Podbjel – jako dobra biljka protiv zimskog kašlja

Podbjel (Tussilago farfara) je zanimljiva biljka. U Primorju na zaklonjenim sunčanim padinama Učke zna izrasti pokoji cvjetić još tijekom toplog siječnja iako je njegovo pravo vrijeme cvatnje u ožujku i travnju. Iz još hladne zemlje izrastu prvo žute (slične maslačku) cvjetne glavice. Tek kada su one na zalasku počinju izlaziti kožasti listovi koje ćete lako prepoznati po vunici na donjoj strani lista.

Podbjel, Tussilago farfara

Podbjel, Tussilago farfara

Cvijet se bere tijekom cvatnje a list kada dosegne veličinu dlana. Podbjel voli duboku crvenu vlažnu zemlju bez humusa pa ćete ga naći na ilovači, uz potoke i rijeke ali i kojekakve građevinske prekope.
Osim što su i cvijet i list samonikla hrana, sve dijelove podbjela koristimo u fitoterapiji protiv kašlja. Pomaže kod svih vrsta kašlja i kod malog kašalja, onog suhog nadražujućeg koji nam ne da disati i spavati, ali i jakog produktivnog kašalja koji nas dugotrajno muči i zbog kojeg zvučimo kao okorjeli pušači.
Pomiješamo jednake dijelove suhog cvijeta i lista, 1 veliku žlicu mješavine prelijemo sa šalicom kipuće vode, pustimo 30 minuta poklopljeno, potom procijedimo, obavezno zasladimo medom i pijemo na gutljaje.

Podbjel, podbijel, Tussilago farfara

Podbjel, podbijel, Tussilago farfara

Od podbjela ćemo napraviti i sirup. Radimo ga kao da radimo sirup od jelinih iglica; slažemo red cvjetnih glavica, red šećera, red cvjetića, red šećera i tako dok ne napunimo teglu. Ovako napravljen sirup jako je ukusan i efikasan, uzima se 3 x dnevno po jedna velika žlica, i polako ga rastopimo u ustima. Osim jačanja respiratornog sustava list možemo koristiti za tretiranje različitih upala na koži, akni, ekcema, osipa, čudnih rana. Za tu svrhu od čaja radimo obloge ili ispiremo kožu.

Autor: Martina Bogdanić, fitoaromaterapeutkinja
Tekst je izvorno napisan za kolumnu Povratak prirodi Ri-telefax burza