Gospina trava, Hypericum perforatum

Autorica: Martina Bogdanić, fitoaromaterapeut

Kantarion ili gospina trava je prekrasna, predragocjena biljka bez koje je nezamisliv biljni svijet kakvim ga poznajemo. Takvo blago mogao je stvoriti samo netko bezgranično mudar i velikodušan. Sam naziv „gospina trava“ odmah nam govori da je ona utješiteljica, zaštitnica, ona koja stvara život i oživljuje.

Botanički podaci:
Biljka: Hypericum perforatum
Ljekarnički naziv: Hreba Hyperici
Porodica: Hypericaceae (Kantariona)

Drugi nazivi: gospina ili bogorodičina trava, kantarion ( naziv došao od istočnih susjeda koji imaju kantariju mušku – kičicu i kantariju žensku -kantarion, a vrijeme kada se konotacije vezane uz religiju nisu smatrale poželjnima), nadalje imamo sinonime;  pljuskavica,  krvavac, gorčac, žuta metlica, žuti žućenica, zasekliva treva, kantarijon, marina ručica, ženska kantarija, krv sv. Ivana, ivanje zelje, rožice sv. Ivana.

Predanje i nazivi vezani uz sv. Ivana i Bogorodicu vuku korjene još iz starih poganskih običaja kada se na Ivanje -24.lipnja ( koje je bilo blizu vremena solsticija) posebno slavilo i svetkovalo paljenjem krijesova koji su tjerali zlo. Još i danas kao simbol tjeranja zla možemo kantarion naći zasađen na starim grobljima na kontinentu. Dolaskom kršćanstva običaji su se modificirali, promjenili ime ali ostali u okviru starog datuma.

Stanište i rasprostranjenost : Gospina trava potječe iz Europe i Azije, a danas je raširena u svim krajevima umjerene klime. Raste po suhim poljima i pašnjacima, u grmlju, u šumi, na škrtim planinama, uz puteve i ceste, gdje god je malo kamena njoj je milo raširiti svoje prekrasne ruke. Kako zna da je potrebna gdje god je čovjek, pustila je svoje ruke i duboko na kontinentu.

Opis: Gospina trava je trajnica visoka 30 – 100 cm, uspravne stabljike pri dnu su više drvenaste i crvenkaste a u gornjem dijelu razgranate. Cijela biljka djeluje osvježavajuće i svjetlucavo sa svojim petolatičnim prekrasnim jarkožutim cvijetovima koji su združeni u mnogobrojne metličaste cvatove. Prašnici su mnogobrojni, podugački i nestašno vire iz svakog cvijeta. Stabljika je dvobridna a vršni glatki, sitni i obli listići bez peteljki nose male crne žljezde pune crvenog uljnog hipericina.

Srodne vrste: nije niti približno srodna vrsta, ali ponekad neki neiskusni početnik može pomješati kantarion sa zlatnicom. Iako zlatnica nije otrovna, evo 3 sigurne razlike kako ćete prepoznati kantarion među stotinama drugih biljaka :

    1. ako prstima zgnječite cvijet i neki od gornjih listića prsti će vam ostati krvavo crveni ( zbog toga je i nazvana krv sv. Ivana)
    2. ako uzmete biljku i podignete ju prema suncu na njenim listićima uočiti ćete male sitne rupice ili crne točkice ( po kojima je i dobila ime – performatum), one su ispunjene uljem sa aktivnom tvari hipericinom.
    3. stabljika je dvobridna, što je relativno rijetko kod biljaka na našem podneblju ( većinom su četverobridne ili okrugle).

Sastav i aktivne tvari: eterično ulje , željezo, razni tanini, (najviše katehinskog), smola, antocijan, hypericin – crvena boja, karotin, holin,  vitamin C ( u svježoj biljci oko 30%), flavonske heterozide, i neke alkaloide u tragovima.

Berba: bere se cvijet na početku cvatnje ( svibanj- rujan) sa gornjim dijelom herbe, do gornje trećine biljke, ostatak biljke nije aktivan ( pogotovo ne korjen, te je nepotrebno i  zabranjeno čupanje iz korjena).

