Oman za jačanje i čišćenje pluća

inula by Pixabay

U Hrvatskoj je popisano 16 vrsta samoniklog omana. Ljekoviti oman ili Inula helenium je jedini ljekoviti oman. Nije baš čest u Hrvatskoj no ipak se ponekad nađe na Krku, u Zagori, Zagorju i Slavoniji.

U planinskom području Gorskog kotra i Velebita često raste relativno slična biljka naziva veliki kolotoč Telekia speciosa koju lokalno stanovništvo naziva oman, no ova biljka ne dijeli njegova ljekovita svojstva.

Ljekoviti oman je biljka koja izrazito dobro djeluje na jačanje i čišćenje pluća. Najčešće se koristi njen korijen koji se iskapa u rano proljeće i kasnu jesen.

Biljka djeluje snažno protuvirusno i protubaakterijski na respiratorni sustav te se tradicionalno koristila u prošlosti kod upala pluća, dugotrajnog kašlja, astme, bronhitisa, ali i glavobolje, pa i gihta, reume i kožnih raznih oboljenja. O
man djeluje i diuterično pa čisti i jača krv, diže imunitet.

Za vanjsku upotrebu kod kožnih oboljenja, rana, lišajeva, ekcema i čireva rabili su se oblozi od čaja biljke.

Za jačanje pluća i protiv upala gornjih dišnih puteva nekada su se često koristile inhalacije sa omanom. Općenito inhaliranje sa biljem (majčina dušica, vrisak, miloduh) bila je uobičajena, vrlo djelotvorna praksa koja bi se ponovo trebala češće sprovoditi.

Iako se često koristi i u mješavinama sa biljkama istog smjera djelovanja (majčina dušica) najraširenija je njegova samostalna upotreba u obliku čaja. U tu svrhu se 15 grama suhog korijena kuha u pola litre vode 10 minuta. Zatim se odmah procijedi, u to umiješaju 2 velike

Napisala Martina Bogdanić, izvorno za kolumnu Povratak prirodi, tiskovine Burza