Vrijesak, vrisak – jedna ili dvije različite biljke?

calluna vulgaris

Regionalni nazivi biljaka često se preklapaju i dovode u nedoumicu tragača za informacijama koja je točno biljka u pitanju. Tako se npr u Primorju miješaju nazivi vrijeska (Calluna vulgaris) i vriska (Satureja montana) pogotovo na deklaracijama meda i pčelinje ispaše. Da razjasnimo, u pravilu najčešće med je od vriska (Satureja montana) koji obilno cvate u rujnu i ima osvježavajući miris i okus sličan majčinoj dušici i vrlo blagotvorno djeluje na dišne puteve prvenstveno zbog sadržaja ljekovitih eteričnih ulja.

Vrijesak, vrijes, vrištika (Calluna vulgaris) je drvenasti polugrm (kao i vrisak) koji raste na suhim livadama i cvate (kao i vrisak) u rujnu. Iako često pokriva velike površine, u Hrvatskoj je zbog ograničenog pojasa na kojem raste zaštićena biljka. Koliko je meni poznato jedini je pripadnik svoga roda koji samoniklo raste u Hrvatskoj a rasprostranjen je diljem Europe.

U vrijeme cvatnje sakuplja se gornja trećina biljke u cvatu. Vrlo sliči biljci eriki kojih 4 vrste raste samoniklo kod nas i ponekad se koristila za isti spektar djelovanja. Inače erike kultivari su one lijepe cvatuće biljke koje cvatu oko Božića pa dugo u zimu i često se prodaju za dekoraciju vanjskih prostora.

Da ne bi bilo dosadno: i kultivare vrijeska prodaju za iste namjene u sličnim teglama. Razlika je u listićima i cvijetu. Vrijesak ima listiće koji podsjećaju na listiće čempresa dok erika ima listiće koji podsjećaju na iglice jele. Erika se naziva još i crnjika, crnjuša (a ponekad i vrijesak) no njen cvijet za razliku od cvijeta vrijeska ima tamni dio koji viri iz svakog cvjetića.

Vrijesak, Calluna, se koristi kao ljekovita biljka koja djeluje prvenstveno kao diuretik, potiče izlučivanje znoja, blagotvorno djeluje na bubrege i mokraćni mjehur. Filtracijom krvi preko bubrega može posredno djelovati na giht i reumu a oblozi od mlakog čaja su se nekada koristili za tretiranje kožnih osipa, upala i išijasa. Za ovo potonje popularne su bile i kupke od vrijeska.erika

U staroj literaturi ponekad se može naći šturi podatak koji kaže da vrijesak jača spolni nagon. Kako, kod koga, kojim oblikom primjene… još mi je nepoznato, ali dovoljno zanimljivo da uočite razlike vrijeska i erike.

Biljka se upotrebljava kao infuz, 1 žlica suhe biljke ubrane u cvatu prelije se sa 1 šalicom kipuće vode, poklopi i pusti odstajati pola sata. Piju se na gutljaje do 2 šalice ovako spravljenog čaja dnevno.