Crveni luk – prirodan antibiotik koji ima svaka kuća

Zaista je naglo je zahladilo. Kako i priliči ovim zimskim datumima. Sa svih strana ljudi me pitaju što da si uzmu kapula, crveni lukza prehladu i dizanje imuniteta. Pod tim misle što da si kupe u ljekarni.

Spas i brza rješenja traže se najčešće u biljnim pilulama.
Maksimalan napor za takav imunitet je onaj pomak zgloba šake dok se ubacuje tableta u usta, a potom slijedi i onaj drugi – otpiti par gutljaja vode. I stvar riješena… Cijeli ovaj scenarij malo me previše podsjeća na filozofiju koja stoji i iza uzimanja klasičnih lijekova.

I ovdje je prisutan nedostatak ikakvog truda, preuzimanja aktivne odgovornosti i brige za svoje zdravlje. Koja god marka minerala / vitamina da je u pitanju, to su samo ekstrahirane biljne supstance. Kemijski spojevi iz ljekovitog bilja (čaja) djeluju sinergijski, zajedničkim djelovanjem mnogih spojeva gdje 1+1 nisu više 2, nego 3 ili 45.

Kapula, crveni luk (lat. Allium cepa) djeluje izuzetno protubakterijski i protuvirusno, pojačava znojenje, smanjuje temperaturu, smanjuje bol, sprečava kašalj skoro pa momentalno ( i suhi i produktivni), poboljšava mikro cirkulaciju i djeluje diuretski. Koristiti ćemo ga u obliku čaja, sirupa ili obloga.

kapula, crveni luk

 

Za obloge (npr. kada nas/dijete boli uho ili su upaljeni sinusi) ugrijati ćemo polovicu glavice crvenog luka i prisloniti na bolno mjesto. Iznenađujuće je da tako nešto jednostavno tako često pomogne.
Kada su nos i sinusi začepljeni, grlo boli, teško dišemo, imamo povišenu temperaturu i očito je da nas je uhvatila kakva jaka prehlada, viroza, gripa, bronhitis možemo posegnuti za sigurnim prirodnim rješenjem – prirodnim antibiotikom – crvenim lukom.

Recept ima više varijanti, a najjednostavnije se radi ovako: 1 srednje veliku glavicu kapule presiječemo na 4 dijela i prelijemo s 3 šalice vode. Ako kapula nije špricana, skinemo samo gornju ljusku i zajedno s korom isiječemo, tako je čaj još djelotvorniji. Naravno, ako je kapula špricana, obavezno skinemo sve suhe (vanjske) ljuske.

Potom zakuhamo na slaboj vatri i kada počne vreti, pratimo količinu vode. Kada polovica tekućine ispari, skinemo s vatre, procijedimo i pijemo toplo.

Okus je slatkast i ugodan, ali se može i dodatno zasladiti medom. Mogu ga piti trudnice, rado ga piju i djeca. Moja prijateljica je ovaj čaj davala svom sinčiću još na bočicu dok je bio skroz mali jer je imao astmu. Danas je to veliki odrastao čovjek, od djetinjstva nema astmu ali još uvijek voli taj čaj. luk, crveni, kapula

Ako vam okus nikako ne paše, ubacite za vrijeme kuhanja listić kadulje, par glavica kamilice, 10-ak glavica majčine dušice. Osobno više volim verziju bez dodataka, bez meda i dodatnog bilja. Kako je kapula prehrambeni artikl koji nije opasan za zdravlje, ne morate se brinuti da ste ga popili previše i slobodno ga možete upotrebljavati u preventivne svrhe.

Ovaj čaj treba svaki put svježi kuhati, a raskuhani luk kasnije možete upotrijebiti kod kuhanja hrane. I ne, nećete smrdjeti po kapuli na kilometar, miris nestane. Ajmo, sad za probu, svi skuhati i popiti čaj od kapule!

Napisala: Martina Bogdanić, fitoaromateraput