Eterična ulja za jesenske tegobe

Eterična ulja ulaze kroz kožu u naše tijelo i kao jaka kemijska supstanca kolaju našim krvotokom u roku od 6 minuta nakon što smo ih nanijeli na kožu

eterična ulja

Foto by Martina Bogdanić

Kod upotrebe eteričnih ulja treba biti iznimno oprezan. Ovdje ćemo dati jednu recepturu za respiratorne tegobe, ali prvo je potrebno pobliže objasniti što su zapravo eterična ulja.

Dakle, eterična ulja su uljasti ekstrakti iz posebnih žlijezda biljke koji se ekstrahiraju najčešće metodama destilacije vodenom parom i/ili tiještenjem.

Destilacija vodenom parom je proces vrlo sličan destilaciji alkohola (ili, kako bismo rekli, pečenju rakije).

Tiještenje je proces dobivanja eteričnog ulja u kojem se pod mehaničkim pritiskom eterično ulje izbacuje iz žlijezda. Tiještenje je, na primjer, kada stisnemo snažno svježi limun, a ruke nam postanu masne. E, to što ih je zamastilo je eterično ulje.

Eterična (ili esencijalna) ulja sadrže tisuće kemijskih spojeva. Njihov kemijski sastav ne zavisi samo od njihove kvalitete, već i od nijansi genetskog materijala biljke. Tvrtke čija se ulja u Hrvatskoj mogu kupiti, a koje prodaju certifikatima dokazano prava eterična ulja (koja se jedino smiju koristiti u ovakvim oblicima biljne pomoći) su Florihana, Oshadhi i Pranarom.

eterična ulja 1

Foto by Martina Bogdanić

Ostale marke eteričnih ulja, osim što su upitne kvalitete, često imaju i varijacije u kvaliteti iz berbe u berbu tj. iz godine u godinu.

Nažalost, to onda znači da su neki kemijski spojevi unutar eteričnog ulja jedne godine skoro u potpunosti nezastupljeni ili su neki drugi u neočekivanim razmjerima povećani. To je važno jer eterična ulja ulaze kroz kožu u naše tijelo i kao jaka kemijska supstanca kolaju našim krvotokom u roku od 6 minuta nakon što smo ih nanijeli na kožu.

To također znači da krvotokom ulaze u naše unutarnje organe i da je njihovo najobičnije nanošenje na kožu (kao što je npr. kod masaža) potencijalno opasno za naš organizam.

Evo jednog jednostavnog recepta kojim si možemo pomoći kod prehlada i respiratornih infekcija.

Dakle, kupujemo samo tri gore navedene robne marke eteričnih ulja!

U bočicu od 30 ml stavimo 30 kapi eteričnog ulja čajevca (Melaleuca alternifolia), 30 kapi eteričnog ulja ravensare (Cinnamomum camphora) i 20 kapi eteričnog ulja eukaliptusa globulusa (to je ujedno i latinski naziv, biljka kod nas nema neki drugačiji naziv).

Do vrha bočice nalijemo neko bazno ulje malih molekula (koje se brzo upija u kožu) kao što je, na primjer, ulje jojobe, sjemenki marelice, lješnjaka ili badema. Dobro promućkamo i time mažemo prsni koš i leđa. Eterična ulja ući će u kožu i djelovati protubakterijski, protuvirusno, a pomoći će i kod iskašljavanja i upale.

Autorica : Martina Bogdanić, fitoaromaterapeutkinja
Tekst je izvorno napisan za kolumnu Povratak prirodi Ri-telefax burza