Edukacije iz travarstva i fitoaromaterapije

U Rijeci u listopadu 2013.god  kreće treća  generacija polaznika Edukacija iz travarstva kombiniranih sa modernom fitoaromaterapijom. Ovaj vid neformalne edukaciju provodi Udruga za fitoaromaterapiju “Studio Martina&Natura” , voditi će ih  fitoaromaterapeutkinja Martina Bogdanić sa stručnim predavanjima iz anatomije i botanike biologinje Maje Šmurinić, profesorice u Medicinskoj školi u Rijeci uz gostovanje drugih stručnih suradnika. Iznimno: ostavljam mogućnost ako budem mogla zbog drugih obveza da uzmem još jednu grupu na obuku ( ta grupa bi krenula tijekom zime; siječanj, veljača 2014.)

KADA:

– “riječka” grupa  će ići u tempu ponedjeljak i petak od 18 – 21 h

– “putničku” grupu će ići svaku drugu subotu ( program prilagođen putnicima iz cijele zemlje koji nam dolaze na edukacije).

Cijena: 800 kn na mjesec, a oni koji žele biti aktivni u udruzi i volontirati 20 sati mjesečno imaju popust i plaćaju 600 kn mj, oni koji žele volontirati 10 sati mjesečno ostvaruju popust i plaćaju 700 kn.

Trajanje: 5 mj, 2 semestra, 120 h, nastava se dijeli na teoretsku (teorija nastala iz prakse), praktičnu  i terensku nastavu, dakle bar 1 mj sati  ( 24-30 h) odpada na predavanja i učenje na terenu koje će se odvijati u vrijeme najveće vegetacije znači proljeće i ljeto

PRIMA SE: max 12 učenika po grupi za generaciju 2013/2014

Prijave će se primati ovdje na mail do popunjenja grupe. Koliko će još generacija biti i dal će ih biti, ne zna se, ovo će nam  biti četvrta generacija koju ćemo odškolovati u sklopu Studia Martina&Natura.

Rad je u malim grupama od 8-12 ljudi.

Edukacije će se sastojati od
 •  teoretskih predavanja
 • prezentacijske i praktične izrade preparata od ljekovitog bilja
 • domaćih zadaća
 • terenske nastave u prirodi
 • ispita
 • gostujućih predavača u užim/specijaliziranim poljima njihova djelovanja

Cilj je prenijeti zainteresiranima znanja koja mogu vrlo praktično primjenjivati cijeli život za dobrobit sebe i svoje obitelji. Molim da se ne prijavljuju ljudi koje to zaista ne zanima jer je broj mjesta ograničen.

U tu svrhu raditi će se:

 •  pravilno prepoznavanje u prirodi žive biljke i detektiranje koja je vrsta ljekovitog bilja u pitanju
 • osnove anatomije, fiziologije, botanike i osnove biokemije (prof. bio.Maja Šmurinić)
 • pravilna berba i sušenje različitog ljekovitog bilja
 • osposobljavanju polaznika na samostalnom korištenju ljekovitog bilja koje je potrebno njima i njihovoj obitelji
 • periodično će se pokazno izrađivati preparati od ljekovitog bilja: s naglaskom na čajne mješavine, biljne masti, tinkture, macerate, pomade, oblozi, biljne prahove, kapi za nos, zubne paste, sirupe za grlo…
 •  osnove organskih sustava i prirodna pomoć u njihovim disbalansima (bilje, ulja, glina, razni oblozi..)
 • upoznavanju sa tematikom koje ljekovito bilje se koristi za disbalanse kojih organskih sustava, pod kojim uvjetima, u kojim dozama, u kojim slučajevima
 •  kontraindikacije i mjere opreza biljnih vrsta u kombinacijama sa drugim biljnim vrstama
 • kontraindikacije i interakcije biljnih vrsta sa lijekovima, farmaceutskim dodacima i dr.
 • kako napraviti individualnu čajnu mješavinu koja će uzeti u obzir holističku sliku nekog konkretnog čovjeka i neće narušiti njegovo zdravlje
 • osnove francuske aromaterapije, kemotip, koje eterično ulje, u kojim dozama i zašto se upotrebljava za tretiranje nekih disbalansa (osnovna i praktična primjena)
 • izrada osnovnih aromaterapijskih preparata, kako si francuskom aromaterapijom olakšati svakodnevni praktični život (inhaliranje, tretiranje kože, uljne mješavine za razne disbalanse, sprejevi, tonici, zubne paste i sl)

