Što je travarstvo a što fitoaromaterapija

Autorica: Martina Bogdanić, fitoaromaterapeut

Naravno kao i sve drugo o čemu pišem i ovdje iznosim svoje mišljenje i svoje definicije, opis onoga kakvo je značenje tih uobičajenih pojmova u mojoj glavi dok iz izgovaram.

Najavu edukacija iz travarstva i fitoaromaterapije  pročitajte OVDJE.

Travarstvo je tradicionalna upotreba ljekovitih biljaka iz koje se razvila sva današnja poznata medicina. Seže u vrijeme samih početaka postojanja čovjeka. Tada je bila obavijena tajnošću, mistikom, nečim opasnim i zabranjenim. Travarstvo je lječenje ljekovitim biljem ali u kojem se na čovjeka ne gleda samo kao skup kemijskih molekula, povezano je sa energijama prirode i današnjim riječnikom „holistički“ gleda na čovjeka. Podrazumjeva poznavanje biljaka u prirodi i na njihovim prirodnim staništima, više je vezano uz blato, šumu i insekte nego uz fine i sterilne ljekrane.

Fitoterapija  je moderno „travarstvo“ i liječenje biljem, djelovima biljaka i njihovim iscrpinama. Temelji se na znanastveno dokazanim i ispitanim receptima tradicionlanog travarstva. Ništa se od biljaka ne ispitiva što nije kroz stoljeća provjereno u praksi.

Fitoterapija današnjice obilato koristi stanadardizirane biljne ekstrakte, striktno određene doze, vrlo često višestruko jače negoli je bilo u travarstvu.

Današnja farmaceutska industrija uzurpirala je i izvitoperila jedan dio fitoterapije i nudi ga na svakom koraku kao „prirodne preparate“, većinom u kapsulama kao koncentrirane biljne estrakte. Mislim da u labaratoriju izvučena i kapsulirana 1 ili 2 spoja iz biljke bez sinergije ostalih elemenata biljke nije prirodna hrana za naše tijelo. Karakteristika je kraća i koncentriranija upotreba biljne droge negoli je to u trvarstvu. Najveći doprinos je u istraživanju interakcija bilja međusobno i lijekova.

Aromaterapija – je dio moderne fitoterapije, a ograničena je na djelovanje i uporabu posebnih biljnih izlučevina koje zovemo eteričnim uljima.

Ponekad  fitokemijske tvari nekih biljaka otrovne za ljudski organizam i tek se u vrlo malim dozama ili pod posebnim načinom priprave smiju koristiti. Npr. tuja iz koje se posebnim načinom estrahacije u laboratoriju radi lijek za srce ako ju uzmemo klasičnim oralnim oblikom (čaj) ona je  otrovna za ljudsko tijelo. Ponekad su te fitokemijske tvari ljekovite a pretežito neopasne za ljudski organizam pa biljke koje ih sadrže u velikom broju svi poznajemo pod nazivima „ljekovito bilje“ (menta, kamilica). A ponekad su neke biljke zaista ljekovite ali ako zaboravimo na stanje u kojem se nalazi naše tijelo mogu postati ne-ljekovite, tj mogu nam naškoditi. Primjer može biti biljka preslica koja kod osoba izrazito niska tlaka može svojim jakim diuretskim djelovanjem još više sniziti tlak i eto nas u problemima.

Fitoaromaterapija – spoj moderne fitoterapije i aromaterapije. U Hrvatskoj se uglavnom taj pojam prakticira ka označavanju fitoaromaterapije francuskog modela terapeuta koji su se školovali u centru Cedrus  (Profokus).

