Zelena salata kao ljekovita biljka

salata-silvek-biovrt

salata, foto by Biovrtlarka Silvek

Zelena salata (Lactuca sativa) je jednogodišnja ili dvogodišnja biljka koju koristimo kao lisnato povrće. Danas postoje stotine kultivara koje koristimo u prehrani i koje su manje-više slične u svom kemijskom sastavu. Manje je poznato da je ona jedna od ljekovitih biljaka. Još u doba starog Rima koristio se njen sok kao sredstvo protiv opeklina, privijanjem listova izvlačio se gnoj iz čireva i gnojnih rana. U srednjem vijeku njen sok se pio kod upala grla, upornog kašlja i omekšavanja sluzi, a koristila se i za poticanje rada bubrega, izbacivanje vode iz organizma. No, i u starom Rimu i staroj Grčkoj i srednjem vijeku najčešća je bila njena upotreba u smirivanju centralnog živčanog sustava. U tu svrhu salata se koristila regularno kao ljekovita biljka protiv nesanice i nervoze, protiv tuge i depresije, želučanih nervoza pa čak i kod pojačanog lupanja srca. Koristila se većinom sirova, na način da se dnevno u terapijske svrhe jelo 1 do 1,5 kg salate tijekom dana. Puno rjeđe koristila se na način klasičnog infuza, prelijevanjem kipućom vodom suhog lista salate. Većinom zato jer je za ovo njeno djelovanje zaslužan laktukarij, mliječni sok koji se većinom nalazi u korijenu, lisnim rebrima i srcu salate.

salata_ljetna_krhkolisnaOd minerala salata sadrži najviše kalija, kalcija i natrija. Osim minerala sadrži i vitamine: najviše vitamina C, vitamin E koji je snažan prirodni antioksidans i koji štiti stanice tijela od oštećenja i kancerogenih učinaka. Nadalje. salata sadrži vitamine A i B2 koji su korisni za oči, kožu, sluznicu, spolne žlijezde, a nazivaju se i “vitamini ljepote”.

Uz to sadrži folnu kiselinu, vitamine B1 i B6, fosfor, željezo, magnezij, bakar, mangan i cink, elemente koji su neophodni za dobro funkcioniranje mišićnog tonusa i zdravlja kože.

Dakle, osim što je dobra za smirivanje psihe pod stresom, dobra je i za zdravo funkcioniranje tijela te time postaje vrlo poželjna biljka za današnjeg, modernog čovjeka.

zimska_salata_i_cesnjak-silvek-biovrtAko ju zbog slabog želuca ne možete koristiti u sirovom obliku, možete ju koristiti kuhanu kao bilo koje drugo lisnato povrće, pripremite ju kratko prokuhanu kao špinat ili blitvu. Naravno, uvijek birajte onu uzgojenu na prirodan način bez umjetnih gnojiva. Ako vam je nedostupna organska salata iz vlastitog vrta, povežite se sa susjedima i prijateljima koji imaju svoj organski vrt, a u zamjenu im pomognite u obradi zemlje. Osim osjećaja smirenosti, dobrobiti zbog nutrijenata, koristi će imati i vaše tijelo jer nikakva fitness dvorana ili pilates treninzi neće vježbati ove grupe mišića.

Proljetna obrada zemlje, okopavanje i drugi radovi u vrtu zasigurno će vas podsjetiti na mišiće za koje niste niti znali da postoje.

Garantirano.

Napisala: fitoaromaterapeutkinja Martina Bogdanić

Fotografije: Biovrtlarka Silvek, Biovrt u skladu sa prirodom