Predviđeni fond sati 120 sati ( dio se odnosi na terensku nastavu) sa blagim varijacijama teorijska/teoretska obuka (sve zavisi od života, disanja i rasta grupe koja se formira). Fitoaromaterapija se radi, da, ali onaj travarski dio koji poštuje energiju grupe, biljke i čovjeka je bitniji.

Edukacije će biti pokazne, sveobuhvatne i vrlo konkretne.

Dakle obučiti ćemo polaznike kako ponovo postati dio prirode poznavajući njene zakonitosti i pri tome se služiti fitoaromaterapijom.

Predznanje nije potrebno ( ide se od nule ali vjerujem da će i onima koji imaju određen stupanj predznanja biti zanimljivo).

PRIJAVE NA: prijava.fitoaromaterapija@gmail.com

tel: 099 794 45 14

Od moje udruge ćete dobiti certifikate da ste pohađali ove neformalne edukacije kao što sam ja dobila od udruge Centar Cedrus. Dakle nećete za tu cijenu dobiti upis u radnu knjižicu nego pravo živo znanje.

**************************************************
Utisci nekih od polaznika:

Ljubav prema bilju u meni postoji oduvijek. Još kad sam se kao dijete liječila čajevima koje je moja baka brala i sušila. U srednjoj školi za farmaceutskog tehničara sam naučila dosta o bilju, latinska imena, sastav i podjelu biljnih droga, te njihovo djelovanje. Nakon mature pokušala sam upisati farmaceutski fakultet, ali nisam uspjela. I drago mi je da nisam jer me život odveo u potpuno drugom smjeru. Htjela sam i stažirati u ljekarni, ali me život stalno odvlačio od toga. S vremenom sam shvatila da je posao u ljekarni zadnje što ja želim raditi. Prodavati ljekove, nikako.

Željela sam raditi s biljem, brati, sušiti, raditi tinkture, macerate… I od srednje škole pa sve dok nisam upisala Martininu edukaciju iz travarstva i fitoaromaterapije, tapkala sam u mraku. Iako sam imala puno znanja o bilju, čitala knjige, gledala fotografije i tražila to bilje u prirodi, ono je bilo nekako raspršeno. Jako sam se željela time baviti, i trebao mi je netko da mi pomogne da sve to povežem i smislenije krenem u taj magični svijet bilja. Prepuštena životu da me vodi, kao i uvijek, odveo me opet na pravo mjesto.

Na Martininim edukacijama sam shvatila koliko je maleno moje znanje i koliko je taj svijet bilja, psihosomatike i uzroka raznih bolesti, te eteričnih ulja ustvari GOLEM. I koliko je njeno znanje o tome veliko. I ne samo znanje, nego strast, entuzijazam i ljubav.

Kao putnička grupa sastajali smo se svaku drugu subotu i svi smo s nestrpljenjem očekivali slijedeće druženje. Učili smo ne samo o biljnom svijetu, nego i o samima sebi. Edukacije su bile opuštene i prilagođene našim potrebama. Ako je netko iz grupe imao problem, svi smo se trudili pomoći riješiti ga.

A što se tiče teoretskog znanja, jedva je stalo u 200 stranica skirpte koju sam sastavila iz Martininih slajdova i bilješki s predavanja. I napokon mi se sve posložilo u glavi.
Mnogo novih biljaka sam prepoznavala preko fotografija koje smo često gledali na edukacijama, ali opet je tu bilo dosta nagađanja, nisam mogla biti sto posto sigurna da je to ta biljka koja mislim da jest. Nakon terenske nastave mi se sve posložilo u glavi. Naučila sam raspoznavati puuuno biljaka i razlikovati ih od nekih sličnih, ali otrovnih. I znam odmah što bi s tom biljkom, hoću li je sušiti za čaj, napraviti tinkturu i/ili uljni macerat i koje ulje za to upotrijebiti. Tek nakon terenske nastave osijećam da se mogu uputiti u taj svijet bilja sa samopouzdanjem jer sad više ne nagađam. Jedno je vidjeti biljke na fotografijama, a drugo je ubrati ju, opipati, pomirisati, okusiti… Sad se usuđujem brati biljke koje se prije nisam usuđivala radi sličnosti s otrovnim biljkama, nema više sumnja i nesigurnosti.

