Edukacije iz travarstva (ljekovitog bilja) kombinirane sa fitoaromaterapijom

U Rijeci 15.10.2012. počinje sa predavanjima i obukom treća  generacija polaznika Edukacija iz travarstva kombiniranih sa modernom fitoaromaterapijom. Edukaciju provodi Udruga za fitoaromaterapiju “Studio Martina&Natura”. Jednostavljeno rečeno to su edukacije o ljekovitom bilju i aromaterapiji.

Voditi će ih  Martina Bogdanić ,  travarka i fitoaromaterapeutkinja školovana u Centru Cedrus, koja podučava jedinstven spoj iskustvene i praktično življene tradicionalne vještine lječenja ljekovitim biljem i moderne specijalizirane terapijske aromaterapije francuske škole. Martina Bogdanić poznata je kao vrstan poznavaoc ljekovitog bilja na terenu. Koristi preko 160 vrsta ljekovitog bilja koje sve od reda sama bere po vrhovima Velebita, šumama Gorskog kotra, kršu otoka i nizinama i močvarama Slavonije. Stručna predavanja iz anatomije, fiziologije i botanike predavati će i ove godine biologinja Maje Šmurinić, fitoaromaterapeutkinja, profesorica u Medicinskoj školi u Rijeci.

DATUM POČETKA: 15.10.2012. za “riječku” grupu koja će ići  ponedjeljkom i petkom od 18-21 h u prostoru u strogom centru grada ( stari grad), adresa po prijavi.

20.10.2012. za “putničku” grupu ( za ljude koji ne mogu dolaziti 2 x tjedno) koja će imati cjelodnevna predavanja svaku drugu subotu. Predavanja će se održavati u strogom centru grada (stari grad), blizina parkinga i svih sadržaja, adresa po prijavi.

UČEŠĆE: 800 kn na mjesec, ako netko ima zaista jaku želju ali ne može izdvojiti toliko (nezaposleni, umirovljenici, krediti, mala djeca) može se dati popust na skali od 600 – 800 kn mjesečno.

TRAJANJE: 5 mj, 2 semestra, 120 h, nastava se dijeli na teoretsku (teorija nastala iz prakse), praktičnu i terensku nastavu

PRIMA SE: 10- 12 učenika po grupi

Foto: Amarena Wagner

Prijave se primaju do popunjenja grupe. Koliko će još generacija biti i dal će ih biti (zbog Evropske unije), ne zna se. Ovo je treća generacija.

Ove su edukacije za one kojima ova objava “zatitra” duboko u duši, koji osjete “da, to je to!”.

Edukacije će se sastojati od

 •  teoretskih predavanja
 • prezentacijske i praktične izrade preparata od ljekovitog bilja
 • domaćih zadaća
 • terenske nastave u prirodi
 • ispita
 • gostujućih predavača u užim/specijaliziranim poljima njihova djelovanja

Cilj je prenijeti zainteresiranima znanja koja mogu vrlo praktično primjenjivati cijeli život za dobrobit sebe i svoje obitelji. Pogotovo je naglasak na ženama, majkama, onima koji se najslojevitije brinu o dobrobiti svoje obitelji.

Na edukacijama će se učiti:

 • pravilno prepoznavanje u prirodi žive biljke i detektiranje koja je vrsta ljekovitog bilja u pitanju
 • periodično će se pokazno izrađivati preparati od ljekovitog bilja i to svi klasični preparati tradicionalnog travarstva  (s naglaskom na čajne mješavine, biljne masti, kreme, tinkture, kapi, macerate, pomade, obloge, biljne prahove, kapi za nos, zubne paste, sirupe za grlo, biljne medove i sl.) te preparati koji spadaju u grupu fitoaromaterapijskih preparata ( smjese bilja i eteričnih ulja sa medovima, uljne mješavine, aromaterapijske mješavine, paste, djelatni praškovi i   sl…)
 • osnove anatomije, fiziologije, botanike i osnove biokemije (prof. bio.Maja Šmurinić)
 • pravilna berba i sušenje različitog ljekovitog bilja
 • samostalno korištenje ljekovitog bilja koje je u individulanim potrebama potrebno polaznicima i njihovoj užoj i široj obitelji obitelji
 •  osnove organskih sustava i prirodna pomoć u njihovim disbalansima (bilje, ulja, glina, razni oblozi..)
 • upoznavanju sa tematikom koje ljekovito bilje se koristi za disbalanse kojih organskih sustava, pod kojim uvjetima, u kojim dozama, u kojim slučajevima
 •  kontraindikacije i mjere opreza biljnih vrsta u kombinacijama sa drugim biljnim vrstama

  Foto: Amarena Wagner

 • kontraindikacije i interakcije biljnih vrsta sa lijekovima, farmaceutskim dodacima i dr.
 • kako napraviti individualnu čajnu mješavinu koja će uzeti u obzir holističku sliku nekog konkretnog čovjeka i neće narušiti njegovo zdravlje
 • osnove francuske aromaterapije, kemotip, koje eterično ulje, u kojim dozama i zašto se upotrebljava za tretiranje određenih  disbalansa
 • izrada aromaterapijskih preparata, kako si francuskom aromaterapijom olakšati svakodnevni praktični život (inhaliranje, tretiranje kože – seoreje- dermatitisi-akne, uljne mješavine za razne disbalanse-poremećaje manstruacije i sl, sprejevi, tonici,zubne paste i sl)

Predviđeni fond sati 120 sati ( dio se odnosi na terensku nastavu) sa blagim varijacijama teorijska/teoretska obuka (sve zavisi od života, disanja i rasta grupe koja se formira). Fitoaromaterapija se radi, da, ali onaj travarski dio koji poštuje energiju grupe, biljke i čovjeka je bitniji.

Edukacije će biti pokazne, sveobuhvatne i vrlo konkretne.

Dakle obučiti ćemo polaznike kako ponovo postati dio prirode poznavajući njene zakonitosti i pri tome se služiti travarstvom i fitoaromaterapijom.

Predznanje nije potrebno ( ide se od nule ali vjerujem da će i onima koji imaju određen stupanj predznanja biti zanimljivo i korisno).

PRIJAVE NA:  fitoaromaterapija.martina.natura@gmail.com,

tel: 099 794 45 14

********************************************************************************************************

DOJMOVI POLAZNIKA 1

DOJMOVI POLAZNIKA 2