Čudesna borovnica. Povišen šećer. List, plod.

Ljeto je. Šećem po mirisavoj zelenoj velebitskoj livadi. Jedem zrele borovnice. Aromatične su i slasne. borovnica Pretražujem niske grmiće sa plavim plodovima, probirem što medvjed nije pojeo. Oko mene je sve puno njegovih svježih tragova.

U čučnju zobam plodove. Jednim uhom osluškujem zvukove šume.
Slutim se da je medvjed blizu i gleda me.
Nadam se da ga ova krađa ne ljuti. Bar ne jako.

Koliko li samo strpljenja ima jedna tako velika životinja kada probere njuškom po lišću i bira ove divlje sitne plodove. Strpljivo jede dok se bar malo ne nasiti. Zadivljujuje me njegovo strpljenje, razumijem ga, isplati se.

Borovnica (lat.Vaccinium myrtillus) je predivna biljka. U Hrvatskoj raste više divljih varijeteta. Raste po rubovima crnogoričnih šuma. Takva je i ova. Volim velebitske šume.

borovnicaList borovnice bran prije (ili tijekom početka) cvatnje ima najveći postotak glikozida mirtilina. Kliničkim studijama dokazano je njegovo djelovanje na snižavanje šećera u krvi.

Kada borovnica cvate? Kako koje godine, kako gdje. Volim reći bilje cvate onda kada ga vidite da cvate. Ove godine snijeg je bio u Gorskom kotru do svibnja. Inače bi tamo borovnica cvala u svibnju. Sva vegetacija se pomakla za mjesec dana. Na Velebitu zna biti još početkom srpnja ponekog grmića u cvatnji.

Kako učiniti ljekoviti pripravak od lista ubranog prije cvatnje? 7 grama (cca 1 velika žlica) suhog lista prelije se sa 3 dcl kipuće vode. Poklopimo, pustimo da odstoji 30 min. Procijedimo, popijemo u gutljajima. Dnevno je potrebno popiti 3 šalice ovako pripremljenog čaja.
Kao i kod nekog drugog bilja dok jedan sastojak (mirtilin) pomaže jednom dijelu tijela drugi sastojak (hidrokinon), u jako velikim količinama i zaista dugotrajnoj upotrebi, odmaže drugom dijelu tijela (hepatotoksičnost). Uvijek je dobro posavjetovati se sa fitoaromateraputom ili travarom.
Zbog hidrokinona kure sa listom borovnice trebaju biti kraće, do 21 dan. Nakon toga potrebno je učiniti pauzu od 7 dana. Ove kure je potrebno kombinirati s drugim biljem koje djeluje na smanjenje šečera, npr.piskavicom.borovnicaa
List i plod borovnice klinički su dokazana sredstva protiv dijareje (običnom jezikom rečeno: proljeva). Nježna grupa tanina koju borovnica sadrži mnogima je pomogla.

Plod borovnice zbog antocijanozida dobro djeluje na mikrocirkulaciju. Naglasak je na mikrocirkulaciji unutar strukture krvnih žila. Time se jačavaju svi organi. Rađene su znanstveno istraživanja koja potvrđuju blagotvorni utjecaj ploda borovnice na jačanje mišića srca ali i žute pjege (ključne točke vida). Potvrđeno je da uzimanje ploda borovnice pomaže kod nočnog sljepila. Ono je danas sve češće, sve više uništavmo oči pred monitorima i premalo ih odmarano na zelenilu šume. Plod koristimo kao svježu biljku ili od osušenog ploda kuhamo čaj. Taj isti čaj će djelovati sa svojim taninima na zaustavljanje proljeva ali i smanjivanje upale u crijevima i na dermi, djelovat će antibakterijski na mokraćni mjehur.

borovnica2Starinska ljekovita biljka, potvrđena modernim istraživanjima, ukusna i zdrava namirnica, divan sok, borovnicu možemo koristiti na mnoge načine a najbitnije je da ju ne zaboravimo. Medo ju nije zaboravio.
Dobrodušno nam dopušta da se počastimo ovim ljekom u njegovom šumskom vrtu.

Uživajte u prirodi i krenite u šetnje van grada. Grad će uvijek biti tu, i kada se potpuno regenerirani vratite s izleta.
Mislite na sebe, dio ste prirode, ne dajte da vas beton prisili da to zaboravite.
Dio ste prirode, ne dopustite si zaboraviti.

Autorica: Martina Bogdanić, fitoaromaterapeutkinja
Članak je objavljen kao dio kolumne Mala škola ljekovitog bilja na portalu Naturala
velebitska šuma ljeti

velebit šuma ljeti

velebitska šuma ljeti

borovnica