Upoznali smo se i s eteričnim uljima, ne samo njihovu mirisnu komponentu, nego i kemijski sastav i djelovanje na organizam kod raznih disbalansa. A isto tako i kontraindikacije i oprez kod upotrebe eteričnih ulja. Ona su mi novootkrivena ljubav i polako si stvaram kolekciju najkvalitetnijih kemotipiziranih eteričnih ulja i već sam na sebi, obitelji i prijateljima višestruko potvrdila njihovu učinkovitost.

U želji da se upoznam s tim svijetom što više, prošla sam i radionicu izrade prirodne kozmetike. To su bila dva mirisna dana ispunjena gomilom informacija o baznim i eteričnim uljima i hidrolatima. Sami smo izrađivali zubne paste, dezodoranse, šumeće kugle za kupanje, maske od gline, peelinge, kremice, šampone za kosu… I svu tu silu prirodnih preparata ponijeli sa sobom.

I sad napokon krećem u taj čudesni svijet bilja i prirodne kozmetike puna entuzijazma i vječito zahvalna svojoj učiteljici Martini što je tako nesebično podijelila svoje znanje sa nama, zahvalna i kolegi i kolegicama iz grupe što su bili tu, što smo si svi pružali veliku podršku i razumijevanje i, na kraju krajeva, svi smo postali prijatelji. I uz Martininu podršku i prijateljstvo, ništa nije nemoguće. Napokon imam dobru osnovu koju mogu dalje nadograđivati, ali smisleno i s razumijevanjem.

Tanja Šolić

Martinu sam upoznala kao voditeljicu i učiteljicu na Edukacijama iz travarstva i fitoaromaterapije gdje me uvela u svijet fitoterapije, aromaterapije i prirodne kozmetike, a na edukacije sam dospjela sasvim slučajno. Bilo mi je dosta krema i proizvoda koji nakon nekoliko minuta izazovu pobunu na mome licu i tijelu, osim toga htjela sam povećati svoje skromno poznavanje ljekovitog bilja. Htjela sam lječiti moje dijete onako kako je mene moj otac, prirodno. Posebno mi je stalo da to bude bilje koje sama uberem. Mislim da je taj način mnogostruko bolji od pukog kupovanja bilja po ljekarnama.

Možda će se neki pitati zašto sam izabrala baš nju, tako mladu ženu ( jer neki misle da je mladost nedostatak, da nema dovoljno iskustva ) , ali čim je ugledate shvatite da je njena mladost prednost! Kada vidite koliko srca i duše unosi u sve što radi, znate da ste na pravom mjestu i kod prave osobe!

Martina  je  žena puna entuzijazma, strasti, ljubavi prema ljudima i prirodi,ona  nesebično dijeli i otkriva “tajne” koje neki tako ljubomorno čuvaju. Ima puno znanja  i još više volje i strpljenja da ga prenese.

Kroz nekoliko mjeseci našeg druženja naučila sam raspoznavati puno različitog bilja, raditi tinkture, macerate, uljne mješavine, kreme itd. mogla bi tako nabrajati još neko vrijeme, ali najvažnije od svega, ona ima poseban način na koji prenosi znanje. Kroz ugodna druženja gdje objašnjava i navodi primjere iz stvarnog života, uvijek spremna odgovoriti na pitanja, objasniti nešto po ko zna koji put. Njena predavanja su vesela, svaki puta drugačija, ali nikad dosadna ni suhoparna. Ali ako mislite da je nezahtjevan učitelj, varate se, zna biti itekako neumoljiva i stroga pogotovo što se tiče kemotipiziranja eteričnih ulja.

