Zašto volim kada me boli grlo?

Autorica: Martina Bogdanić, fitoaromaterapeutkurkuma

Recept za liječenje upale grla i glasnica:

2 mjerice maslaca (domaćeg)
2 mjerice meda (domaćeg planinskog)
1 mjerica kurkume u prahu

Mjerica može biti bilo što, neka žlica, manja šalica ili sl.

Sve sastojke u ovom omjeru izmiješati i uzimati više puta tijekom dana na način da se 1 mala žličica polako rastopi u ustima i pusti da mješavina klizi niz grlo.

Prošlo proljeće negdje u ožujku imala sam jako naporan period. Uz sve klijente koje sam si naslagala u raspored, uobičajeni ritam predavanja iz travarstva i fitoaromaterapije, svu silu obećanih preparata koje sam zaista namjeravala napraviti u što skorije vrijeme stigli su me i datumi kada sam obećala napraviti nove ture radionica izrade prirodne kozmetike. To sve izgleda i jest jako zanimljivo, kretati se prirodom, podučavati o prirodi, pomagati ljudima ali kada je obujmom, vremenskim obujmom, toga previše dođem u fazu da se preforsiram i uobičajenih 4 h na noć srežem na cijelih 2, 3 sata spavanja. U isto vrijeme imala sam nekih osobnih previranja oko toga da si priznam, izgovorim na glas neke stvari koje sam već dugo unutar sebe znala vezane uz moj osobni  život.
Dobila sam neki neobičan kašalj koji mi je grebao grlo i gušio ali nisam se previše obazirala na to jer grlo definitivno nije moja boljka. Grlo me boli jednom u 10-15 godina i većinom sa radošću prihvaćam taj tjelesni disbalans. Dakle osim uobičajenom tjednog ritma predavanja odradila sam i subotnje i nedjeljne radionice izrade prirodne kozmetike koje su trajale svaki dan po 12 h i u ponedjeljak se probudila bez glasa! Inače sam brbljiva i glasna osoba i to mi je bio potpuni šok. Tjedan dana nisam mogla niti pisnuti. Glas, moje osnovno sredstvo za rad me je stavilo na čekanje i bolovanje. Iako je bol u grlu prestala potpuna tišina iz mojih glasnica me je jako živcirala. Morala sam sve odgoditi uključujući i tjedna predavanja.

Moja tadašnja učenica iz travarstva i fitoaromaterapije Dajana Vojvodić koja je dugogodišnje srasla i uronila u yogu pa tako i ayurvedu javila mi je jednostavan recept koji „ziher“ vraća glas u dva dana. E meni je trebalo par dana više. To mi je dokaz da je moja šutnja imala duboku psihosomatsku podlogu, iz koje sam tada i naučila poduku, jer sve nas može lagati i um i emocije ali tijelo nas jedino ne laže. Svi ljudi kojima sma kasnije rekla taj recept su zaliječili grlo i glasnice jako brzo, za dan,dva. Kurkuma djeluje izrazito antibakterijski i protuupalno, maslac oblaže upaljeno grlo i posebno je dobr kod suhog i nadražujućeg kašlja a med znamo blagotvorno djeluje na upaljeno grlo.kurkuma, maslac, med

Hvala ayurvedi na znanju, Dajani na receptu i tegli kurkume iz Indije koju mi je poslala. Još uvijek je imam malo i ovaj recept je razlog zašto volim da me boli grlo. Tada imam i „legalan“ razlog zamutiti si veću količinu, i guštati… Pitala sam Dajanu ( zbog sebe naravno) ali se srećom ne može se predozirati od ovog preparata, a i super je namazan na kakav domaći kruh.