Osnove prirodne kozmetike IV: Što je to kemotip?

Autorica: Martina Bogdanić, fitoaromaterapeut

Kemotip je izvorno originalno ime koje određuje eterično ulje sa kemijske, botaničke i biokemijske točke. Isključivo poznavanje kemotipa može garantirati sigurnu i pravilnu upotrebu eteričnog ulja. eterična ulja

Ova klasifikacija ovisi o čimbenicima koji su izrazito povezani uz neku biljku a to znači genetski materijal, zemlja porijekla, klima, tlo (sastav tla), izloženost biljke zračenju, fitosociološki utjecaj, period berbe, količini kiše i sunca tog perioda i dr.
Jednostavnije: to je kao neki zajednički nazivnik koji stoji iza latinskog imena biljke a koji kazuje kojih skupina kemijskih spojeva u tom ulju ima najviše i kakav će zbog toga biti smjer djelovanja tog ulja (da li će poticati cirkulaciju, smanjivati bol ili regenerirati kožu).

Kod nekih biljaka nema tolikih varijacija u kemijskom sastavu zavisno od vrste tla pa se niti ne određuju (ne postoje) kemotipovi ali se točno zna kojih molekula ima najviše i u koju kemijsku skupinu spadaju (npr. alkoholi, esteri, oksidi, fenoli i dr.)

Najčešće citiran primjer je iz knjige dr.sc.Stribora Markovića a odnosi se na ružmarin. Dakle zavisno od puno različitih faktora a u ovom slučaju ponajviše zbog kemijskog sastava zemlje, sav ružmarin koji raste kod nas kada se destilira ima kemotip kamfor. Dakle pričamo o biljci ružmarin (Rosmarinus officinalis) ne o nikakvoj njegovoj podvrsti. Pri tome treba naglasiti da je infuz (čaj) rađen od tog našeg ružmarina savršeno siguran i ljekovit za oralnu upotrebu, u to nema nikakve sumnje. Naime, procesom destilacije izdvajaju se samo izlučevine uljnih žlijezdi biljke (eterično ulje) čiji sastav nije istovjetan kemijskom strukturom (sastavom i omjerima) tijelu biljke koji nam se otopi pri pripravi čaja u našoj šalici.

Dakle kod ružmarina razlikujemo eterično ulje ružmarin kemotip kamfor, ružmarin kemotip verbenon, ružmarin kemotip 1,8 cineol i dr.

Razlike u djelovanju različitih kemotipova ovog eteričnog ulja su drastične:

Ružmarin (Rosmarinus officinalis) kemotip kamfor; ovo eterično ulje sadrži pretežno kamfor, s djelovanjem protiv mišićnih kontrakcija i grčeva i s antiinflamatornom aktivnošću, velikim dozama unutar tijela djeluje neurotoksično i hepatotoksično.

Ružmarin (Rosmarinus officinalis) kemotip 1,8, cineol; ovo eterično ulje sadrži pretežno 1,8 cineol, ima cirkulatorno, anti-katarno i ekspektoralno djelovanje. Posebno je jak plućni antiseptik i ima mukolitičko djelovanje.

Ružmarin (Rosmarinus officinalis) kemotip verbenon; ovo eterično ulje sadrži pretežno verbenon s djelovanjem protiv ožiljaka, baktericidnim djelovanjem, ekspektorantni je mukolitik s hepatodrenažnim svojstvima.

Dakle ako imamo problema sa cirkulacijom, pomoći će nam kemotip cineol, ako želimo djelovati na pomlađivanje kože lica u kremu ćemo dodati kap kemotipa verbenon, ne cineol. Ako imamo reumatoidni artritis razrijediti ćemo par kapi kemotipa kamfor u baznom ulju i sa par kapi te otopine namazati bolne zglobove.
Obratimo pozornost na to da ružmarin kemotip kamfor ima hepetotoksično (otrovan za jetru) djelovanje a ružmarin kemotip verbenon hepatodrenažno (drenira, jača jetru) djelovanje. To nipošto ne znači da je ono manje dobro  nego jednostavno da trebamo znati za što ćemo koristiti njega a za što neki drugi kemotip.

