MAGAZIN SENSA članak “Biljke ženskog roda”

U magazinu Sensa br.62 od velječe 2013., objavljen je članak kod nazivom “Biljke ženskog roda”. Za brojne biljne savjete vezane uz tretiranje ženskih genitalnih tegoba pitali su i našu voditeljicu Martinu Bogdanić.

Pročitajte članak u tekstu ili pogledajte slike članka koje su skroz na dnu ovog posta.

Prenosimo cijeli članak u originalu: 

MAGAZIN SENSA, br.62, veljača, novinar: Kristina Ivčić
http://www.sensaklub.hr/

“BILJKE ŽENSKOG RODA”SENSA, Biljke zenskog roda 1

U početku bijaše biljka. U toj rečenici sažeta je povijest liječenja. I danas se ono u svojoj srži bitno ne razlikuje. Proučimo li deklaraciju većinu lijekova koje nam je propisao liječnik pronaći ćemo barem jedan, sitno napisan latinski naziv za biljku. No za razliku od daleke prošlosti, uz njega stoje i mnogi drugi, umjetno proizvedeni sastojci. Je li moguće tretirati zdravstvene tegobe samo uz pomoć prirode. Fitoaromaterapija tvrdi da je.

Martina Bogdanić, voditeljica riječke udruge za fitoaromaterapiju Studio Martina & Natura objašnjava kako je fitoaromaterapija u svijetu priznata medicinska disciplina koja, za tretiranje određenih disbalansa u tijelu, koristi ljekovito bilje, eterična ulja i biljne ekstrakte. Njezin sastavni dio je aromaterapija francuske škole koja koristi isključivo kemotipizirana (jasno kemijski i botanički definirana) eterična ulja čije su djelovanje na ljudsko tijelo potvrdila znanstvena istraživanja. Biljke u raznim oblicima djeluju na organizam putem masaže, ispijanja čajeva ili otopina, inhalacije ili kapanja nosa, tableta, vaginaleta, čepića.

«Naš organizam rado prima biljke jer je kroz tisućljeća naučilo kako ih integrirati u tijelo, kako ih najbolje iskoristiti. Biljke djeluju nježno istodobno na više organa, a nuspojave su izrazito rijetke», otkriva ova zaljubljenica u ljekovito bilje koja se dugi niz godina bavi izučavanjem divljeg ljekovitog bilja. Tretiranje biljkama otkriva ona, traži i aktivno uključenje u proces uklanjanja tegoba. «Gutanjem tableta na brzinu zatvaramo oči pred time da se mi sami trebamo aktivno uključiti u proces izlječenja. Banalnim kuhanjem čajeva mi odvajamo tih 10 minuta dnevno za sebe, zastajemo, promišljamo, čekamo da voda zavrije, uranjamo u nju biljku, puštamo ju da odstoji, cijedimo kroz cjedilo, radimo svojevrsni ritual koji našem tijelu i duši kaže da se ponovo vraćamo u doticaj sa samim sobom.»

SENSA, Biljke zenskog roda 3Iako se fitoaromaterapijom može djelovati na veliki broj tegoba, posebno je zanimljiva kao rješenje mnogobrojnim ženskim problemima. Od onih jednostavnijih, poput bolne menstruacije ili valunga, koje i same žene nerijetko tretiraju kao nešto što se jednostavno treba ‘pregrmiti’, do kompliciranijih poput neplodnosti i spolnih bolesti. «Kombinacijom kemotipiziranih eteričnih ulja i ljekovitog, pogotovo samoniklog bilja se može puno učiniti. Fitoaromaterapija daje dobre rezultate kod tegoba u menopauzi, bolnih menstruacija, cisti na jajnicima, obilnih krvarenja, hormonalnih poremećaja, amenoreje (izostanak mjesečnice), ali i kod nekih oblika neplodnosti», otkriva Martina navodeći i primjere.

«Dermalna upotreba (putem masaže) kombinacije kemotipiziranih eteričnih ulja obične kadulje (Salvia officinalis), muškatne kadulje (Salvia sclarea) uz dodatak eteričnog ulja anisa (Pimpinella anisum) pokazala se jako djelotvornom kod amenoreje, dok običan čaj od rusomače (Capsella bursa pastoris) pomaže kod menstruacija kada je odljev krvi toliko jak da ugrožava zdravlje». Kada je riječ o neplodnosti, Martina naglašava moć biljaka vrkute i konopljike. «Dugotrajno ispijanje 3 šalice dnevno čaja od vrkute (Alchemilla vulgaris) uz dodatak 20 kapi tinkture konopljike (Vitex agnus castus) pomoglo je mnogim ženama da ostanu trudne. Upravo je nekoliko mojih poznanica koje su pile ovaj čaj trudno. Obje biljke rastu na našem podneblju i nisu nikakva egzotika, a u Njemačkoj je tinktura konopljike i službeno priznati preparat protiv ženske neplodnosti kao i  protiv bolne menstruacije. Naravno kao i kod svih recepta, potrebno je individualizirati dozu.»

