Uspravna petoprsta

Petoprsta (biljka s 5 prstića) poziva vas da izađete iz kuća i krenete šetati livadama. Nema veze ako malo pada kiša ili puše vjetar, sve su to čari prirode

petoprsta uspravna Proljeće i jesen su idealno vrijeme za kopanje korijenja. Ono je tada najsnažnije. Tijekom ljeta, kada biljka treba održavati cvijet i lišće, ona snagu troši na nadzemni dio. No, kada zahladi, ona svu svoju snagu usmjerava ispod zemlje, na spremanje zaliha za preživljavanje zime.

Uspravna petoprsta (Potentilla erecta) vrlo je česta biljka šumskih livada gdje zna rasti u velikom broju. Mala napomena: njezina rođakinja, puzava petoprsta (Potentilla reptans), česta je biljka kućnih travnjaka i vrtova. Puzava petoprsta nije niti približno toliko ljekovita za tretiranje usne šupljine kao uspravna, ali za prvu pomoć može poslužiti.

Uspravna petoprsta ima jaka antibakterijska i protuupalna svojstva. Ona i snažno steže, te se može uspješno koristiti kod tretiranja upala zubnog mesa i rana u usnoj šupljini pa čak i rana koja teško zarastaju (npr. kod vađenja zuba). Koristit ćemo ju i kod afti, ali i kod paradentoze.

petoprsta uspravna Sada, u jesen, izvadit ćemo njen korijen (podanak), dobro ga oprati od zemlje i očistiti. Zatim isjeckati i staviti u staklenu teglu, tako da 2/3 tegle napunimo s korijenom. Do vrha nalijemo jaku rakiju, zatvorimo i stavimo na toplo mjesto (radijator, blizu peći i sl). Teglicu treba svaki dan protresti i nakon 30 dana procijediti.

Dobili smo tinkturu koju možemo koristiti tako da u nju umočimo prst i istrljamo zubno meso. Također, možemo 30 kapi tinkture otopiti u 50 ml vode i time ispirati usnu šupljinu (mućkati u ustima, minutu do dvije). Ovo će biti od pomoći kod afti, pogotovo ako vodu zamijenimo čajem od kamilice. Za paradentozu radimo istu stvar s tim da mućkamo tri puta dnevno na duži period.

Korijen (podanak) uspravne petoprste možemo i osušiti te od njega kuhati čaj s kojim također ispiremo usnu šupljinu.

Petoprsta (biljka s 5 prstića) poziva vas da izađete iz kuća i krenete šetati livadama. Nema veze ako malo pada kiša ili puše vjetar, sve su to čari prirode.

Autor: Martina Bogdanić, fitoaromaterapeutkinja
Tekst je izvorno napisan za kolumnu Povratak prirodi Ri-telefax burza

Puzava petoprsta

Puzava petoprsta

petoprsta uspravna

Uspravna petoprsta