Hormoni. Menstrualni ciklus. Konopljika.

Svaki mjesec, svaka žena zatvara jedan ciklus života i smrti. vitex agnus castus

Možda su zato žene toliko jake, toliko izdržljive.

Možda zato jer znaju svojim tijelim da iza svake najdublje noći iznova dolazi novi dan, nova zora.

Svaki mjesec svaka žena u prvoj polovici ciklusa započinje čudesnu tjelesnu, emotivnu i mentalnu promijenu.

Pod rastom estrogena raste njeno nadahnuće, faza aktivnosti, kreativna faza… kreator…izvorište svega što jest, potencijal svega što može biti, potencijal za stvaranje novog života. Rastom estrogena njeno tijelo se priprema za ovulaciju, točku u vremenu i prostoru kada je sve moguće, kada se izbacuje potencijal novog početka, potencijal novog svemira.

Svaki mjesec tijelo svake žene tijekom ovulacije u svojoj podržavajućoj, podatnoj ali primarno pasivnoj ženskoj energiji očekuje usmjerenu aktivnu mušku energiju čiji će spoj učiniti živim i stvarnim jedan novi svemir, novi početak, možda novi razvojni projekt.

Možda je zato menstruacija ponekad tako bolna i tako tužna.

Možda nam nakon ovulacije u razdoblju kada progesteron priprema maternicu na novi život koji se nije desio treba toliko pažnje i povlačenja u sebe.

Možda je zato pred menstruaciju ponekad toliko naglašeno razdoblje razmišljanja, promišljanja.

Šta činimo sa svojim životom? Jesmo li osvijestile svoje želje, svoje ciljeve? Jesmo li bile iskrene prema sebi? Jesmo li se ipak malo lagale?

U užurbanom tempu života lako je zaboraviti na povezanost menstrualnog ciklusa i emocija. Trebamo biti u isto vrijeme i ambiciozne poslovne žene i uvijek iznova privlačne i autentične supruge i brižne majke i …kućanice… podržavajuće prijateljice i drage susjede i odane kćeri, ali iznad svega zaboravljamo biti odane same sebi… A vremena je tako malo…

Koji dio toga želimo biti ovog mjeseca? Koji dio toga dolazi iz naše nutrine ovog mjeseca?

Pred menstruaciju oplakivanje onoga što smo zaista željele biti a nismo si dopustile dolazi pod naletom pms-a kao tuga odpuštanja ili neobljašnjiva ljutnja…

Ljutnja je uvijek mahovina na kamenu straha. Da li nas je strah biti, pokazati i stati iza onog što želimo? Da li smo uopće isčeprkale pod gomilom suhog lišća ono što zaista želimo biti ili bi htjele nedorečeno, neuhvatljivo nešto, nešto, nešto…..

vitex agnus castusAko ne živimo u skladu sa sobom preskočiti ćemo fazu unutranje mudrosti koja nam se kao predivan alat pojačane intuicije nudi na dohvat ruke tijekom svake menstruacije. Tada smo tako svoje, tako najprisnije svojoj biti. Tada smo one mudre starice zime kojoj je sve jasno i koja sve vidi, koja sve razumije i prihvaća da bude.

Koliko se poznajemo? Koliko poznajemo svoj menstrualni ciklus? Koliko poznajemo kružno povezane točke hormoni (tijelo) – emocije – mental?

Stari postulati se sve više mjenjaju i sve češće se govori o pokretačkoj snazi vibracija koje proizlaze iz emocija.

Šta je to što upravlja uzdama vaše kočije?

Da li su to emocije koje ne ispoljavate jer ih se bojite pokazati? Možda one vode našu kočiju? Da li vi emocijama možete utjecati na svoj um?

Ako je tako i ako smo se toliko odvojile od svog menstrulanog ciklusa da nam je on okrenuo leđa i uzeo godišnji, možda možemo zavrtiti kotač nekom estrogen-like biljkom kao što je naprimjer kadulja ili piskavica. Mlađe žene sklonije učenju iz emocija lakše će ovako zavrtiti ciklus…

Šta je to što upravlja uzdama vaše kočije?

Da li je to um koji promišlja i stalno analizira? Možda on koodinira naš krug um-emocije-tijelo? Šta će zavrtiti vaš kotač? Da li vi umom možete utjecati na svoje emocije?

Ako je u pitanju um možda nam treba potpora progesterona. Ako smo se toliko odvojile od svog menstrulanog ciklusa da nam je on okrenuo leđa i uzeo godišnji, možda možemo zavrtiti kotač nekom od progesteron-like biljki kao što je konopljika. Starije žene, žene sklonije promišljanju i retrospektivi života koji je iza nje lakše će ovako zavrtiti ciklus…

Konopljika (Vitex agnus castus) raste uz obale i kupa noge u soli mora. Ima predivne cvatove slične plavom jorgovanu. Kada dođe jesen i njene grane ukrase klipići zrnja nalik papru vrijeme je njezine berbe. Uberite suho zrnje i napunite ¾ staklene tegle njime, zalijte do vrha domaćom rakijom, zatvorite poklopcem i pustite na zraku da se kupa u sunčevom svijetlosti. Svaki dan par puta dobro protresite staklenku i nakon 2 mj procjedite. Dobili ste tinkturu koju ćete uzimati 3 x dn po 30 kapi u malo vode ili čaja ( npr. vrkute, Alchemilla vulgaris) i time jačati snagu, imunitet i elastičnost svoje maternice. Vaša maternica biti će vam zahvalna.

Bolne menstruacije će manje boljeti, maternice koje previše lako odpuštaju plod lakše će ga zadržati, maternice koje su pod naletom menopauze počele kliziti prema van dobiti će novu snagu i tonus, hormonalan disbalans koji tjera dlačice brade da pojačano rastu će se smiriti, vaš pms će se pomiriti sa vašim umom i novi ciklus će se zavrtiti vašim tijelom. Novi ciklus faze nadahnuća, energije i kreativnosti usmjeriti će se na ovulacijsku fazu novog početka a nakon njega kroz fazu povlačenja u sebe i odpuštanja nerealiziranih ideja u prirodnu balansiranu fazu pms-a i iscjeljujuću, mudru i voljenu menstruaciju.

Uživajte!

Autor članaka i fotografija: Martina Bogdanić, fitoaromaterapeut

Članak je izvorno napisan i prenjet sa kolumne Mala škola ljekovitog bilja, portala Naturala.hr