Fitoaromaterapija pokazuje dobre rezultate i u liječenju infekcije uzrokovane HPV-om, virusom kojem su većina seksualno aktivnih ljudi bili izloženi u nekom trenutku života, a koji se prenosi kontaktom sa zaraženom sluznicom ili kožom. I dok kod muškaraca nema zdravstvenih posljedica, kod žena je on najčešći uzrok raka vrata maternice. Žene koje uz konzultaciju ginekologa žele nadopuniti već propisanu terapiju, susreću se sa širokim izborom preparata. Neki od njih su vitamini s folnom kiselinom, zeleni čaj, preparati s ekstraktom biljki kao što su gospina trava ili aloja.

Saša Radulović, fitoaromaterapeut iz zagrebačkog centra Anis de Moras objašnjava kako  postotak žena koje od njega traže pomoć u rješavanju ove tegobe iz godine u godinu raste. Kada mu dođu s nalazom koji je pozitivan na HPV, za njih priprema vaginalete koje na prirodan način stimuliraju imunološki odgovor rodnice a ne iritiraju sluznicu. «U sastavu vaginaleta nalaze se eterična ulja biljaka s izraženim antivirusnim djelovanjem poput eukaliptusa polibrakteja (Eucalyptus polybractea), čajevca (Melaleuca alternifolia), niaulija (Melaleuca quinquenervia, ravensare (Cinnamomum camphora), klinčićevca (Syzygium aromaticum) i eteričnog ulja lista cimetovca (Cinnamomum verum).» Iako su nazivi ovih sastojaka komplicirani, upotreba vaginaleta je vrlo jednostavna.SENSA, Biljke zenskog roda 2

Primjenjuje se jedna vaginaleta dnevno, navečer prije spavanja tijekom 40 dana. Uz vaginalete Saša preporučuje i uzimanje pripravka biljke ehinaceje koja pokazuje učinkovitost kod  jačanja imuniteta. Ovakva terapija kod 95 posto njegovih klijentica, rezultirala je nalazom koji je negativan na HPV. Uz pomoć vaginaleta nešto drugačijeg sastava tretiraju se i gljivice, upalna stanja, herpesne infekcije.

No, kao što uzimanje antibiotika na svoju ruku može biti opasno, tako i kriva doza, kemotip ili upotreba eteričnog ulja može dovesti do neželjenih posljedica. «Reći ‘metvica’ ili ‘eukaliptus’ je kao da se kaže tableta kada dođete u ljekarnu tražiti lijek protiv hunjavice… Mnoge biljke iste vrste i podvrste, ovisno o mjestu uzgoja te malim genetskim varijantama, daju esencijalna ulja sasvim različitog kemijskog sastava i sasvim različitog djelovanja», upozorava već na početku svoje knjige o fitoaromaterapiji dr. Stribor Marković, jedan od naših najvećih stručnjaka na ovom području. S njime se slažu i oba naša sugovornika uz savjet kako svaki ozbiljni poremećaj treba prepustiti profesionalnom fitoaromaterapeutu.

Recepte za jednostavne tegobe koje može ublažiti ispijanje čaja, masaža ili udisanje eteričnog ulja, pronaći ćete na radionicama i predavanjima koje organiziraju naši sugovornici. A, ako poželite dublje ući u svijet fitoaromaterapije, naučiti kako uz pomoć biljaka pomoći sebi ili drugima, najprije krenite na livadu.

SENSA, Biljke zenskog roda 4«Osnova bilo kakvog tretiranja s ljekovitim biljkama je u poznavanju same biljke. Uvijek naglašavam da je za bilo koji ozbiljniji fitoaromaterapijski rad neophodno poznavanje bilja na terenu, tj. prepoznati biljku u šumi ili na livadi u svim fazama njezinog razvoja.

Kada svojim rukama uberemo divlju biljku, osušimo ju, napravimo njezine iscrpine i upotrijebimo je, unijeli smo puno vredniji sastojak u naše tijelo nego kada u ljekarni kupimo bilje koje je uvezeno iz dalekih zemalja.
Kvalitetom, kemijski i vibracijski, ta biljka će biti sigurnija ali i ljekovitija za nas», savjetuje Martina i zaključuje: «Naša zemlja je prebogata samoniklim ljekovitim biljem. Grjehota je živjeti na ovako prelijepom komadiću Zemlje i ne upotrebljavati ono što nam priroda tako obilno i svakodnevno nudi.»

SENSA, Biljke zenskog roda 1

SENSA, Biljke zenskog roda 2

SENSA, Biljke zenskog roda 3

SENSA, Biljke zenskog roda 4