Dojmovi I: edukacije iz travarstva i fitoaromaterapije

Utisci nekih od polaznika:

Kada sam se prijavljivala na edukacije, nisma ni slutila u kakvom sam područje „zagazila“. Tko god misli da će upoznati „samo“ ljekovito bilje, u velikoj je zabludi. Naime, najlakše je uzeti nešto kada se pojavi problem, po mogućnosti lijek iz apoteke u obliku kapsule. No upitati se kakva ga je emocija uzrokovala pa izazvala tjelesnu reakciju, nešto je skroz drukčije, a na tome se baziraju edukacije. Sve se vrti oko ravnoteže, jer ako ista postoji, nema bolesti. Disbalansi nastaju kao rezultat potisnutih i netretiranih emotivnih stanja koja su usput guraju u stranu, no ne možemo prevariti tijelo jer ono pamti. Jeste li se ikad zapitali kako nastaje paradentoza ili zašto nastaje PMS? Između ostalog, puno se radi na psihosomatici. Bilje je tu potpora u tretiranju određenih disbalansa koje svojom energijom liječi. Martina kaže da bilje koje ti je potrebno uglavnom raste u tvojoj blizini, što je sasvim dovoljan razlog za njegovo upoznavanje. Na edukacijama se dobiva baza – upoznavanje sa biljem koje se koristi za određene disbalanse, njihovo kombiniranje, kontraindikacije, mjere opreza, teorija i terenska praksa. Ako postoji interes i volja, to se znanje da nadograđivati. Ako usporedimo sa rječnikom: nije važno znati sve (a vjerojatno i nemoguće), već znati naći kada treba. Potreba za utjehom u prirodi dolazi iznutra, čak i kada ne znaš točno zašto. Ako je prepoznaš, preporučam Martinine edukacije, jer je to način upoznavanja samoga sebe. Osim toga, upoznaješ nove ljude, njihova iskustava i poglede, druženje i puno zanimljivih stvari. Promjena dolazi, ona je konstanta naših života, čak i kada postoji strah i otpor, ali u trenutku njezina prihvaćanja, učinili smo puno za sebe.

Nisam krenula s očekivanjima, osim da ću znati prepoznati majčinu dušicu J i još koju biljku. Hvatanje u koštac sa uzrocima nisam uopće uzimala u obzir, budući da nisam njih uopće osvijestila. Išla sam po principu, kad nešto zaškripi, rješavam. Naučila si nas novom načinu razmišljanja u mnogim područjima i to nema cijene, a da ne govorim o bilju. To što je netko zapamtio 10, 15 ili 25 biljaka, super! Bolje da zna to, nego da brlja sa 50. Uostalom, kada se pokaže potreba, znat će gdje tražiti. Znaš da je kvaliteta važnija od kvalitete. Osim toga, ako ne boraviš u prirodi, teško da ćeš stvoriti interes za bilje koje vidiš, a ne poznaješ. Mislim da imaš pravu riznicu raznovrsnog znanja, koje možeš prenijeti ako slijediš taj put, unatoč usputnim skretanjima, no vjerujem da si sada već svjesna da je to to.

Tina Bilić

“Dva mjeseca edukacija iz fitoaromaterapije svela su se na ……domaći ugođaj toplog ognjišta uz mirisne i ljekovite čajeve….bezvremenske kupke dragocjenim znanjem i iskustvom kojim nas je obasipala Žena-Travarica….nesebičnim pre-davanjem osobe i učiteljice potpuno uronjene u magičnu moć bilja i vjeru da je Priroda ono što nas ispunjava i podržava….ciljana tumaranja zelenim površinama oko vrela i rukama i dušom uronjenom u sveprisutnost….primjećivanje i raspoznavanje neuglednih trava koje te obuzmu svojim moćnim sadržajem i postanu zauvijek prepoznatljive kao utisnuti čisti otisak na duši….. (jednak onom koji je na mojoj ostavilo čudesno biće vilinskolike pojavnosti i koje me svojom jednostavnošću, neposrednošću, zbunjenošću i čistoćom gurnulo natrag u okrilje Prirode i obogatilo moj život za sljedećih nekoliko života).”

Željka Valenčić

Draga Martina,  htjela sam ti se zahvaliti na edukacijama… Ta tema travarstvo je nešto što je kod mene godinama sazrijrvalo, ali se nikako pokrenuti….do naravno tvog tecaja…ali kako kažu sve u svoje vrijeme, pa je i tecaj došao baš kada je trebao. Krenula sam na njega, sa zanimanjem naravno, ali sam tek na predavanjima shvatila koliko me to ustvari zanima….Cijeli tecaj je za mene bio transformacija svijesti u malom, i to doslovno tako. Svi mi znamo da tamo negdje rastu neke biljke koje bi eto nekako trebale pomagati ljudima:) cini mi se da svi to nekako znamo, ali ne u prakticnom smislu. Tecaj u cijelosti je za mene bio upoznavanje s biljem, ali i sa samom sobom kroz obradu psihosomatike….teško si priznajemo neke stvari, ali je cinjenica da su istinite…kroz zanimljiva predavanja naucila sam 12 do 15 novih biljaka, koje već sada primjenjujem u obitelji sa izvrsnim rezultatima:) Odlican je osjecaj, šetati livadom i raspoznavati bilje, brati ga, sušiti ili prerađivati ga i znati upotrijebiti kada zatreba. Balkon mi je pun macerata i sirupa u pripremi. Na cijelom tecaju nebi mijenjala ništa…zanimljiva predavanja, odlicni gosti, super ekipa…ostali smo povezani i poslije završetka predavanja….terenska nastava je pravi doživljaj, kada shvatiš koliko biljaka raspoznaješ i znaš primjeniti. Za mene se otvorio skroz novi svijet u kojem uživam i hvala ti na tome!

Ljupka Dubljević Šipek

Zabavna, dinamična predavanja i radionice s pregršt informacija o ljekovitom bilju i uvidima u psihosomatiku. Užitak…

Maja Rubeša