Dojmovi III: Radionica izrade prirodne kozmetike

Od velikog broja radionica prirodne kozmetike koja se u Zagrebu nudi i mnoštvo savjeta na netu, ja sam izabrala izrada kozmetikeMartininu radionicu, otputovala u Rijeku, rentala sobu u hostelu i provela predivan vikend.

Moj prvi susret sa izradom kozmetike bila je jedna radionica kozmetike koju sam pohađala  u Zagrebu. To mi je bila odskočna daska  da krenem dublje u taj čaroban svijet.

Presudna odluka za Martinu je bio vrlo opsežan program  koji je nudila u dva dana, što teorije, što same izrade i pisani materijal.

I odluka je pala, 29.9.2012., Rijeka, 10h, počinje druženje. Martina  i još dvije prekrasne osobe, iz Opatije i Pazina. Nakon kratkog upoznavanja krećemo sa teorijom,a zatim na praktični dio.

Započeli smo sa praktičnim prikazom izrade ljekovitih pripravaka tinktura, čajeva, masti, macerata, i prahova. Sve se radilo konkretno ispred nas i svaki proces izrade mogli smo detaljno pratiti.  Učili smo o eteričnim uljima, biljnim uljima, hidrolatima… Zašto koristiti upravo prirodne sastojke, nerafinirana biljna ulja, kemotipizirana eterična ulja….Od koji proizvođača koristiti, gdje šta točno kupiti, kako se opskrbiti od ambalaže do baznih i eteričnih ulja, na koji način razmišljati pri izradi individualnih preparata,kreme.

Izrađivali smo preparate za konkretne potrebe nekoga od naših bližnjih, samostalno, pod budnim Martininim okom.

Bilo je svega  kao sa popisa… zubne paste koje su se na licu mjesta isprobale, dakle pranje zubi… piling za lice koji se takođe isprobao, tonik za lice, serumi, luksuzne kreme za lice,balzami, dezodorani, lanolinske kreme, mlijeka za tijelo, gel protiv vena, šamponi za kosu, šumeće kugle…a na kraju izrada sapuna koja me je oduševila sa kojom jednostavnošću se može dobiti prirodno sredstvo za pranje tijela.

Na materijalu se nije štedjelo, bio je veliki izbor biljnih ulja,  eteričnih ulja, hidrolata, emulgatora više vrsta, bilo nam je sve dostupno i  na raspolaganju za preparate koje smo osmišljavale.

Prvi dan radionica je trajala od 10h-20h, drugi dan od 8h-20h  i vjerujte mi , to je bio samo jedan mali dio koji je Martina stigla prenijeti. Ima ogromno znanje, veliko iskustvo, jaaako pozitivna, vedra, vesela i druželjubiva osoba. Možda vam se ćini da je 12h bilo predugo i prenaporno, ali nije, prošlo je prebrzo.

U Zagreb sam se vratila sa punom vrećicom prirodnih proizvoda koje sam imala za otprilike 2 mjeseca, puna dojmova o jednom novom neiscrpnom svijetu, novom prijateljstvu, opsežnom skriptom sa puuuno recepata, objašnjenja i smjernica.

Kada sam potrošila svu količinu krenula sam sama izrađivati. Za početak sam naručila nekoliko osnovnih sastojaka, jer kod nas su sirovine još uvijek dosta skupe. Ali Martina nas je i tome naučila kako od nekoliko glavnih sastojaka napraviti zdravu prirodnu kozmetiku i ne potrošiti puno novaca.

Eto, nakon skoro 4 mjeseca korištenja, moja iskustva sa pripravcima su izvrsna. Koža je mekana, glatka, nahranjena, nema više perutanja, grubih peta, suhih ruku, lice blista. Zarazila sam i ostatak svojih ukučana i bliskih prijatelja sa kremama za ruke, lice, dječjim  kremama, šamponim, balzamima.

I na kraju šta još reći?

Rijeka nije daleko, sva prometna  sredstva su na raspolaganju… ima hotela, hostela za prespavati… I zato nema izgovora!!! Promijenite nešto u svom životu i osjećat ćete se jače i ispunjenije. Ja sam se maknula iz Zagreba u kojem sam od uvijek i ovo mi je bilo jedno prekrasno iskustvo i prekretnica  u životu.

Moja preporuka za Martinu u svakom slučaju, jer omjer cijene i znanja koje možete dobiti je neprocjenjivo.

By Meri

DOJMOVI II

DOJMOVI I