Bijeli sljez za kapave nosiće

Sljez by PixabayStiglo je vrijeme prehlada, nosovi kapaju na sve strane, sinusi su začepljeni. I mali i veliki trebaju pomoć. Vrlo često čak i pedijatri preporučaju za upale respiratornog sustava ukapavanje u nosiće čaj od korijena bijelog sljeza (Althaea officinalis). A ako valja za male, valja i za velike.
Dakle kada je nos začepljen, dragi moji „stariji“, pravac po sljezov korijen i kapajte.

No kako pravilno skuhati ovaj čaj? Iako korijen bijelog sljeza djeluje protubakterijski, snažno protuupalno i regenerirajuće na kožu (pa tako i sluznicu) ima nešto posebno u toj sluzi. A bijeli sljez ima čak do 15% ljekovitih polisaharidnih sluzi koje oblažu sluznicu.

Dakle najbitnije kod spravljanja ovog čaja je sačuvati što je više moguće njegovih sluzi. Za to nam je potrebno vrijeme i hladna voda. Vrijeme zato jer se samo sa protekom vremena a ne i temperaturom mogu otpustiti sluzi. Hladna voda zato jer ako bismo iskuhavali ovaj biljni materijal temperatura bi „raskuhala“ rascjepkala sluzi. Osim što bi nastale blage promjene kemijskog sastava, iskuhavanje bi i mehanički razbilo strukturu sluzi koja se više ne bi mogla tako efikasno lijepiti za sluznicu i od biljke bi iskoristili samo 30-40 % mogućeg ljekovitog djelovanja.

Pravilo vremenskog odmaka i hladne vode odnosi se na pripravu svih biljaka kod kojih koristimo kao najljekovitiji dio njihove sluzi. A kako se onda kuha čaj od korijena bijelog sljeza?

Ovako: 1 velika žlica sitno isjeckanog korijena prelije sa sa 2 dcl hladne vode i pusti stajati na sobnoj temperaturi 5-6 sati. Nakon toga se procijedi te lagano zagrije na temperaturu tijela (provjerite prstom).
Dio čaja stavite u bočicu sa kapalicom (kupite u ljekarni, recite za što vam treba) te svakih 2 sata ukapavajte u nosnice.

Ostatak čaja popijte, umiriti će vam grlobolju i pomoći kod kašlja (sluzi iz čaja će rascjepkati sluzi u vama i pomoći vam da ih izbacite van).

Tekst je izvorno napisan za kolumnu Povrataka prirodi u tiskovini Burza, napisala Martina Bogdanić