Martina ima ono što je meni bilo najvažnije pri odabiru tečaja – živo poznavanje bilja na terenu, u prirodi, a ne samo teorijsko znanje! Ona će vam točno reći koja je to biljka, za šta je koristimo, u kojem obliku i točno određenu recepturu. Za mene je to bio odlučujući kriterij pri odabiru tečaja jer nisam tip od čistog suhoparnog učenja teorije, bitno mi je živo znanje. Tražila sam osobu koja će mi točno znati pokazati biljku i naučiti me da je sama znam prepoznati i da znam što ću i kako sa njom od samog branja, sušenja, upotrebe. Ja sam tu osobu pronašla ili je ona mene, ko zna….i zato hvala ti Martina što si me uvela još dublje u taj krasan svijet prirode, prekrasnih eteričnih ulja i kozmetike, spojila sve to u jednu cjelinu i time oplemenila moj život i živote mojih najmilijih!

Irena Matejčić

Potaknuta prekrasnim terenskom nastavom koji sam provela u sklopu Edukacija iz  travarstva i fitoaromaterapije Udruge  ‘Studio Martina & Natura’,  odlučila sam i na ovaj način prenijeti dio svoje  ushićenosti i ljepote koje mi je pohađanje te škole donijelo.  Inače sam često sam tijekom predavanja bila toliko nadahnuta, da bi pomislila kako moram pisati o divnim stvarima koje učimo i doživljavamo u učionici kod Martine, jer bi bilo zaista šteta takve vrijednosti i znanja zadržati samo za sebe. Moj se svijet promijenio i postao je svjetliji i veći i u njemu je sada  ljepše živjeti.

Svaki put kada sam dolazila na tečaj, osjećala sam se kao dio nekog povlaštenog društva, kao da sam jedna od nekolicine izabranih, koji će dobiti uvid u skriveni, čarobni svijet živog  bilja i eteričnih ulja.  A tako je i bilo.Osjećam da smo se kroz učenja približili samoj esenciji biljaka.

Svako predavanje je bilo uzbudljivo i svojevrsno otkrivenje, puno novih uvida i spoznaja. Same edukacije su između ostalog i jako velik rad na sebi i prilika za tranformaciju i napredak na osobnom nivou.

Martina ima zaista impresivno, ogromno znanje i način na koji drži svoja predavanja osvaja. Na mene su njezina predavanja djelovala  hipnotički i ja sam, dok sam je slušala, poželjela zapisati svaku riječ koju govori, jer se sve činilo tako važnim. Naučili smo zaista puno toga,  sada znamo kako najbolje iskoristiti svu ljekovitost i blagodati koje pruža ljekovito bilje, koje nalazimo na obližnjim livadama, pa i dalje. Stekla sam dojam da Martina sa svakom biljkom ima poseban odnos i da prema baš svakoj gaji posebno poštovanje. A to poštovanje je prenijela i na nas. Mislim da su nam njezina predavanja pružila dubok uvid u svijet bilja, znanstveni ali i u onaj suptilniji,bliži ženskoj duši. Sada ne samo da smo naučili koje biljke imaju  ljekovito djelovanje , nego znamo i zašto je ljekovito, te kako i zašto djeluje na način na koji djeluje.

Moram spomenuti i još nešto sa predavanja što me se dojmilo. Martinin pristup učenicima je nevjerojatno  inspirativan, i uza silno znanje, ona na svoje učenike prenosi svoj ogromni entuzijazam i ljubav. Njezina energija je ‘zarazna’  i mislim da tu nitko ne ostaje ravnodušan.

Ali, cijeli tečaj ili kako ja volim reći ‘škola ljekovitog bilja i fitoaromaterapije’, je bila puno više od samog učenja. Ostali pohađatelji tečaja, u čijem sam društvu imala čast provoditi vrijeme,  postali su dio mog života i vjerujem da će zauvijek biti tako, bez obzira na međusobne udaljenosti. Veže nas ljubav prema prirodi, ljubav  jednih prema drugima, prema šumskim pustolovinama. Zaista sam sretna što sam upoznala tako divne, drage  ljude!

