Osnove prirodne kozmetike I: Najosnovniji pojmovi

Autorica: Martina Bogdanić, fitoaromaterapeut

Prirodna kozmetika je sinonim za zdravlje ali i stil života.očnouokolna njga
Napraviti ćemo mali niz vrlo bazičnih tekstova koji će nam odgovoriti na pitanje: zašto je prirodna kozmetika jedini mogući izbor? Dati ćemo najosnovnije smjernice i bazu za nastavak tekstova o prirodnoj kozmetici koji će dati malo konkretniji uvid u tematiku, pozadinu i misiju prirodne kozmetike.

Potpuno prirodna aromakozmetika (pogotovo ona sa ugrađenom travarskom komponentom) potiče prokrvljenost, jača metabolizam kože, potiče elastičnost, regenerira, oživljuje, pomlađuje, daje prozračnost i opskrbljuje kožu hranom i kisikom. Utječe na kožu ali i na osmijeh! Djeluje na fizičkoj ali i emotivnoj, psihičkoj razini jer vjerovali ili ne ali potpuno prirodna kozmetika je ona koja vibracijski podržava promjene koje su trenutno u tijeku.

Ako je moguće birajte uvijek onu kozmetiku koja je rađena individualno, dakle koja je rađena isključivo za vas i potrebe vaše kože. Po mom mišljenju prirodna kozmetika je kao kada naručite šivanje haljine/odijela po mjeri. Ona će, ako je osoba koja ju izrađuje, dovoljno intuitivna, u sebi imati utkanu i kombinaciju eteričnih ulja i trava koja će osim na kožu djelovati i na vaše emocije, energije i misli koje biste htjeli podržati, npr. ženstvenost, odlučnost, smirenost i sl.

Prirodna kozmetika ne sadrži konzervanse, umjetne boje, sintetske mirise, punila volumena, bilo kakve naftne derivate (parafin, vazelin, silikone), samo potpuno prirodne neotrovne tvari. Ona mora biti takva da ju možete jesti! Prirodna kozmetika radi se od baznih ulja, hidrolata, biljnih emulgatora i eteričnih ulja.
Prednost prirodne kozmetike nad komercijalnim proizvodima je u tome što se koriste prirodni, koži slični sastojci. Nju će koža moći „pojesti“, ugradit u sebe, oni će je njegovati i hraniti a promjene će biti brzo vidljive.

aftershave
Kakva eterična ulja su jedina moguća u prirodnoj kozmetici?
Svaka etična osoba koja izrađuje kozmetiku (a pogotovo ako se uz to bavi i nekim oblikom terapeutskog rada) inzistirati će na kemotipiziranim eteričnim uljima, znači koristiti će isključivo eterična ulja Florihana, Oshadhi, Pranarom.

Zašto samo ta ulja? Odgovor potražite na članku koji nam objašnjava što je to KEMOTIP.
U principu tu govorimo skoro isključivo o profesionalnim terapeutima koji su se školovali pod okriljem francuske aromaterapije za zvanja i znanje fitoaromaterapeuta jer je (nažalost) samo na taj način moguće dobiti uvid u svu puninu, dubinu, oštrinu, nježnost, opasnost i spas koju nam kroz određene vidove primjene mogu ponuditi eterična ulja. Često ljudi misle da je dovoljno uzeti proučavati „bibliju“ francuske aromaterapije knjigu “Fitoaromaterapija” dr.sc. Stribora Markovića, ali ruku na srce to ja zaista zahtjevan udžbenik koji se treba znati isčitavati. Također dolazi do novih otkrića na tom polju pa nije baš sve napisano tamo, npr. banalan primjer, za neka eterična ulja otkrila se izrazita fototoksičnost i sl. dakle nužno je obrazovanje.uljni macerat

Francuska aromaterapijska škola inzistira na poznavanju kemijskog djelovanja eteričnog ulja na tijelo. Ne poznavanje može dovesti do kobnih posljedica jer sve što nanesemo na kožu u roku od 6 min plovi našim krvotokom pa tako i našom jetrom, bubrezima, slezenom. Zašto je to bitno? Zato jer svi imamo na umu kako tablete uništavaju naše organe, e pa eterična ulja (općenito) imaju kemijsku jačinu kao da smo popili tabletu. Ovo se pogotovo odnosi na sve učestaliju samoinicijativnu oralnu upotrebu eteričnih ulja koju ja volim usporediti sa ženom koja dođe kod susjede i žali se na glavobolju, traži tabletu. Susjeda kaže da nema ali susjeda sa glavoboljom zapomaže i traži da joj bilo kako pomogne, ova se sjeti da ima nešto što njoj pomaže i šikne joj injekciju inzulina, jer on njoj pomaže kada joj je loše.izrada kreme

Kvaliteta kreme ovisi prije svega o kvaliteti sastojaka. U klasičnim tj. komercijalnim kremama, pa i u onim najskupljim, glavni sastojci su vazelin, parafin, dimetikon (silikonsko ulje) i rafinirana biljna ulja, sve od reda sastojci nikakve hranjive vrijednosti. Vodena faza je obična demineralizirana voda, a uvijek se dodaju i umjetni mirisi i boje kako bi krema bila dopadljiva. U komercijalnim kremama konzervansi su obavezni da bi krema imala iznimno dug rok trajanja (pa na policama trgovina ili u skladištima stajala i po nekoliko godina).

Također je javna tajna je da vrlo mali broj proizvođača koji rade kozmetiku na „biljnoj bazi“ upotrebljava zaista prirodne sastojke. Klasičan marketinški trik: na kremi piše npr da je od bademovog ulja; onda znate da se u njoj nalazi max 5% bademovog ulja u kompletnoj masi (parafinskog) ulja koje se nalazi u kremi. Naravo taj badem je rafiniran.
Prirodnu kozmetiku koristite kao i svaku drugu. Kreme se nanose u malim količinama na čisto lice. Koža brzo počne živjeti „svojim tempom“ te zavisno od potreba u određenim razdobljima traži više ili vrlo malo kreme (ljeto/zima).

Slijedi:

OSNOVE PRIRODNE KOZMETIKE II: NAFTNI DERIVATI ILI PRIRODNI PREPARATI?

OSNOVE PRIRODN KOZMETIKE III: MASKA ZA LICE OD GLINE

OSNOVE PRIRODNE KOZMETIKE IV: ŠTO JE TO KEMOTIP?

 

 

Dojmove o radionici izrade prirodne kozmetike pogledajte ovdje:

Dojmovi I
Dojmovi II
Dojmovi III