Upozorenje: Biljka ima fotosenzibilno djelovanje! To znači da iako će vam njeni pripravci biti spasonosni kod izgorene kože, tretirajte ju navečer, doma i nikako sa njim ne izlazite na sunce! Ovo upozorenje mnogi olako shvaćaju poučeni tradicionalnim iskustvom dugogodišnjeg mazanja kantarionovim uljem na plaži. Ali zdravlje naše kože i kože naših baka nije isto. Otkriveno je da koža ima neku vrstu pamćenja kao mozak. Sve veći broj kožnih alergija i drugih ozbiljnijih oboljenja upozorava na to da ona samo zbraja i zbraja i onda nam isporuči račun za sve opekline, rane i izgoretine kad je već prekasno. Ako vam jednom dođe račun za naplatu alergije na sunce, svaki put kad vaša koža vidi sunce reagirati će panično napadajući i braneći se od onoga što ju je godinama ugnjetavalo, a te alergije se jako, jako teško riješiti.

Kod ljudi koji uzimaju antidepresive; ne uzimati kantarion u isto vrijeme ( zbog preklapanja djelovanja i zbunjivanja receptora). Također novija istraživanja pokazuju smanjen učinak kontracepcijskih tableta koje se uzimaju u isto vrijeme sa gospinom travom ( nije ovo ime slučajno dano!). Vrlo,vrlo rijetko je moguće kod vrlo osjetljivih osoba kod dugotrajnije uporabe uočiti probavne poteškoće (zatvor).

Djelovanje i uporaba: ova biljka predstavlja čitav jedan divan svemir  čudesnih djelovanja koje su sve sažete tek u jednoj biljci. Doslovno nema niti jednog dijela ljudskog tijela ali ni psihe gdje gospina trava neće pomoći. Koja god nevolja vas snašla možete se skloniti pod njene zaštitničke majčinske skute.

Dokazano joj je antibakterijsko i antivirusno djelovanje pa to imajte na umu kad vas snađu takve nevolje.

Pljuskavica će pomoći kod slabog imuniteta i svih vrsta virusa, kod kožnih infekcija, rana, nagnječenja, opeklina, pa čak i bora,čudesno će brzo regenerirati kožu. Ako trebate potaknuti metabolizam nježno čisteći krv i krvnu plazmu, regenerirati probavni ili mokraćni sustav, dišni sustav, potaknuti i njegovati spolni sustav, ili bilo koji sustav žljezda sa unutrašnjim izlučvanjem – sjetite se kantariona. Dakle i kod gihta, cronove bolesti, herpesa, astme, ili bakterijskih infekcija – sjetite se kantariona, pijte redovito njegov čaj, masirajte bolna mjesta i vidajte rane njegovim uljem.

Vjerojatno u skorije vrijeme najpoznatija upotreba kantariona je u lječenju kuge našeg doba – depresije. Važano je ne korisiti zajedno antidepresive i pripravke kantariona! U tom slučaju došlo bi do  preklapanja i zbunjivanja receptora koji ne znaju što bi sa tolikim nadošlim tvarima pa se može desiti ili da jednostavno prestanu uzimati te tvari ( i u mozgu izrazito naglo pada razina serotonina izazivajući daljnji osjećaj duboke depresije) ili uzimaju daleko prekomjernu razinu aktivnih tvari i stvaraju osjećaj nervoze, anksioznosti koji vuče već ispaćenu psihu u još više prema dole. Ako se uzima samostalno i u propisanim dozama vrlo je učinkovita biljka za lječenje srednje jake depresije. Kao i kod kemijskih ljekova vrijeme početka djelovanja je 3-6 tjedana ( zato jer je toliko potrebno da se nataloži konstantna razina aktivnih tvari u organizmu). Ljekovito djelovanje gospine trave još nije u potpunosti spoznato iako je ovo jedna od najistraženijih biljaka na svijetu. Zna se da veliki udio u njenoj ljekovitosti igra visina i sadržaj hipericina, ali priroda je neuhvtljivo  mudrija od našeg malog istraživačkog uma. Umjesto da pokušavamo loše kopirati i „otkrivati“ kemijski sastav bilja, rađe se spustimo na zemlju i uberimo stručak savršenog žutog rascvalog svjetlucavog zlata koje će nam podariti kao krv crvenu čašu svoga čaja. Ako vam je za tretiranje depresije prekomplicirano piti tinkturu, mecerat ili infuz; na našem tržištu možete nabaviti Aktivin H ( pripravak standardiziran na djelotvornu razinu hipericina iz biljke).

