( i većini) slučajeva naziv macina trava odnosi se na Marrubium vulgare. Macina trava iz ove priče hvaljeno je narodno sredstvo protiv ženske neplodnosti. Mnoge žene zaklinju se u njenu sigurnu pomoć, pregooglajte, raspitajte se kod vaših baka!

marulja, macina travaOsim za te tegobe koristi se i za čišćenje jetre i žuči (jer je gorka), upale grla (jer ga dezinficira kao npr kadulja), toniziranje i čišćenje bubrega i mjehura od pijeska (pogotovo u dalmatinskoj Zagori), jačanje cijelog organizma.

Ovo je biljka suhih pašnjaka i polukamenitog tla, naći ćete ju na mjestima gdje bi npr rasla kadulja (na otocima i u Istri) ili na rubovima kamenita tla prema Gorskom kotru (gdje bi npr rasla majčina dušica). Ima deblje listove obrasle sitnim dlačicama (kao kadulja) i vjenčiće „prljavo“ bijelih cvjetića, bere se u vrijeme cvatnje naravno po najjačem suncu. Suši se klasično u hladu na propuhu i pije 3 šalice dnevno na način da se 1 velika žlica suhe biljke prelije sa 1 šalicom kipuće vode i ostavi stajati 20 min.

marulja, macina trava

Okus je gorak, nekima ugodan, nekima neugodan ali na kraju kao i svaki okus predstavlja stvar navike. Skuhajte čaj, naviknite se na njega i pročistite tijelo, pročistite bubrege i osnažite grlo. Ne zaboravite uživati u čaju maksimalno koliko možete! Ako sa osmijehom primičete šalicu čaja ustima biti će drugačiji učinak nego ako to činite sa grimasom. Uživajte!

 

Autorica: Martina Bogdanić, fitoaromaterapeut