I na kraju, mogu još reći da je ova škola meni donijela korak u jedan novi svijet. To je svijet kojem sam težila, ali mu se sama nisam znala približiti. Sada sam dio tog svijeta, povezana sam sa ritmovima prirode i životom prekrasnog bilja, koje me doziva na svakom koraku, bilo gdje da krenula. Škola travarstva i fitoaromaterpije učinila je prirodu mojim novim domom, i na tome sam beskrajno zahvalna.

Ana Miloš

Kada sam se prijavljivala na edukacije, nisam  ni slutila u kakvom sam područje „zagazila“. Tko god misli da će upoznati „samo“ ljekovito bilje, u velikoj je zabludi. Naime, najlakše je uzeti nešto kada se pojavi problem, po mogućnosti lijek iz apoteke u obliku kapsule. No upitati se kakva ga je emocija uzrokovala pa izazvala tjelesnu reakciju, nešto je skroz drukčije. Sve se vrti oko ravnoteže, jer ako ista postoji, nema bolesti. Disbalansi nastaju kao rezultat potisnutih i netretiranih emotivnih stanja koja su usput guraju u stranu, no ne možemo prevariti tijelo jer ono pamti. Jeste li se ikad zapitali kako nastaje paradentoza ili zašto nastaje PMS? Između ostalog, puno se radi na psihosomatici. Bilje je tu potpora u tretiranju određenih disbalansa koje svojom energijom liječi. Martina kaže da bilje koje ti je potrebno uglavnom raste u tvojoj blizini, što je jako dobar razlog za njegovo upoznavanje. Na edukacijama se dobiva velika potpora i baza – upoznavanje sa biljem koje se koristi za određene disbalanse, njihovo kombiniranje, kontraindikacije, mjere opreza, teorija i terenska praksa. Ako postoji interes i volja, to se znanje da nadograđivati jer biljaka ima jako puno. Ako usporedimo sa rječnikom: nije važno znati sve (a vjerojatno i nemoguće), već znati naći kada treba. Potreba za utjehom u prirodi dolazi iznutra, čak i kada ne znaš točno zašto. Ako je prepoznaš, preporučam Martinine edukacije, jer je to način upoznavanja samoga sebe. Osim toga, upoznaješ nove ljude, njihova iskustava i poglede, druženje i puno zanimljivih stvari. Promjena dolazi, ona je konstanta naših života, čak i kada postoji strah i otpor, ali u trenutku njezina prihvaćanja, učinili smo puno za sebe. Zvuči glupo ali zaista ne znam otkud da počnem sa zahvalama u vezi tvog rada u cijelosti. Nisam krenula s očekivanjima, osim da ću znati prepoznati majčinu dušicu J i još koju biljku. Hvatanje u koštac sa uzrocima nisam uopće uzimala u obzir, budući da nisam njih uopće osvijestila. Išla sam po principu, kad nešto zaškripi, rješavam. Naučila si nas novom načinu razmišljanja u mnogim područjima i to nema cijene, a da ne govorim o bilju. To što je netko zapamtio detaljno u dubinu 15 biljaka, super! Bolje da zna to, nego da brlja sa 300. Uostalom, kada se pokaže potreba, znat će gdje tražiti a  sada će znati i kako nađeno pročitati. Osim toga, ako ne boraviš u prirodi, teško da ćeš stvoriti interes za bilje koje vidiš, a ne poznaješ. Mislim da imaš pravu riznicu raznovrsnog znanja, koje možeš prenijeti ako slijediš taj put, no vjerujem da si sada već svjesna da je to to. Tu sam ako treba.

Tina Bilić

“Dva mjeseca edukacija iz fitoaromaterapije svela su se na ……domaći ugođaj toplog ognjišta uz mirisne i ljekovite čajeve….bezvremenske kupke dragocjenim znanjem i iskustvom kojim nas je obasipala Žena-Travarica….nesebičnim pre-davanjem osobe i učiteljice potpuno uronjene u magičnu moć bilja i vjeru da je Priroda ono što nas ispunjava i podržava….ciljana tumaranja zelenim površinama oko vrela i rukama i dušom uronjenom u sveprisutnost…. primjećivanje i raspoznavanje neuglednih trava koje te obuzmu svojim moćnim sadržajem i postanu zauvijek prepoznatljive kao utisnuti čisti otisak na duši….. (jednak onom koji je na mojoj ostavilo čudesno biće vilinskolike pojavnosti i koje me svojom jednostavnošću, neposrednošću, zbunjenošću i čistoćom gurnulo natrag u okrilje Prirode i obogatilo moj život za sljedećih nekoliko života).”

