Plućnjak – za zimske respiratorne tegobe

plućnjak

U Hrvatskoj rastu dvije vrste plućnjaka, jedan je Pulmonaria mollis, naziva se još i mekani plućnjak, drugi je ljekoviti ili obični plućnjak, Pulmonaria offficinalis.

Tradicionalno se za tegobe respiratornog sustava koristi upravo obični plućnjak koji je od mekanog najlakše raspoznati po tome što ljekoviti ili obični ima bijele pjege po listovima. Raste na vlažnim sjenovitim livadama i područjima uz vode. Cvate u isto vrijeme u rano proljeće sa jaglacem i podbijelom, kada se i bere. Plućnjak ima predivne cvjetove po kojima ćete ga lako prepoznati. Kada su cvjetovi mladi imaju izrazito jarku rozu boju, kasnije postaju ljubičasti te naposljetku plavi pa je vrlo često za vidjeti združen cvat sa sve tri boje.

Plućnjak raste u velikoj množini te ga je lako nabrati kada se nađe. Uvijek raste u listopadnim šumama, pogotovo bukovim i koliko sam ja primjetila ne voli gustu travu nego će rađe biti na mjestima gdje ima zraka. Mlado lišće i cvijeće se jede sirovo na salatu ili kratko blaširano u pitama, varivima, zapečeno u lazanjama i sl. Starije lišće se ne jede sirovo jer je prekriveno kratkim oštrim dlakama zbog kojih je biljka hrapava i nezgodna za jesti.

Plućnjak obiluje različitim kiselinama od kojih je najznačajnija silicijeva kiselina koja diže imunitet respiratornog sustava, tu su i ružmarinska i askorbinska kiselina, flavonoidi, tanini, alantoin, sluzi i dr., nema poznatih kontraindikacija sa ljekovima no potreban je oprez kod osoba koje imaju izrazito osjetljiv želudac i probleme sa žuči.

Plućnjak se tradicionalno koristi za upale grla, promuklost, akutne i kronične bronhitise, prehlade ali nekada je bila učestala i njegova upotreba kod upala pluća. Zapravo, kako mu ime i kaže, bio je broj jedan u tretiranju tuberkuloza. Osim toga se koristio protiv dijareje ali i upale grla. Jačanjem stjenki organa pomagao je jačanju svih unutrašnjih organa a kao ekspektorans olakšava iskašljavanje kod respriratornih problema. Uvijek se koristi kao sirup, čaj ili svježi sok a nije zabilježena njegova primjena u obliku tinkture.

Za bolje djelovanje po principu sinergije koristi se u mješavinama sa jaglacem, podbijelom, staolisnikom, divizmom, ali i matičnjakom, miloduhom i majčinom dušicom.
Kod jakog kašlja sa velikom produkcijom sluzi miješa se sa islandskim lišajem u jednakim omjerima na način da se 1 velika žlica tako napravljene mješavine prelije sa 1 šalicom kipuće vode, pusti stajati 15 min, nakon toga procijedi, obavezno zasladi medom jer je izrazito gorko i pije na gutljaje toplo.

Ako su u pitanju slaba pluća miješa se sa preslicom također u jednakim omjerima. Onako napravljenu mješavinu preliti ćemo sa 1 šalicom hladne vode i pustii da odstoji preko noći. Ujutro ćemo čaj zagrijati, procijediti i piti na gutljaje. Ovakav čaj će djelovati na osnaživanje pluća ali i mjehura te će osim toga djelovati kao diuretik što trebamo imati na umu ako imamo nizak krvni tak. Pripravci od plućnjaka nisu primjereni za djecu.

Čaj se priprema tako da se 1 velika žlica suhog cvijeta i lista prelije sa 1 šalicom kipuće vode, poklopi, ostavi stajati 15 min, procijedi i pije na guljaje.

Za bolje sinegrično djelovanje:
10 g plućnjaka
10 g podbijela
10 g cvijeta jaglaca
10 g uskolisnog trpuca
10 g majčine dušice

Sastojke pomiješati, uzeti 1 veliku žlicu mješavine, preliti ju sa 2,5 dcl kipuće vode, poklopiti, nakon 20 min čaj procijeditti, zasaditi medom, piti na guttljaje.

Svježi sok za jačanje pluća:
Uzimati 3 tjedna 3 x dnevno po 1 veliku žlicu iscijeđenog soka pomiješanog u šalici toplog čaja od mješavine plućnjaka i preslice sa medom

Sirup za grlo kod prehlade i grlobolje (kuhati svaki dan novi):
3 žlice smeđeg šećera rastopiti na posudi na vatri, na to doliti pola litre vode i 1 glavicu crvenog luka izrezanu na 4 dijela, kuhati dok ne ispari na polovinu tekućine. U ovako pripravljen čaj staviti 1 veliku žlicu suhog plućnjaka, poklopiti i pustiti da stoji 15 min, procijediti, dodati med od kestena ili lipe i piti na gutljaje.

Tekst je izvorno napisan za kolumnu 24SATA, 2014. Martina Bogdanić