Zlatnica – zlatna biljka protiv urinarnih tegoba, pogotovo za žene

zlatnica

Zlatnica je izuzetno dobra biljka za urinarne tegobe sa naglaskom na upalu mjehura. Djeluje duiretično, protibakterijski, analgetično, spazmolitično i smirujuće.

U narodu se mnoge biljke nazivaju zlatnicama, sve su žute boje. Od njih su samo tri vrste iz roda solidago koji u Hrvatskoj ima popisanih pet podvrsta. Zlatnica koja nas zanima je Solidago virgaurea. Ja sam ju najčešće nalazila u bukovim šumama, na nešto većim nadmorskim visinama, npr na Sjevernom i Srednjem Velebitu, u Gorskom kotru, „lokalno“ u bukovim šumama na putu za Gumanačku visoravan i sl.

Na neki način ju smatram „ženskom vrbovicom“ jer voli slična staništa sa dosta vlage. Kao i vrbovica treba joj „zraka“ da bi rasla, zato često bježi na rubove makadama a pogotovo voli šumske vlake. Kao i vrbovica nikada ne raste u gustoj travi i najčešće razvija staništa usred bukovog lišća, na prostorima gdje po mogućnosti bar na pola metra, metar od nje nema drugih biljka.

Znači da bi živjela treba joj zraka, treba joj osjećaja slobode. Zlatnica ima onaj isti prkos, tvdoglavost i fokusiranost na cilj kao maslačak, podbijel i vrbovica koji iako ste ih ubrali u vrijeme cvatnje, ili čak pupa, tokom sušenja fino u potpunosti zanemare što ste učinili i fino dozriju, oblikuju padobrance i pretvore vam namarak sušene biljke u hrpu letećeg sjemenja koja se poljepi po sušenom lišću, leti po zraku, petlja vam se u kosu i ulazi u nos.

Dakle kraj suhe zlatnice valja hodati polako i rukovati sa njom polagano i sa poštovanjem.

Ljekovita ili obična zlatnicaa, Solidago virgaurea, bere se u vrijeme cvatnje prva trećina nadzemnog dijela biljke. Cvate u vrijeme kantariona, još jedne „zlatne“ trave, zavisno od nadmorske visine i mikroklime što okvirno znači sredina srpnja.

Zlatnica je izuzetno dobra biljka za urinarne tegobe sa naglaskom na upalu mjehura. Djeluje duiretično, protibakterijski, analgetično, spazmolitično i smirujuće. Po mom iskustvu nenadmašiva je kod urinarnih infekcija, vrlo brzo smanjuje bol, „organizira“ česti nagon za mokrenjem i dugoročnom primjenom u potpunosti sanira problem.

Terapijski se primjenjuje tri tjedna u obliku tri šalice dnevno kuhane tako da se 1 žlica usitnjene suhe biljke prelije sa 1 šalicom kipuće vode, poklopi, ostavi stajati bar sat vremena, podgrije i pije toplo. Nakon 3 tjedna potrebno je još cca 2 – 3 mjeseca koristiti „održavajuću“ dozu od 1 šalice dnevno.

Pogotovo kod žena potrebno je malo promisliti o strahovima koji psihosomaski opterećuju urinarni trakt i pogotovo strahu od promjene koji svoje gnijezdo ima upravo u mjehuru. Pogotovo upale mjehura kod žena često su vezane uz seksualnost pa bi valjalo i o tome malo razmisliti.

Također je bitno da za terapiju koristite samo običnu zlatnicu, ona ima rijetke i neugledne cvjetove. Jedna druga zlatnica također solidago ali canadensis iliti kanadska zlatnica neće vam pomoći kod infekcija urinarnog trakta ali ćete ju često moći kupiti pod nazivom „zlatnica“. Ona ima bujni lijepi metličasti cvijet, često se naziva i zlatnošipka, vrlo je medonosna, visine preko 1 metar i predstavlja je agresivni korov. Često zaposjeda zemljišta u velikoj množini ali i makadamska parkirališta pored puta i sl.

Za namarak one ljekovite zlatnice se trebate itekako dobrano našetati a za onu kanadsku možete bez micanja nogu niti metra nabrati količinu za „par godina“ upotrebe.

Tekst je napisala Martina Bogdanić, izvorno za kolumnu Povratak prirodi, tiskovine Burza