Željka Valenčić

                Draga Martina,  htjela sam ti se zahvaliti na edukacijama… Ta tema travarstvo je nešto što je kod mene godinama sazrijrvalo, ali se nikako pokrenuti….do naravno tvog tecaja…ali kako kažu sve u svoje vrijeme, pa je i tecaj došao baš kada je trebao. Krenula sam na njega, sa zanimanjem naravno, ali sam tek na predavanjima shvatila koliko me to ustvari zanima…. Cijeli tecaj je za mene bio transformacija svijesti u malom, i to doslovno tako. Svi mi znamo da tamo negdje rastu neke biljke koje bi eto nekako trebale pomagati ljudima:) cini mi se da svi to nekako znamo, ali ne u prakticnom smislu. Tecaj u cijelosti je za mene bio upoznavanje s biljem, ali i sa samom sobom kroz obradu psihosomatike….teško si priznajemo neke stvari, ali je cinjenica da su istinite…kroz zanimljiva predavanja naucila sam i nove biljake, koje primjenjujem u obitelji sa izvrsnim rezultatima:)

             Odlican je osjecaj, šetati livadom i raspoznavati bilje, brati ga, sušiti ili prerađivati ga i znati upotrijebiti kada zatreba. Balkon mi je pun macerata i sirupa u pripremi. Na cijelom tečaju nebi mijenjala ništa…zanimljiva predavanja, odlicni gosti, super ekipa…ostali smo povezani i poslije završetka predavanja….terenska nastava je pravi doživljaj, kada shvatiš koliko biljaka raspoznaješ i znaš primjeniti.

Za mene se otvorio skroz novi svijet u kojem uživam i hvala ti na tome!

Ljupka Dubljević Šipek

Zabavna, dinamična predavanja i radionice s pregršt informacija o ljekovitom bilju i uvidima u psihosomatiku.

Užitak…

Maja Rubeša

„Za Martininu edukaciju o travarstvu čula sam još dok je održavala prvi ciklus i bilo mi je žao što sam kasno za nju doznala. Nakon što sam Martinu vidjela/čula na predavanju u sklopu festivala samoniklog bilja, moje zanimanje je postalo još veće, tako da sam se bez imalo dvojbe prijavila na novi ciklus edukacije o travarstvu. Što sam točno očekivala od predavanja, da li se moj život drastično promijenio nakon predavanja, ne mogu reći. Ono što mogu reći i čemu svaki dan svjedočim je da nakon Martinine škole više ne mogu proći kraj nekog parka ili livade a da ne gledam biljke i, na svoju veliku radost, poprilični broj ih mogu prepoznati. Do sada nisam bila niti svjesna koliko korisnih i ljekovitih biljaka raste svud oko nas, a nakon edukacije iz travarstva mogu samostalno skupljati 20-ak biljaka sa jasnom spoznajom za što ih i na koji način točno koristiti.  Zahvaljujući Martininoj edukaciji, u mojoj kući se sada koriste sirupi za kašalj i kapi za nos koje samostalno radim i to me beskrajno veseli. Ono što mi je posebno drago je da sam biljke koje koristim za čajeve, macerate i tinkture sakupljala sama jer mi je edukacija, poglavito terenska nastava, dala dovoljno sigurnosti da se upustim u branje biljaka. Osim ovog edukativnog aspekta Martinine škole travarstva, ništa manje važno što će mi ostati nakon mjeseci grijanja „školskih klupa“ je poznanstvo dragih ljudi, u mnogo čemu različitih ali povezanih u ljubavi prema prirodi i biljkama.“

Sanja R.

