Tečaj: Mala škola ljekovitog bilja

teren3

mala škola ljekovitog bilja

Dragi naši,

i ove godine zbog vaših pitanja organiziramo tečaj Mala škola ljekovitog bilja. Naravno u suradnji sa Planinarskim društvom Kamenjak iz Rijeke.

Prijašnjih godina tečaj je išao jednom tjedno kroz dva mjeseca u 6 do 8 tjedana. Ove godine odlučili smo te iste nastavne sate koncentrirati na period od jednog mjeseca, jer život se vrti sve brže i unutar jednog tjedna doživimo toliki broj različitih iskustava da se teško sjećamo u detalje onoga što je bilo prije tjedan dana.  

A  meni je bitno da ostanete u “motu” kako bih vas naučila na koji način gledati “u” bilje, na koji način “disati kroz” njega, na koji način isčitavati knjige o bilju, na koji način “isčitavati”  biljku. 

Prijave poslati na e-mail: fitoaromaterapija.martina.natura@gmail.com, pitajte nas ima li mjesta na e-mail ili tel, primamo 20-tak ljudi. Nemojte sumnjati da će tečaj biti intenzivan, i da puno tražim i da ćete sigurno naučiti puno o bilju ali važno i  puno naučiti o sebi…

Dolje u nastavku pogledajte detalje,

do skorog viđenja,

Martina 

teren

mala škola ljekovitog bilja

PROGRAM: „MALA ŠKOLA LJEKOVITOG BILJA“

KADA: teorijski dio kreće 3. travnja 2017.god, i traje jedan mjesec (sa pauzama za blagdane koje ćemo zajednički dogovoriti).

Tečaj će ići PONEDJELJKOM od 18-20 h i SUBOTOM od 10 – 12 sati. Terenska nastava obuhvaća 2 dana nastave (dva izleta u prirodu sa pokaznim branjem bilja u najaktivnijem vegetativnom periodu).

KAKO ĆE IZGLEDATI NASTAVA: izrađivati ćemo čajne mješavine, tinkture, macerate i masti uz intenzivnu teorijsku obradu biljaka koje ćemo kasnije upoznati na terenu .

TKO VODI TEČAJ: fitoaromaterapeutkinja i travarka Martina  Bogdanić.

GDJE DOBITI INFORMACIJE: za pitanja vezana uz program tečaja na e-mail fitoaromaterapija.martina.natura@gmail.com ili tel. 099 794 45 14. 

ZAŠTO OVAJ TEČAJ: da bismo naučili sigurno raspoznavati naše najčešće ljekovito bilje, naučili njegovu upotrebu, kada zašto i pod kojim uvjetima ga upotrebljavati, sa čime ga ne miješati, kod kakvih stanja ga ne uzimati. Da bismo naučili bazu klasičnog travarstva, produbili i oplemenili naše već postojeće znanje i vidjeli koje su moguće interakcije bilja međusobno na koje trebamo paziti.

ZAŠTO SADA: zato jer Martina inzistira prvo na zagrijavanju klupa i utvrđivanju gradiva, ima teoriju da se tako brže zapamte biljke kada se napokon ugledaju na livadi

ŠTO OBUHVAĆA TEČAJ: 

tecaj-ljekovitog-bilja1

tečaj ljekovitog bilja

– prepoznavanje najčešćeg ljekovitog bilja na terenu

– odabir optimalnog vremena berbe za svaku biljku posebno

– jednostavnost primjene uporabne ljekovitosti

– naglasak na posebna stanja tijela i kontraindikacije pri kojem se ne smiju koristiti određene biljke

– praktični prikaz izrade nekih od oblika ljekovitih preparata ( tinktura, mast, uljni macerat)

Mala škola ljekovitog bilja za planinare predviđena je u trajanju od

– 18 školskih sati predavanja

– 1 sat ispita za provjeru znanja

– učenje u prirodi : 2 terenske nastave u razdoblju vegetacije najoptimalnije sa većinu obrađenog bilja ( svibanj, lipanj, srpanj)

– domaće zadaće   PLAVO