Podbjel – efikasna pomoć kod kašlja i prehlada

Viroze i prehlade nisu samo rezervirane za hladne zime, ponekad i tijekom toplih ljetnih mjeseci uzimaju svoj danak. Zato se trebamo na vrijeme pripremiti pa već u rano proljeće krenuti u berbe ljekovitog bilja. podbjel, Tussilago farfara

Ne znam što me može više razveseliti u proljeće nego jarko žute glavice podbjela (Tussilago farfara). Kao da se sva snaga sunca iz toplog mirisavog proljeća utkala u njegove vesele cvjetove. Kada je zemlja još sasvim pusta, bez travki i drugog cvijeća, kada je zemlja još sasvim smeđa, pomalo hladna i mokra podbjel ponosno otvara sezonu i žuti se nadaleko. Prvo izlaze u hrpicama njegovi cvjetovi, kada oni skoro potpuno prođu počinje izrastati lišće. List podbjela je debeo, kožast, s karakterističnom „vunicom“ s donje strane. I podbjelov cvijet i list koristimo kao izvrsno divlje proljeće u varivima, paštama, kuhanog s krumpirom, u savijačama ali i kao sastavni dio proljetnih salata (sadrži obilje vit C).

Ova trajnica ne voli humus, radije će pobjeći u ilovasto ili pjeskovito tlo pa će često rasti uz potoke, građevinske prekope, nasipe i sl, gdje god je kakva vlaga, najčešće na planinskim predjelima.

Za upotrebu u ljekovite svrhe koristimo i cvijet i list. Cvijet beremo na samom početku cvatnje dok je još u pupu. On i dalje dozrijeva nakon što ga uberemo kao puni cvat pa se vrlo brzo rasuši i sazrije kao npr glavice maslačka. I cvijet pogotovo ali i list su blago smolasti i obloženi „vunicom“ zbog koje se sporije suše. Dakle kada mislite da ste u potpunosti osušili podbjelov cvijet, sušite ga ponovo. Ako ostane imalo vlage u njemu propasti će vam sav trud jer će se upljesniviti. List se bere u lipnju kada dosegne veličinu dlana. Znanstvena istraživanja bazirala su na istraživanje lista. Iako se on od pamtivijeka koristi kao ljekovita biljka u zadnje vrijeme se dignuta cijela hajka na njega. Po istraživanjima je dokazano da sadrži porolizidinske alkaloide, senkirkin 0,01%, koji su hepatotoksični. No nije dokazano nikakvo hepatotoksično djelovanje na ljude jer je istraživanje rađeno na životinjama, u Americi, s jednom podvrstom podbjela koja niti ne raste kod nas. podbjel, tussilago farfara

Podbjel ima najbolje djelovanje ako u jednakim omjerima pomiješamo list i cvijet. Djeluje protiv svih vrsta kašlja, i onih suhih koji nam ne daju spavati i onih produktivnih koji nam se vuku mjesecima i zagorčavaju život nama, i svim uokolo nas. Koristi se kod bronhitisa i promuklosti, dizanja općeg respiratornog imuniteta uključujući slaba pluća. Možemo ga koristiti i kao vodicu za ispiranje kod kroničnih i akutnih upala u usnoj šupljini (afte i gingivitis), kao blagi diuretik, kod prehlada i za blago snižavanje temperature.

List podbjela djeluje antibakterijski, smiruje i regenerira kožu, pa će pomoći kod akni, lišajeva, osipa i kožnih upala. U tu svrhu bilo ga je najbolje svježeg usitniti u kašu i kao oblog nanijeti na tretirano mjesto. Ako nemamo svježu biljku možemo skuhati čaj od suhog lista i koristiti ga kao oblog. Ja ga znam upotrebljavati kada malo pretjeram u branju koprive golim rukama pa ga kao oblog stavljam na „ožarene“ prste.
Podbjel u velikim količinama ne bi smjele uzimati trudnice i dojilje, osobe alergične na glavočike, osobe s kamencom u žuči i kroničnim gastritisom.

Sirup protiv kašlja: tussilago farfara

napravit ćemo tako da slažemo red svježeg cvijeta, pa red šećera, i tako dok se ne napuni staklenka. Zatvorimo i ostavimo na toplom mjestu 30 dana. Nakon toga sadržaj procijedimo i spremimo u tamnim bočicama na mračno i hladnom mjesto.
Ovaj sirup je ukusan ali i efikasan kod kašlja, uzima se 3 puta dnevno po 1 velika žlica.

Čaj od podbjela:

pomiješamo u istom omjerima suhi cvijet i list podbjela, od dobivene mješavine uzmemo 1 veliku žlicu i prelijemo s 1 šalicom kipuće vode, poklopimo na 30 min, procijedimo, zasladimo medom i pijemo na gutljaje kod upale grla i kašlja, 3 šalice dnevno.

Za smirivanje kašalja kod životinja: dodavati list (ili čaj) podbjela u hranu

Podbjel se često zna zamijeniti s nekom od više vrsti repuha (Patasites Mill.) koji ima spazmolitičan i analgetičan učinak. Obratite pažnju na „vunicu“ na donjoj strani lista koja kod podbjela ostaje jako dugo dok se kod repuha nalazi smo na vrlo, vrlo mladim listovima. Osim toga imajte na umu, tamo gdje ste vidjeli cvijet podbjela sigurni ste da će nešto kasnije izrasti njegovi listovi.

Latinski naziv podbjela (tussilago) potječe od latinske riječi tussis (kašalj) i ago (djelujem), podbjel protiv kašlja uvijek djeluje!

Zanimljivost: na tragu toga da su se listovima podbjela kadile prostorije u kojima su obitavali ljudi koji su imali kronične respiratorne probleme, nekada je bila uobičajena upotreba podbjela u cigaretama. Suhi list sitno bi se izmrvio i od njega su se radile cigarete koje su navodno pomagale kod respiratornih problema.

Autor: Martina Bogdanić
Objavljeno kao dio stalne rubrike Priroda liječi u tiskovini 24SATA

podbjel, Tussilago farfara