Metvica i nana samo su neki od naziva različitih vrsta menti koje ponosno rastu u našim vrtovima, ali i van njih. Postoji preko 25 vrsti metvica koje su uspjele svojom druželjubivosti napraviti 600-tinjak vrsta križanaca. U Hrvatskoj je popisano 17 vrsta koje rastu na divlje i vrlo često ljudi mi dolaze sa svježom biljkom u ruci i pitanjem da li je to što donose menta. Ako liči na mentu i miriše na mentu – najvjerojatnije jest.
Dobra vijest je i da nema otrovne a biljke koja je slična bilo kojoj vrsti mente, koja miriše na mentu – a nje menta. Dakle što god mirisavo vam raste u vrtu i vaša baka, mama, susjed vam je rekao da je menta – najvjerojatnije jest. Ono što ljude najčešće zbunjuje je vječita usporedba mente „iz vrta“ sa mentom u vrećicama čaja iz dućana. Skoro u pravilu sva „komercijalna“ i lakodostupna menta je Mentha piperita, križanac klasaste i vodene mente koja obiluje eteričnim uljem prepoznatljivog mirisa na mentol.
Najveći broj istraživanja su rađeni na njoj te su potvrdili njeno blagotvorno djelovanje na ljudski organizam. Menta smanjuje nadutost u probavnom sustavu, potiče probavu, smanjuje bol i težinu u želucu, smanjuje nagon za povraćanjem (mogu ju piti i trudnice), smanjuje spazme u crijevima, umiruje um a osvježava tijelo. Tradicionalno se koristila kod glavobolja jer je na glasu da smiruje i hladi vrelu glavu, savršena je biljka za poslijepodnevno opuštanje nakon napornog i stresnog dana.
Menta pospješuje vrlo, vrlo nježno rad jetre i žuči i time potiče metabolizam, blagi je diuretik pa u isto vrijeme blago drenira bubrege, opušta napetosti žučne vrećice i smanjuje menstrualne bolove. Ona pojačava prokrvljenost kože cijelog tijela, djeluje protubakterijski i protuvirusno, hladi kožu, osvježava ju i smanjuje svrbež pa ćemo ju koristiti za ispiranje kod prhuti i lišajeva.
Kod prehlade, gripe i kašlja čaj od domaće mente sa medom pomoći će da što prije ozdravimo. Ako imamo upalu crijeva menta neće biti krivi odabir. Najčešće ju kuhamo kao infuz ali od nje možemo raditi i sok, sirup i obloge, ali i uljne macerate, tinkture, obloge ili ju koristiti kao dodatak jelima.
Infuz ( čaj): radi se tako da se 1 čajna žličica suhe biljke prelije sa 1 dcl kipuće vode, ostavi da djeluje 30 min, procijedi i popije toplo. Lagani čaj od metvice smiruje um i ublažava bol. U jačim dozama ( 10 prstohvati na 1 l vode) koristi se za jačanje živaca i poticanje probavnog sustava na rad. U kombinaciji sa lipom je primjeren čaj za laku noć.
Uvarak: 10 prstoveti na 1 l vode i to koristimo za grgljanje kod lošeg zadaha (gdje metvica pomaže i svojim osvježavajućim mirisom ali i svojim antibakterijskim djelovanjem), kupelji ruku i nogu kod slabe cirkulacije, nedostatka znojenja organizma ili povišene temperature. Koristimo ga i kod ispiranja kose kod prhuti, umivanje i osvježenje lica i tijela tokom vrućih ljetnih dana, kao voda za ispiranje kod hemeroida.
Mecerati ( ulje / tinkture) : teglica se napuni sitno sjeckanim lišćem metvice i napuni sa maslinovim uljem ili dobrom domaćom rakijom. Ostavimo stajati i svakodnevno se u par navrata dobro protresemo, nakon 5 tjedana procjedimo.
Ovako pripremljeno ulje ili tinktura koriste nam kao pomoć kod glavobolja, migrena, putnih slabosti, malaksalosti, grčeva, vrtoglavica, slabosti organizma nakon operacija kad mu treba oporavak i sl.. Također se njime masiraju bolna mjesta na tijelu (glava, zglobovi). Tinktura ili ulje se koristi na način da se 3 x 15 kapi uzme sa malo vode / čaja/ ili stavi na kocku šećera.
Ako vas ugrize komarac istrljajte ugriženo mjesto sa listićem svježe mente, brzo će proći.
Većina vrsti mente voli bogat humusno tlo sa jako puno vode, u polusjeni. Dobro uspijeva i u teglama pa ju zasadite a ju uvijek imate svježu pri ruci. Razmnožava se vrlo lako reznicama i dijeljenjem korijenja.
Oprez: zbog velikog sadržaja mentola paprena menta se ne preporuča za dugotrajnu i kontinuiranu upotrebu za trudnice i malu djecu.
Potreban je oprez kod kontinuirane višedesetljetne konzumacije infuza od metvice jer je moguće da mentol oslabi srčani mišić.
Sirup od mente: naberite svježe lišće mente, isjeckajte ga i prelite sa hladnom vodom na način da je sav biljni materijal u potpunosti prekriven vodom. Pustite da odstoji preko noći, ujutro zagrijte dok se tekućina ne smlači i procijedite. Izvažite dobivenu tekućinu. Dodajte smeđi šećer u mjeri – pola masenog udjela dobivene tekućine. Miješajte dok se šećer ne rastopi, spremite u sterilizirane boce. Dobiveni sirup koristite kao sirup za razrjeđivanje. U fazi namakanja bilja možete dodati i majčinu dušicu i vrisak.
Sirup protiv kašlja: 20 g mente i 20 g kadulje potopite u 600 ml vode, nakon što zavrije kuhajte još 20 min, poklopite i pustite da se hladi. Nakon 2 sata podgrijte i procijedite, umješajte 200 g meda od kadulje. Otopite i dobiveni sirup prelijte u čiste posudice. Čuvajte u frižideru.
Tekst je izvorno pisan na 24SATA, 2014., Martina Bogdanić