Ljekovito korijenje: kopriva

kopriva

Foto by Martina Bogdanić

Rano proljeće i kasna jesen su vrijeme za kopanje korijenja. Tada je sva snaga biljke povučena pod zemlju, u korijen, jer sprema snagu za prezimljavanje.

Koprivu većinom percipiramo kao mnoštvo zelenog lišća koje nas žari kada ga beremo. List koprive je vrlo ljekovit, ali često zaboravljamo da je i korijen koprive vrlo ljekovit, vrijedan i poželjan dio naše male biljne kućne ljekarne.

Korijen koprive je diuretik, što znači da potiče izbacivanje tekućine iz tijela preko urološkog trakta. To ujedno znači da će nam biti od pomoći kod visokog tlaka i drugih tjelesnih disbalansa pri kojima dolazi do nepotrebnog i/ili pretjeranog zadržavanja vode u organizmu.

Korijen koprive je dobar i za snižavanje šećera u krvi, što znači da će nam biti od pomoći ako imamo blago povišen šećer.  On ubrzava metabolizam tijela, čisti krv i jača imunitet. Osim toga je i vrijedna pomoć kod raznih upala prostate.

Smanjuje upalu i omekšava tkivo prostate te tako i drugim ljekovitim tvarima koje se uzimaju, omogućuje da uđu u upaljen organ. Za tu primjenu koristit ćemo čaj (dekokt) napravljen tako da ćemo 20 g korijena 10 min kuhati u 5 dcl vode, procijediti i popiti tijekom dana prije obroka u tri podijeljene doze.

Vrlo često i uspješno se korijen koprive koristi za rast kose i protiv opadanja kose.

U tu svrhu koristit ćemo tinkturu koju ćemo umasiravati u vlasište.

Tinktura se radi tako da se iskopa korijen, opere, isjecka na komadiće i napuni 3/4 tegle, sve se prelije jakom domaćom rakijom i stavi na toplo mjesto na 30 dana. Nakon toga tinkturu procijedimo, malo izvrimo na vatri i koristimo 3 puta dnevno tako da ju nanosimo prstima, masiramo dok se ne posuši (par minuta).

Vrlo često me ljudi pitaju zašto treba tinkturu izvriti – zato da se smanji koncentracija alkohola. Na taj način alkohol nam neće nagrizati vlasište a i neće se oko nas širiti miris rakije.

Kada je pravo vrijeme za kopanje korijena koprive? Sada! Za 15 dana će biti prekasno, učinite to još ovaj vikend!

Autorica: Martina Bogdanić, fitoaromaterapeutkinja
Tekst je izvorno napisan za kolumnu Povratak prirodi Ri-telefax burza