Proljetni umor – pripremite se na vrijeme

Veselite se proljeću, toplijem vremenu i prestanku kiša ali sa strahom očekujete hoće li vas i ove godine uhvatiti proljetni umor. Bojite se možda i s razlogom jer kako sijete tako ćete i žnjeti. Zvuči okrutno? Zbunjujuće? Ali što to točno u ovom kontekstu znači….

Photo by Simon Berger on Pexels.com


Proljetni umor javlja se iz četiri glavna razloga. Jedan je kroničan manjak minerala (ali i vitamina) koji je opustošio tijelo tijekom zime. Ako smo se zimi hranili „finom“ hranicom iz supermarketa, ako smo između dva reda salame kupovali i jeli „zdrave“ mlade tikvice i patlidžane u siječnju, počastili se divnim „svježim“ jagodama u veljači i potpuno zaboravili na sezonsku hranu (kiseli kupus, grahorice, žitarice, korjenasto povrće, orašasti plodovi) naravno da ste na pravom vlaku za proljetni umor.


Drugi razlog je nedostatak kretanja tijela. Stalno sjedenje i nedostatak kretanja tijela na zraku! Ako vaša koža i pluća udišu samo zrak iz ureda i stana kako će tijelo dobaviti u sve stanice potreban kisik? Potrebno je kretanje, cirkulacija, ali treba otići van i kretati se na zraku! Pa od zraka vam ovisi život! Ako ikako možete (niste na štakama ili u kolicima) otiđite svaki vikend van grada u prirodu. Sjednite na autobus i otiđite do zadnje stanice prigrada i tamo nađite put za šumu, prošećite par sati i vidjet ćete da će vam nakon toga sve izgledati lakše.


Treći razlog je da mi zimi jednostavno pijemo premalo vode. Kroničan manjak vode (a s tim i kisika) daje teško i umorno tijelo. Danas je stres postao obavezni pratilac svakodnevnog života. A stres (sa stalnim pojačanim izlučivanjem adrenalina) troši jako, jako puno vode. Umoran i dehidriran organizam želi samo spavati.


Četvrti razlog je što u proljeće sa kolanjem sokova biljnog svijeta koji se budi počinje i kolanje sokova unutar naših tijela. Dehidrirano tijelo koje se mjesecima zapravo nije kretalo i koje više nema dovoljne količine minerala i vitamina unutar sebe napunjeno je toksinima, aditivima i sintetikom iz hrane. Kolanjem sokova počinju se pokretati i ti mini deponiji otpada i on sada plovi našim krvotokom. Jetra kao glavna kemijska tvornica organizma koja je zadužena za eliminaciju dijela otpada sada je preplavljena njime i jedva radi. Što nam je činiti? Za početak (osim unosa većih svakodnevnih količina biljnih juha) potrebno je raditi na detoksu jetre.


Protiv proljetnog umora možemo se boriti i kapsulama od standardiziranog ekstrakta sikavice (Silybum marianum) ili ako želimo nešto prirodi sličnije, čajevima koji čiste jetru i krv. Jako dobar odabir je čaj od korijena čička. Čičak drenira jetru, čisti krv i blago djeluje na regulaciju šećera. Napravit ćemo ga tako da 1 veliku žlicu korijena čička (Arctium lappa) prelijemo s 3 dcl vode, kuhamo 10 min, procijedimo i popijemo na gutljaje. Tijekom dana potrebno je popiti tri ovako napravljene šalice čaja. Pijemo ga 3 tjedna, napravimo pauzu od tjedan dana i ponovimo kuru od 3 tjedna. Uz to naravno pijemo povećane količine vode, svakodnevno vježbamo i obavezno odlazimo u prirodu. Čičak je ukusan, ima blag, slatkast okus i nije ga problem piti.


Čaj od korijena maslačka (Taraxacum officinale) je druga priča. Njegov okus je gorak i on osim što snažno drenira jetru više od čička djeluje na čišćenje žuči. Da želim drenirati jetru a imam problema da žuči a pogotovo da mi je uz to povišen kolesterol, izabrala bih korijen od čička. On snažno mineralizira tijelo, puno jače od čička djeluje na snižavanje šećera u krvi i pokreće uspavan želudac (želudac koji ne može probaviti hranu). Čaj ćemo učiniti tako da 1 veliku žlicu bilja prelijemo s 3 dcl kipuće vode, kuhamo 10 min i popijemo dnevno 2 ovako pripravljene šalice. Pijemo ga 3 tjedna i po potrebi kuru ponovimo.


Sljedeća biljka za drenažu jetre je artičoka (Cynara scolymus). Ona je također jako gorka, poznata je po tome da vrlo dobro snižava kolesterol u krvi a najčešće se koristi kao tinktura. Uzimamo ju po uputama s ambalaže a najčešće će to biti 3 x po 30 kapi otopljenih u pola šalice kakva dobra čaja (npr.čaj od domaćeg matičnjaka).


Dimnjača (Fumaria officinalis)) također čisti jetru, potiče kolanje i stvaranje žuči, opušta i otvara žučne puteve te nam može biti dobra pomoć kod pijeska i taloga u žučnoj vrećici. Čaj radimo na način da 1 veliku žlicu biljke prelijemo da 1 šalicom kipuće vode, poklopimo, pustimo da stoji 20 min, procijedimo i popijemo 2 ovako napravljene šalice čaja tijekom dana.


Zajedno uz bilje možemo na jetri raditi i prehrambenim namirnicama. Svakodnevna jutarnja konzumacija soka od mrkve, cikle i jabuke čistiti će vrlo blago jetru ali ju i hraniti i mineralizirati tijelo. Sok od jedne srednje velika cikle (naravno sirova), dvije srednje mrkve i jedna srednje velika jabuka se iscijede u sokovniku i popije ujutro natašte.


Blagodati čišćenja jetre su mnogostruke; ubrzat ćemo metabolizam, očistiti krv, mineralizirati tijelo, eliminirati proljetni umor, smanjiti celulit, proljepšati ten i popraviti raspoloženje. Krenite odmah danas i spremno dočekajte proljeće! Osnaženi i puni energije krenite u planinarenja i dajte jednu novu kvalitetu životu. On je tako kratak, učinite svjesno sve što možete da se osjećate snažno, zdravo i pozitivno, vaše tijelo, um i srce to zaslužuju!

Tekst je izvorno napisano za tiskovinu 24 sata 2012. godine