Moderna fitoaromaterapija će:

 • Odrediti koji dio biljke se koristi u liječenju
 • Odrediti sastav i djelatnu tvar (i)
 • Odrediti mehanizme djelovanja i indikacije za uporabu
 • Odrediti djelatnu dozu
 • Odrediti način i dužinu uzimanja
 • Odrediti nuspojave
 • Odrediti kontraindikacije, rizike i posljedice interakcije s lijekovima

Travarstvo će: 

 • Djelovati na cijelo tijelo i psihu, obujmiti čovjeka holistički
 • Vidjeti što je dovelo do pojave simptoma koji se tretira (koja emocija leži u pozadini, koji događaji
 • Pokušati djelovati obavezno i na uzrok, ne samo na posljedicu. Npr. čovjek ima problema s gastritisom- zašto – da li se osjeća nesigurno – ako da zašto? Pa mu sugerirati čaj za to. Možda ima  problema u braku :   gastritis liječimo odabirom biljaka koje će djelovati i na druge organe – jer sve što uđe u tijelo djeluje na cijelo tijelo na više razina, može djelovati na  srce, libido ili što je već u pitanju)
 • Djelovati dugoročno promjenom životnog stila, usporiti, meditirati, vježbati, okrenuti se više sebi i prirodi…
 • Promjenu iznutra potaknuti djelovanjem cijele(lovite) ljekovite biljke koja jest za taj fizički disbalans

 Eterično ulje je samo jedan mali (ali izrazito kemijski djelotvoran) dio ljekovite biljke. To su iscrpine posebnih žlijezda biljke koje su zapravo smjese ponekada i više stotina kemijskih spojeva. Dobivaju se posebnim načinima destilacija i prešanja i zapravo ne predstavljaju kompletnu ljekovitost biljke, fali im sinergija i drugih kemijskih spojeva. Možemo ih nazvati „prvom pomoći“ ili „tabletama“ ljekovitog bilja jer djeluju jako brzo i ciljano. Razgrađuju se iz tijela prosječno u roku od  30 min dok tragovi „klasično“ (čaj) uzimanog ljekovitog bilja ostaju danima. Eterična ulja mogu učiniti čuda u vrlo kratkom roku ali je baš zbog njihove jačine njihova upotreba opasnija a potencijalno i pogubna. Već i samo nanošenje na kožu može izazvati opekline i rane. Treba se držati onih provjereno blagih za ljudsko tijelo a o tome ćemo pisati. Općenito moje je mišljenje da je za svako baratanje sa njima zaista potrebna edukacija. Fala Bogu sada ih u Hrvatskoj ima par.

Ljekovita biljka vam je skoro svaka živa biljka koja raste na Zemlji. Što to znači? To znači da je tijelo svake biljke sastavljeno od različitih fitokemijskih tvari koje različito djeluju na ljudsko tijelo. Znači svaka biljka koju unesemo u organizam djeluje na njega htjeli mi to ili ne. Ako znamo kemijski sastav i kako biljka djeluje možemo to „iskorištavati“.  Najobičnija vrtna salata postati će ljekovita biljka ako ju pojedemo u količini od  prosječne zdjele. Njezin aktivni sastojak laktukarij djeluje opuštajuće i blago sedativno.

Ponekad  fitokemijske tvari nekih biljaka otrovne za ljudski organizam i tek se u vrlo malim dozama ili pod posebnim načinom priprave smiju koristiti. Npr. tuja iz koje se posebnim načinom estrahacije u laboratoriju radi lijek za srce ako ju uzmemo klasičnim oralnim oblikom (čaj) ona je  otrovna za ljudsko tijelo. Ponekad su te fitokemijske tvari ljekovite a pretežito neopasne za ljudski organizam pa biljke koje ih sadrže u velikom broju svi poznajemo pod nazivima „ljekovito bilje“ (menta, kamilica). A ponekad su neke biljke zaista ljekovite ali ako zaboravimo na stanje u kojem se nalazi naše tijelo mogu postati ne-ljekovite, tj mogu nam naškoditi. Primjer može biti biljka preslica koja kod osoba izrazito niska tlaka može svojim jakim diuretskim djelovanjem još više sniziti tlak i eto nas u problemima. Sa biljkama treba oprezno i sa poštovanjem.

Martina Bogdanić, fitoaromaterapeut