Tušt – ljekoviti korov koji se može i jesti

Mnogo je vrtnih korova jestivo, a tušt spada upravo među takve. Tušt ili portulak (Portulaca oleracea) obiluje ljekovitim tvarima i mineralima, pa zapravo spada i u jestivo i u ljekovito bilje. Ova biljka je toliko čest korov da je zaista šteta da se tako malo koristi.

Tušt

Bogat je omega 3 masnim kiselinama, ima puno vitamina C, ali sadrži i A, B i E vitamin, kalcij, željezo i razne druge antioksidanse. Djeluje na podizanje imuniteta, poboljšava rad i jačanje srca i krvnih žila te vrlo blago djeluje protiv nervoze i stresa, poboljšava probavu, zdravlje i elastičnost kože. Djeluje protubakterijski i protugljivično,a može pomoći i kod depresije. Osušeni listići u suhoj tvari imaju 16% aktivnih antidepresivnih tvari. U tu svrhu kuha se kao čaj. Kao svježa biljka tušt je u isto vrijeme i diuretik i blagi laksativ, pa je savršena biljka za mršavljenje.

Koristio se još u Starom Egiptu, tisućljećima se uzgaja u Kini i Indiji, Francuzi od njega rade različita tradicionalna jela i juhe, Englezi ga stoljećima koriste kao najzdraviju salatu. Jedino mi gazimo po njemu, čupamo ga i bacamo kao korov!

Tušt

Najbolje uspijeva u pjeskovitoj dobro dreniranoj zemlji, ali mora imati puno vode. Osobno sam ga vidjela u skoro svakom dijelu Hrvatske, a na našem, riječkom području, raste skoro u svakom biovrtu. No, ne samo u biovrtu. Često ga viđam i pored prometnica gdje je dosipana zemlja, na malim zemljanim površinama uz zgrade po gradu,  u velikim betonskim posudama za cvijeće i sl. Dakle, ima ga na svakom koraku. Ali, negdje ga i nema – nema baš puno mjesta gdje ga možete kupiti. Ako ne poznajete osobu koja prodaje tušt i niste sigurni da ima svoj biovrt, jako se dobro raspitajte gdje to ona bere ovaj korov.

Ima blago slankast, pomalo neutralan, sluzav okus koji mnogima jako prija, pogotovo ako se jede na salatu. No, od njega se može, kao i od bilo kojeg zelenog lisnatog povrća, pripremiti juha, varivo, rižoto, maneštra, kajganu, može ga se zapeći u pećnici i sl.

Tušt je jednogodišnji, ali vrlo uporan korov kojeg, kada nam se jednom nastani u vrtu, se teško možemo riješiti (ja ga najčešće nađem ispod pomidora – potražite ga prvo tamo). Nakon ovih informacija, nadam se da ga se i nećete htjeti riješiti, već da će postati dio stalne postave vašeg vrta!

 

Napisala: Martina Bogdanić, fitoaromaterapeutkinja  

Tekst je izvorno napisan za kolumnu Povratak prirodi Ri-telefax burza