Dojmovi II: edukacije iz travarstva i fitoaromaterapije

Utisci nekih od polaznika:

„Za Martininu edukaciju o travarstvu čula sam još dok je održavala prvi ciklus i bilo mi je žao što sam kasno za nju doznala. Nakon što sam Martinu vidjela/čula na predavanju u sklopu festivala samoniklog bilja, moje zanimanje je postalo još veće, tako da sam se bez imalo dvojbe prijavila na novi ciklus edukacije o travarstvu. Što sam točno očekivala od predavanja, da li se moj život drastično promijenio nakon predavanja, ne mogu reći. Ono što mogu reći i čemu svaki dan svjedočim je da nakon Martinine škole više ne mogu proći kraj nekog parka ili livade a da ne gledam biljke i, na svoju veliku radost, poprilični broj ih mogu prepoznati. Do sada nisam bila niti svjesna koliko korisnih i ljekovitih biljaka raste svud oko nas, a nakon edukacije iz travarstva mogu samostalno skupljati 20-ak biljaka sa jasnom spoznajom za što ih i na koji način koristiti.  Zahvaljujući Martininoj edukaciji, u mojoj kući se sada koriste sirupi za kašalj i kapi za nos koje samostalno radim i to me beskrajno veseli. Ono što mi je posebno drago je da sam biljke koje koristim za čajeve, macerate i tinkture sakupljala sama jer mi je edukacija, poglavito terenska nastava, dala dovoljno sigurnosti da se upustim u branje biljaka. Osim ovog edukativnog aspekta Martinine škole travarstva, ništa manje važno što će mi ostati nakon mjeseci grijanja „školskih klupa“ je poznanstvo dragih ljudi, u mnogo čemu različitih ali povezanih u ljubavi prema prirodi i biljkama.“

Sanja Raguzin

Na tečaju za fitoaromaterapiju koji je vodila naša učiteljica Martina Bogdanić dobila sam sposobnost razumijevanja svijeta biljaka, njihove korisnosti i primjene, i sada s lakoćom mogu potražiti nekakvu informaciju o biljci koja mi treba i razumijeti što ona liječi i kako je upotrebiti, zapravo “razumijeti” čitati  knjjige o bilju.    Martina me iznenadila svojom količinom znanja o bilju, spretnosti izrade ljekovitih preparata i mislim da je dio znanja prenjela nama, svojim učenicima. Ipak je na nama da sami produbljujemo znanja, osnovu smo dobili i sada ćemo svaki prema svojim interesima i sklonostima znanje primjenjivati. Sada sam sigurna da mogu pripraviti puno preparata koji će pomoći u prvenstveno u očuvanju zdravlja moje obitelji, ali i liječiti disbalanse i bolesti, u krajnjem slučaju s učiteljicom se posavjetovati. Ovim tečajem dobila sam i veliko znanje o bolestima i njihovoj psihosomatici i na koji način ih mogu liječiti. Napisala sam veliku skriptu, koja mi je svakodnevno u rukama, i jako sam ponosna što je imam.  Kroz terenske nastave potvrdili smo raspoznavanje biljaka koje možemo samostalno brati a prije ih nismo poznavali. Puno sam preparata već sama pripremila. Općenito dobila sam sigurnost u sebe u liječenju biljem, pravilnom branju i sušenju bilja te  izradi prirodnih preparata a  i suživotu s prirodom. Provela sam 5 mjeseci, 2 puta tjedno po bar 3 sata, u društvu istomišljenika, upoznala drage ljude i s njima ugodno i edukatvno provela to vrijeme. Zahvalna sam svojoj učiteljici Martini, ponosna sam što sam njen učenik, divim se njenoj mladosti, poletnosti, iskrenosti, velikom znanju i nesebičnom davanju svoga znanja. Odavno sam alternativka, uživam u suživotu s prirodom ali sada mi je sam priroda otvorila svoja vrata i rekla: “zašto se ne poslužiš samnom i pomogneš sebi i svojoj obitelji…” Tko je na putu prirode i svega što ona nudi, tko ne voli komercijalne i farmaceustske podvale na ovom tečaju može obogatiti svoj život i proširiti još više svoje obzore…

Sanja Macan

” Ove edukacije su mi otvorile vrata u jedan sasvim novi svijet, saznala sam puno o biljkama i njihovim svojstvima. Najvrijednije mi je bilo vidjeti kako osjećaš biljke i kako nepogrešivo spajaš njihova svojstva sa određenim karakteristikama nekog poremećaja ili bolesti. Taj “osjećaj” koji imaš, daje ti autentičnost i zbog toga s povjerenjem preporučam tvoje edukacije svim budućim korisnicima.”

Jasna Perković

” Bilo je zabavno, korisno i ugodno biti tvojom učenicom i na tvoj jedinstven način roniti u čarobnom svijetu bilja… Kad sam te upoznala i čula da pokrećeš edukacije, odmah sam se prijavila. U stvari, bila si odgovor svemira na moju želju danaučim malo više o Božjoj ljekarni. U tebi je spoj modernih znanja i drevnih koje si kao mala curica upijala od svojih baka, tetaka…ili možda donijela iz nekog drugog života ili planeta…Kao netko tko voli organizaciju i red, u početku, malo je bilo otpora tvojoj ležernosti, fluidnosti.prepuštanju trenutku i ako situacija traži “skakanja” s teme na temu… Nisam ni primjetila kad sam se “prepustila” i kroz tvoj način povezala obe polutke mozga ( Šta jesam? ) i umrežavala i slagala kockice..Od mojih skromnih ambicija na kraju je to došlo na vrlo široko i duboko gradivo i sada samo o meni ovisi što ću s tim…a tek naše terenske i masa praktičnih savjeta, moja draga vrkutica, mirišljave kremice…Vjerujem da ćeš biti izvor još mnogim dušama željnim znanja i veze s Majkom prirodom…Hvala ti!!!”

Katica Srdoč

” Edukacija mi je proširila vidike o prirodi i ljekovitom svojstvu biljaka, te me ponukala da više vremena provedem na izletima i šetnjama. Ujedno je to bila prilika za upoznavanje osoba sa sličnim afinitetima, s kojima sam provela prekrasne trenutke.”

Stanislava Perušić