Grčko sjeme, piskavica, mnogostruko ljekovito sjeme

piskavicaTrigonella foenum- graecum, piskavica, grčko sjeme, grčka djetelina, triplat, jarčev rog, ljekovita je biljka koja se koristi još od vremena starog Egipta, pa preko Rimskog carstva, Antike, Srednjeg vijeka sve do današnjih dana. Piskavica spada u rod Trigonella kojih u Hrvatskoj ima popisanih 7 vrsta. Ona nije samonikla ali je podivljala vrsta koja se često sijala u vrtovima naših predaka odakle je malo prošetala. Mlado lišće i stabljiku možemo upotrebljavati kao samoniklo jestivo povrće.

Kod grčkog sjemena, kako mu i ime sugerira, najaktivniji dio je sjeme koje se sakuplja iz duguljastih mahuna kada je već potpuno zrelo. Ono je žuto, uglasto, nalikuje sitnom šljunku. Ima intenzivan, vrlo specifičan miris koji je nekim ljudima neugodan.

Kroz povijest često je bila sastavni dio raznih curry mješavima a na našem području osim za ljekovite svrhe koristila se i za tjeranje moljaca u ormarima. Ovo nam kazuje i da je bila (i još jest) raširena po cijelom svijetu. To i nije neeobično jer je mnogostruko ljekovita a priroda nam uvijek pruža nadohvat ruke biljke koje ljekovito djeluju na naše tegobe. Piskavica sadrži mnoštvo minerala kao što su fosfor, željezo i kalij, do čak 25 % bjelančevina, eterična ulja, lipide, stereidne saponine, flavanoide i druge polisaharide.

Sjeme piskavice djeluje vrlo dobro na probavu i zatvore. Jednim dijelom to jest zbog čistog kemijskog sastava ali najviše zbog mogućnosti stvaranja ogromne količine sluzi koja omogućuje bolju probavu. No najviše sluzi ima u unutarnjim stjenkama sjemenki pa ih je potrebno samljeti ili zdrobiti. Općenito kada želimo apsorbirati u organizam nešto što je zatvoreno u bilo kojoj sjemenki moramo ju razbiti (primjer sjemena lana i omegaa 3 nezasičenih kiselina).

Piskavica je na glasu i kao vrlo dobro sredstvo za skidanje šećera u krvi pri čemu se trebaju raditi konstantna mjerenja jer može dovesti do velikih dnevnih oscilacija šećera. No ona je na glasu i kao vrlo dobro sredstvo za skidanje kolesterola u krvi. To znači da nam je ona najbolji odabir kod ljudi koji imaju dugogodišnji istovremeni poremećaj i šećera i kolesterola. Pogotovo zato jer piskavica nema kontraindikacija na bilo koju klasu lijekova za ova dva disbalansa. Ako nam regulira kolesterol znam sigurno djeluje i na zdravlje i čišćenje jetre.

Piskavica ima i posebnu primjenu kod žena u vidu balansiranja hormona jer je estrogen-like biljka koja je uz to na glasu i kao biljka koja vrlo dobro povećava količinu mljeka kod dojilja. No zbog diosgenina i drugih biljnih steroidnih spojeva iz kojih se dobivaju i ženski i muški spolni hormoni, piskavaica utječe i na plodnost muškaraca.

Samljeveno sjeme piskavice uzeto u šalici jogurta u dozi od 1 male žličice tri puta tjedno utječe na pokretljivost spermatozoida. No kako piskavica i lokalno pročišćava kožu, prokrvljuje ju, lokalno smanjuje upalu, lokalno smanjuje šečer u stanicama, hrani kožu mineralima i uljima iz svoje sjemenke možemo ju koristiti za tretiranje vlasišta. I to pogotovo onoga vlasišta koje je u nekoj upali ili koje gubi kosu. Da, piskavica sprečava ispadanje kose i potiče rast dlaka. U tu svrhu utrljavati ćemo redovito u vlasište čaj od zdrobljenog sjemenja ili ćemo ga masirati uljnim maceratom od piskavice. Ova primjena mora biti duga i redovita. Vodena iscrpnina (čaj) od piskavice ili uljni macerat od sjemena vrlo je dobar za tretiranje raznih vrsta ekcema, rana, osipa ali i zagnojenja i upala pa ćemo ih koristiti kod akni, rana nakon operacija, uraslog nokta u meso ili uboda insekta. Ako uljnim maceratom redovito tretiramo lice pročistiti ćemo kožu lica, maknuti nečistoće i učiniti ju mekom i elasičnom.

Čaj protiv šečera i koleesterola:
1 veliku žlicu samljevenog ili zdrobljenog sjemena prelijemo sa 1 šalicom mlake (ne kipuće) vode. Pustimo da stoji poklopljeno 2 sata. Procjedimo i popijemo 3 ovako pripravljene šalice čaja dnevno. Ako nam okus odgovara sjemenke možemo i pojesti.

Topli kašasti oblozi na prsima jako su dobra pomoć kod teškog produktivnog kašlja sa puno sluzi no mogu pomoći ublažiti bol i kod išijasa, neuralgija i sl.

Piskavica općenito jača organizam nakon teških ili duljih bolesti, djeluje vrlo blago umirujuće i pomaže obnovu svakog organa u tijelu.

Test je izvorno napisan za kolumnu u tiskovini 24SATA, 2015. Martina Bogdanić