Vrisak, biljka za respiratorne viroze

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU Hrvatskoj postoji ravno 14 biljaka koje se nazivaju vrisak, no ako k tome pribrojimo i naziv vrijes i vrijesak dolazimo do 18 različitih biljaka sličnog naziva. Vrisak o kojem ćemo govoriti odnosi se na najučestaliji vrisak u narodu a to je Satureja montana koji se počesto naziva još i bijeli ili primorski vrisak te čubar.

Ova izuzetno aromatična i mirišljava biljka spada u porodicu usnatica, trajnica je i raste na kamenitim i suhim primorskim predjelima. Iako joj latinski naziv nosi riječ „montana“ ovaj vrisak nećemo nikada nalaziti po planinskim vrhuncima ali hoćemo drugu vrstu vriska koja se naziva plavi, ponekad rozi, niski ili planinski vrisak, Satureja subspicata. Obije vrste se mogu koristiti za iste namjene iako je snažnije djelovanje Satureje montane zbog više eteričnog ulja.

Razlika u izgledu ima više a najočitija je ona da je Satureja montana (bijeli vrisak) grm visine od 30 do 50 cm, rahlog habitusa koji uvijek ima bijele do bijelo-svijetlo plave cvjetove, Satureja subspicata je niski zbiti gumasti grm od 10 do 20 cm koji ima ružičaste cvjetove, manje oštar miris te uvijek raste na vrhovima brda i planina.

Vrisak se bere neposredno prije ili na početku cvatnje, u rujnu, na način da se pobere 10-tak cm gornjih vršnih grančica i stavi sušiti na toplo, suho i zračno mjesto. Ova biljka je u Francuskoj tradicionalnoj fitoterapiji na glasu kao afrodizijak za muškarce, možda zato jer umiruje um a osnažuje i razbuđuje tijelo. Ona će zaista blago donijeti smiraj umu koji ne može stati raditi ali će u isto vrijeme snažno pokrenuti metabolizam.

Vrisak potiče na rad i čišćenje jetru, pobuđuje i jača želudac, djeluje na poticanje cirkulacije i osnaženje cijelog organizma. On djeluje izuzetno protubakterijski, protuvirusno i protugljivično a kao i mnoge aromatične usnatice ima aktivne tvari i eterična ulja koja djeluju specifično na respiratorni sustav pa je vrisak dobar odabir kod prehlada, viroza, grlobolja, kašlja, bronhitisa pa čak i kod alergijskih respiratornih tegoba. U tu svrhu koristi se kao najobičniji čaj. Predivnog, pomalo paprenog ali aromatičnog okusa i božanstvenog mirisa.

Čaj od vriska može se piti po više šalica dnevno pogotovo za tretiranje respiratornih tegoba ali treba imati na umu da se kroz stoljeća (vrisak ima tisućljetnu upotrebu u tradicionalnoj fitoterapiji) koristio i za tretiranje raznih crijevnih problema u smislu glista, crijevnih viroza i dijareja. Taj podatak nam automatski kaže da vrisak zatvara probavu pa ljudi koji se slabo kreću i nepravilno hrane mogu imati pri upotrebi vriska problema sa probavom.
Za ovakve osjetljive ljude neophodno je da si reguliraju probavu sa unosom hrane u obliku povećanih količina svježeg voća i povrća te povećanog unosa vode.

Povećan unos vode (koji je potreban kod upotrebe svih čajeva) bitan je i kod vriska jer on djeluje i kao diuretik (izbacuje vodu van preko mokraćnog sustava) ali i pojačava znojenje (što nam je posebno bitno kod gripe). Kako vrisak djeluje protubakterijski a kao blagi diuretik čisti mokraćni sustav u primorju se koristio kao tradicionalni čaj protiv kroničnih upala mjehura. Kako djeluje protugljivično često je pomogao (jer u isto vrijeme njeguje i regenerira kožu) kod gljivičnih infekcija stopala. Za tu svrhu treba se kroz duže vrijeme svakodnevno raditi kupke stopala u njegovom čaju. Ako nikada niste probali čaj od vriska vrijeme je da to učinite. Počastite se šalicom čaja ove svestrane biljke, pobudite njome svoja osjetila njuha i okusa i dignite imunitet.

Eterično ulje vriska iako djeluje izuzetno protubaterijski i protuvirusno snažno je agresivno te se ne preporuča upotrebljavati ni na koji način osim u aromalampama. Pri tome treba paziti da se ne pretjera sa količinom jer može snažno nadražiti oči.

Na Kvarneru vrisak se naziva i “majčinom dušicom” što dovodi do zbrke u vrstama. Tradicionalno su se njime defiznficirale i prale bačve prije nego se u njih pretakalo mlado vino.

Čaj protiv respiratornih tegoba: čaj se kuha tako da se 2 male žlice suhog bilja preliju sa 2,5 dcl kipuće vode, poklopi i pusti stajati 20 min. Nakon toga se procijedi, zasladi medom i pije na gutljaje.

Vrisak se redovito dodaje u jela od mahunarki jer sprječava nadimanje.

Vrisak je sastavni dio i poznatih provansanskih začinskim mješavina koje imaju jako puno varijeteta u recepturama. Svo bilje ovih miješavinaa raste i kod nas pa možete sami napraviti mješavinu na način da pomiješate:
4 žlice suhih listića majčine dušice
3 žlice suhih listića origana
4 žlice suhih listića vriska (čubra)
2 žličice suhog lista kadulje
1 žličica suhog lista bosiljka
1 žličica suhog lista ružmarina
Sastojke malo usitnite u mužaru i čuvajte u dobro zatvorenoj posudi.

Ovo je izuzetno medonosna biljka koju jako vole pčele. Osim toga on jača njihov imunitet pa je pametno pčelama davati sirupe i čajeve od vriska u razdobljima kada im prijete zaraze i pad imuniteta.

 

Tekst je izvorno napisan za kolumnu u tiskovini 24SATA, napisala Martina Bogdanić

vrisak