Gavez – odlična biljka za kožu

Gavez fantastično regenerira kožu, bilo da su u pitanju površinske rane ili duboko razrezano tkivo, bilo da su u pitanju napukle kosti ili bolovi nastali zbog uklještenja živaca i mišića

Dolazi proljeće. Bilo bi logično pisati o respiratornim alergijama, čišćenju jetre i proljetnom umoru. Ali želim vas na vrijeme pripremiti za upotrebu jedne biljke, pa ću reći nešto o gavezu.

U proljeće su česte kožne alergije pod kojima koža puca, osipa se prištićima, otvara pod ranama i nesnosno svrbi. Tu nam može pomoći korijen biljke gavez (lat. Symphytum officinale). On fantastično regenerira kožu, bilo da su u pitanju površinske rane ili duboko razrezano tkivo, bilo da su u pitanju napukle kosti ili bolovi nastali zbog uklještenja živaca i mišića.

Gavez se kopa u rano proljeće te se od njegova korijena rade tinktura ili mast.

Foto by Martina Bogdanić

Foto by Martina Bogdanić

Tinkturu ćemo napraviti tako da očišćen svježi korijen nasjeckamo i stavimo u teglicu do 3 cm ispod ruba, zalijemo s jakim domaćim alkoholom do ruba, zašarafimo poklopac i pustimo dva do tri mjeseca da nam stoji na suncu. Svakodnevno protresemo u par navrata i nakon isteka vremena potrebnog za maceriranje, procijedimo tinkturu kroz filtar papir.

Kada gavez treba unijeti duboko pod kožu, kao aktivnu terapiju upotrijebit ćemo tinkturu. Ako je sama površina kože jako oštećena, radije ćemo koristiti mast, jer će nas alkohol iz tinkture peći.

Mast od gaveza radimo jednostavno: gavez cvijet

2 pune pregršti očišćenog i nasjeckanog korijena pomiješamo s 250 grama domaće nesoljene svinjske masti. Stavimo na laganu vatru i grijemo do točke kada je mast na putu da zavrije, tada mičemo s vatre i puštamo da se hladi do sljedećeg dana. Nakon 24 sata uzimamo ponovo zdjelu i zagrijavamo, a kada je na putu da zavrije, procijedimo kroz lanenu krpu i spremamo u posudice koje čuvamo na tamnom i hladnom mjestu.

Ovakva mast bit će nam pomoć kod kožnih alergija koje su česte u proljeće. Jačat će tkivo kože, djelovati na regeneraciju, elastičnost, hidrataciju i brzi oporavak.

gavez1

Foto by Martina Bogdanić

U periodu kada se kopa korijenje, dakle, u rano proljeće, i mlado lišće gaveza koristit ćemo kao samoniklo jestivo povrće, bilo da ga pohamo, kuhamo s krumpirom ili napravimo na varivo. Ostatke od čišćenja obavezno ćemo baciti na vrtni kompost, jer su izrazito hranjivi. U svakom slučaju, gavez je biljka koju itekako vrijedi nabaviti i zasaditi u kakav vlažan i sjenovit kutak vrta!

Autor : Martina Bogdanić, fitoaromaterapeutkinja
Tekst je izvorno napisan za kolumnu Povratak prirodi Ri-telefax burza