eterična ulja 1

Francuska škola aromaterapije koristi eterična ulja dermalno, oralno, vaginalno i rektalno. Anglosaksonska škola aromaterapije (98% aromaterapeuta u Hr) koristi eterična ulja samo dermalno. O.k. to sad znamo i zaključujemo da se ne trebamo pretjerano brinuti oko oga jer ćemo etrerična ulja ionako koristiti smo dermalno. Ali koža je naš najveći organ i sve što nanesemo na nju uplovi u naš krvotok i u roku od 6 minuta plovi cijelim našim krvotokom, dakle i našom jetrom i bubrezima. Ako idemo na masaže u tijelo nam se umasiravaju velike količine eteričnih ulja. Količina etričnih ulja (njihov tok tijelom) je različit je od toga kada se eterična ulja unose oralno ali svejedno velika količina znači velika količina.

U Franacuskoj gdje se eterična ulja redovito (liječnici) upotrebljavaju i oralno (za liječenje ali općenito i za kulinarstvo) često se navodi ogledni primjer koji nam kazuje o oprezu i važnosti kemotipa.
Ružmarin (Rosemarinus officinalis) kemotip kamafor
1-2 kapi oralno – stimulira rad jetre
2-6 kapi oralno – djeluje izrazito sedatativno
6-9 kapi oralno -oštečuje jetru i baca tijelo u komu, izuzetno opasno.

Kada u tom svijetlu pogledamo različite kemotipove eteričnih ulja a imamo na umu da sve što nanesemo na tijelo vrlo brzo zaplovi našim krvotokom shvaćamo koliko je izuzetno važno da znamo koji je kemotip biljke u pitanju.
Kemotipovi se određuju u specijalnim laboratorijima ( sa GLP certifikatima) metodom plinske kromatografije ( GC analize). Takve analize su jako skupe i naši mali proizvođači si ih rijetko priušte pogotovo jer zavisno od vremenskih uvjeta ove godine ne znači da će eterično ulje koje destiliramo biti istog kemotipa kao ono prošle godine. To također znači da će fitoaromaterapeuti francuske škole koristiti eterična ulja najviše (svake godine iznova analizirane) kvalitete (kemijskog sastava) a to se u Hrvatskoj odnosi isključivo na eterična ulja
* Florihana
* Oshadhi
* Pranarom

Samo kemotipizirana ulja imaju jasno određene i deklarirane i kvantitativne odrednice:
1) precizan latinski naziv vrste, podvrste i varijateta (jedan varijatet može biti ljekovit a drugi varijatet iste biljke može biti neurotoksičan-otrovan za mozak)
2) Biljni organ iz kojeg je eterično ulje dobiveno ( list, bobica, cvijet, velika je razlika)
3) Vrsta dobivanja (vodena destilacija, tiještenje, razne su vrste a zavisno od nje blago varira kemisjki sastav eteričnog ulja)
4) Način uzgoja biljke (samonikli rast, organski uzgoj, klasičan uzgoj, kemijski sastav je drugačiji), lot, zemlju porjekla
5) Kemotip

Niti jedno drugo eterično ulje nije zadovoljavajuće kvalitete za fitoaromaterapeute francuske škole jer je kemijski često ima blaga ali bitna odstupanja. Tako fitoaromateraputi neće koristiti niti ulja koja se prodaju u običnim dućanima, dućanima zdrave hrane ili redovno preprodaju u ljekarnama (osim ako nisu jedno od gore navedenih marki).

OSNOVE PRIRODNE KOZMETIKE I: NAJOSNOVNIJI POJMOVI

OSNOVE PRIRODNE KOZMETIKE II: NAFTNI DERIVATI ILI PRIRODNI PREPRATI

OSNOVE PRIRODNE KOZMETIKE III: MASKA ZA LICE OD GLINE 

Dojmove sa radionice izrade prirodne kozmetike pogledajte ovdje:

Dojmovi I
Dojmovi II
Dojmovi III