Načini primjene :

Kantarionovo ulje- razne su recepture, omjeri, količine i vrijeme berbe, ali sljedeći način se općenito smatra vrlo, vrlo dobrim; skoro do vrha napunjenu teglicu nerazvijenih pupova i cvijetova biljke ostaviti par sati ili jedan dan, da malo povenu. Na njih zatim naliti 1 lit. Domaćeg maslinovog ulja ( to može biti i neko drugo kvalitetno ulje- makadamija, badem, sezam, lješnjak).  Staklenku dobro zatvoriti –začepiti – pustiti da stoji na suncu 6  tjedana, svaki dan ju par puta protresti. Nakon tog vremena ulje bar 2 puta procjediti kroz gustu lanenu krpu. Tim se uljem mažu kraste, osipi, lice, tijelo, ali i  hemoroidi. Kao svoju dozu aktivnih tvari možete slobodno svaki dan popiti 3×1 kavenu žličicu ulja, sa komadićem kruha – zbog okusa.

Ovim uljem masiraju se bolni udovi, tretiraju rane, i opekotine, vene.

Za žene je uputno kod kroničnih upalnih procesa genitalnih organa ostaviti cijeli tampon da upija ulje cca 15-20 min i uobičajeno ga primjeniti. Mijenjati 3 x dnevno uvijek sviježe natopljen, kroz duži period. Na ovaj način uspiješno se tretiraju gljivična pa čak i bakteriološka i neka virusna oboljenja, potiče se samoregeneracija ovog područja, a pomaže i kod energetskih i emotivnih problema veznih uz genitalne organe.

Kantarionova tinktura – postupak je isti kao i kod mecerata ( ulja)  samo što se umjesto ulja stavlja dobra domaća jaka rakija od cca 45 gradi ( ili vodka), procjedi i koristi 3 x dnevno po 30-40 kapi razrijeđeno u malo vode/čaja. Tako pripremljena tinktura ima vrlo veliku vjerojatnost da je u omjeru standardiziranosti na aktivni hipericin. Oralno uzimanje tinkture ili mecerata kantariona kod depresije može biti bez pauze dugotrajno i višemjesečno, bez štetnim posljedica. Tinturom tretiramo modrice, uganuća, giht, ogrebotine, uznemirenost, strahove…

Vino od kantariona- od cvjetova kantariona  može se pripremiti i ljekovito vino. Potrebno je 40 grama cvjetova koji  se preliju  litrom kvalitetnog vina, i pusti odstajati na toplom mjestu mjesec dana. Poslije toga cvjetove dobro ocjediti, vino malo zasladiti, sve procijediti pa posebno još istisnuti  kroz gazu ostatak vina iz cvjetova u osnovno vino. Za bolju probavu  piju se 2 čašice dnevno  prije jela.

Osnovni recept za pripremu čaja od kantariona – u uzavrelu vodu ( 2 dl) stavi se 1 žlica sitno izrezane droge, skine s vatre, poklopljeno ostavi 0,5 – 2 h  ( ili minimalno 15 minuta) i pije se 3 puta dnevno kod gastritisa, čira na želucu, proljeva, kod bolesti jetre, žutice, upale mokraćnog mjehura, nervnih bolesti, glavobolje, bubrežnih tegoba, menstrualnih tegoba, slabokrvnosti u kombinaciji sa drugim travama i lijekovima, kašlja i dr. Također je ovaj čaj jako dobar kod depresije, potištenosti, tuge i  nesanice, u tu svrhu se pije na duži peirod  1-2 l ovakvog čaja.

Kad napravite ove obilike pripravaka od gospine trave i zagrije vam dušu, nema kraja njenoj upotrebi. Napravite od nje kreme za lice ili slatke likere, a ako baš hoćete možete i staviti na stol buket njenog prekrasnog cvijeća da vam donese mitsku sreću ili barem osmijeh na lice.

Napisala: Martina Bogdanić, fitoaromaterapeut, mag.oec.

Članak je izvorno objavljen na stranicama http://biovrt.com/ u rubrici Ljekovito i začinsko bilje