Na tečaju za fitoaromaterapiju koji je vodila naša učiteljica Martina Bogdanić dobila sam sposobnost razumjevanja svijeta biljaka, njihove korisnosti i primjene, i sada s lakoćom mogu potražiti nekakvu informaciju o biljci koja mi treba i razumjeti što ona liječi i kako je upotrebiti, zapravo “razumijeti” čitati  knjjige o bilju.    Martina me iznenadila svojom količinom znanja o bilju, spretnosti izrade ljekovitih preparata i mislim da je dio znanja prenijela nama, svojim učenicima. Ipak je na nama da sami produbljujemo i prakticiramo znanja, osnovu smo dobili i sada ćemo svaki prema svojim interesima i sklonostima znanje primjenjivati. Sada sam sigurna da mogu pripraviti puno preparata koji će pomoći u prvenstveno u očuvanju zdravlja moje obitelji, ali i liječiti disbalanse i bolesti, u krajnjem slučaju s učiteljicom se posavjetovati. Ovim tečajem dobila sam i veliko znanje o bolestima i njihovoj psihosomatici i na koji način ih mogu liječiti. Napisala sam veliku skriptu, koja mi je svakodnevno u rukama, i jako sam ponosna što je imam.  Kroz terenske nastave potvrdili smo raspoznavanje biljaka koje možemo samostalno brati a prije ih nismo poznavali. Puno sam preparata već sama pripremila. Općenito dobila sam sigurnost u sebe u liječenju biljem, pravilnom branju i sušenju bilja te  izradi prirodnih preparata a  i suživotu s prirodom. Provela sam 5 mjeseci, 2 puta tjedno po bar 3 sata, u društvu istomišljenika, upoznala drage ljude i s njima ugodno i edukatvno provela to vrijeme. Zahvalna sam svojoj učiteljici Martini, ponosna sam što sam njen učenik, divim se njenoj mladosti, poletnosti, iskrenosti, velikom znanju i nesebičnom davanju svoga znanja. Odavno sam alternativka, uživam u suživotu s prirodom ali sada mi priroda otvora svoja vrata i kaže: “poslužiš sa mnom, pomogneš sebi i svojoj obitelji…” Tko je na putu prirode i svega što ona nudi, tko ne voli komercijalne i farmaceustske podvale na ovom tečaju može obogatiti svoj život i proširiti još više svoje obzore…

Sanja Macan

” Ove edukacije su mi otvorile vrata u jedan sasvim novi svijet, saznala sam puno o biljkama i njihovim svojstvima. Najvrjednije mi je bilo vidjeti kako osjećaš biljke i kako nepogrešivo spajaš njihova svojstva sa određenim karakteristikama nekog poremećaja ili bolesti. Taj “osjećaj” koji imaš, daje ti autentičnost i zbog toga s povjerenjem preporučam tvoje edukacije svim budućim korisnicima.”

Jasna Perković

” Bilo je zabavno, korisno i ugodno biti tvojom učenicom i na tvoj jedinstven način roniti u čarobnom svijetu bilja… Kad sam te upoznala i čula da pokrećeš edukacije, odmah sam se prijavila. U stvari, bila si odgovor svemira na moju želju danaučim malo više o Božjoj ljekarni. U tebi je spoj modernih znanja i drevnih koje si kao mala curica upijala od svojih baka, tetaka…ili možda donijela iz nekog drugog života ili planeta…Kao netko tko voli organizaciju i red, u početku, malo je bilo otpora tvojoj ležernosti, fluidnosti.prepuštanju trenutku i ako situacija traži “skakanja” s teme na temu… Nisam ni primjetila kad sam se “prepustila” i kroz tvoj način povezala obe polutke mozga ( Šta jesam? ) i umrežavala i slagala kockice..Od mojih skromnih ambicija na kraju je to došlo na vrlo široko i duboko gradivo i sada samo o meni ovisi što ću s tim…a tek naše terenske i masa praktičnih savjeta, moja draga vrkutica, mirišljave kremice…Vjerujem da ćeš biti izvor još mnogim dušama željnim znanja i veze s Majkom prirodom…Hvala ti!!!”

Katica Srdoč

” Edukacija mi je proširila vidike o prirodi i ljekovitom svojstvu biljaka, te me ponukala da više vremena provedem na izletima i šetnjama. Ujedno je to bila prilika za upoznavanje osoba sa sličnim afinitetima, s kojima sam provela prekrasne trenutke.”

Stanislava Perušić