Zečji trn, roza boje

zečji trn

Zečji trn Ononis spinosa spada ju rod Ononisa kojih u Hrvatskoj ima popisanih 22 vrste od čega 4 podvrste zečjeg trna Ononis spinose. Ovo je vrlo čest polugrm koji raste na suhim sunčanim livadama u obalom i brdskom dijelu države. Ima rozi cvijet i bodlje po kojima je karakterističan.

Od biljke se tradicionalno najviše koristi korijen koji se vadi u rano proljeće i kasnu jesen. Koristi se kao jak diuretik pa se tradicionalno ova biljka koristila za izbacivanje vode iz tijela, za čišćenje mokraćnih puteva, upala mjehura i sl no i kao pomoć kod reume, gihta i sl stanja gdje je potrebno isčistiti krv preko filtriranja bubrega. Zečji trn je cijenjena ljekovita biljka još iz antičkih vremena a danas je najkorišteniji u mješavinama za mršavljenje i protiv celulita.

Vrlo često kombinira se sa listovima breze koja ima slično djelovanje.
Također kombinacija sa listovima breze je pogodna za obloge kod kožnih osipa.

Piju se dvije šalice dnevno, polako na gutljaje a spravljaju se kao prethodno maceriran dekokt. To znači 1 čajna žličica suhog isjeckanog korijena prelije se sa 1 šalicom hladne vode i pusti stajati 12 sati, nakon toga sve se zakuha i kuha 5 minuta, makne sa vatre, poklopi i pusti da se smlači do temperature koja nam je ugodna za piti.

Napisala Martina Bogdanić izvorno za kolumnu Povratak prirodi za tiskovinu Burza