Više desetina različitih biljaka naziva se čičkom, no kada pričamo o ljekovitom čičku, pravom čičku, repušini ili velikom čičku uvijek govorimo o biljci koja se skriva iza latinskog naziva Arctium lappa. Sam rod Arctium u Hrvatskoj broji 4 samoniklo popisane biljke a uz veliki čičak (o kojem će danas biti riječ) ponekad se u narodu koristio i mali čičak ili Arctium minus.
Najaktivniji dio velikog ili ljekovitog čička je korijen a on sadrži polisaharid inulin, gorke tvari, eterično ulje, tanine, razne minerale kao željezo, natrij, kalcij, magnezij, i dr. Njegov mladi list koristi se tradicionalno kao samoniklo jestivo povrće a u nekim kulturama, također za prehranu, koristi se čak i kuhani korijen.
Čičak je dvogodišnja biljka, prve godine izraste samo lišće a druge godine biljka izbaci stapku s cvijetom. Korijen čička kao i sve drugo korijenje sabiremo u rano proljeće i kasnu jesen kada se lišće već počinje pomalo sušiti. Korijen iskopamo, detaljno očistimo, operemo, izrežemo na tanke trakice i stavimo sušiti na neko zaista toplo i prozračno mjesto.
Kako je vrijeme kopanja korijenja (kasna jesen) ujedno i vrijeme velikih kiša a time i vlage, možemo za sušenje upotrijebiti i pećnicu. Vrata pećnice ostavimo poluotvorena, temperaturu namjestimo na 35* i sušimo više dana za redom po par sati. Brzina sušenja ovisi o tome koliko ima vlage u biljci, koliko su debelo narezane trakice i sl.
Čičak nam pomaže očistiti i detoksicirati jetru što je izuzetno bitno jer jetra je centar imuniteta. S jetrom koja je u balansu imat ćemo čišću i ljepšu kožu, manje ćemo biti prehlađeni, pokrenuti ćemo metabolizam masti u tijelu (što znači pozitivan poticaj na mršavljenje) ali neke druge disbalanse. Naime kako nam je jetra centar imuniteta – što znači autoimunog sustava uvijek ćemo posegnuti za njenim čišćenjem kod disbalansa na autoimunoj bazi kao što je astma, autoimuna bolest štitnjače, reumatoidni artritis, bolesti crijeva, bubrega ali i kože.
Čičak jetru drenira ali i hrani, čisti krv, pomaže kod gihta, raznih upalnih stanja kože (akne, seboreje, upale kože), upale želučane sluznice, ima snažno protubakterijsko djelovanje, pomaže regeneraciju kože i sluznice (pa će tako pomoći i kod problema u usnoj šupljini, afte, ispiranje). Sadrži prirodni inulin pa djeluje na blago smanjenje šećera u krvi, potiče na bolji rad cijeli organizam i uvjetno rečeno pomlađuje. Osim toga potiče probavu (blagi laksativ), blagi je diuretik i blago potiče na znojenje – zapravo pomaže tijelu da na sve moguće načine izbaci otrove van.
Za dermalnu upotrebu mogu ga koristiti čak i djeca (kupanje u čaju kod osipa). Čičak za razliku od velike većine drugih čajeva koji rade detox jetre nije gorak već naprotiv ima jedan zanimljiv, specifičan i slatkast okus. Možete ga kupiti u svakoj biljnoj ljekarni no onaj koji je rastao na divlje se smatra ljekovitijim. Ako ga želite piti zbog prirodnog inulina pokušajte naći onaj korijen kopan na jesen jer on sadrži čak do 50% inulina. Čičak nema kontraindikacija osim moguće alergije na biljke iz porodice Asteraceae, u praksi to znači- ako znate da niste alergični na kamilicu vjerojatno niste niti na čičak.
Upotreba – mladi listovi kao samoniklo jestivo povrće
Izgnječene mlade listove stavite na potkožna zagnojenja, upale i oteknuća.
Ulje od čička za kosu – napunite pola čiste tegle isjeckanim svježim korijenom čička, do vrha nalijte hladno prešano ulje sjemenki grožđa, badema ili neko drugo kvalitetno bazno ulje. Staklenku zatvorite i stavite na toplo. Svaki dan protresite i nakon 3 tjedna procijedite. Ulje se umasirava u vlasište protiv prhuti i opadanja kose.
Ako je osoba počela gubiti kosu zbog povišenog šećera i neishrane stanica, ulje od čička ili tinktura od korijena čička mogu umnogome pomoći.
Čaj od čička, za detoks – se radi tako da se 1 velika žlica suhog korijenja od čička prelije s 3 dcl hladne vode i pusti stajati 5-6 sati (ili preko noći). Ujutro se taj čaj zakuha i pusi da vrije 2-3 minute. Ugasiti vatru, procijediti i piti na gutljaje. Popiti 3 šalice čaja dnevno, ako se nema mogućnosti ne mora se namakati 5 sati u hladnoj vodi ali onda se kuha između 5-7 min.
Važno je svaki puta iznova skuhati novi čaj tj ne piti navečer ono šo smo skuhali ujutro.
Tinktura – za detoks – ¾ teglice napunite sitno nasjeckanim svježim korijenom čička, do vrha nalijte jak domaći alkohol, zatvorite i stavite na toplo mjesto, nakon tjedna procijedite. Koristi se tako da se 1 velika žlica ove tinkture ulije u 1 šalicu čaja od čička, promiješa i popije na gutljaje.
Autorica: Martina Bogdanić, fitoaromaterapeutkinja
Članak je u originalu objavljen u novinama 24SATA kao dio kolumne “Priroda liječi”