Što ako izgorite na suncu?

moreZaspite li na plaži za vrijeme sunčanja ili se nesmotreno sunčate baš za vrijeme kad je sunce najjače,
može vam se vrlo lako dogoditi da dobijete opekline od sunca. U tom slučaju, naravno, možete stavljati na opekline obloge od hladne vode ili mlijeka ili tradicionalni lijek od hladnog jogurta.

No, možete se namazati i s kantarionovim uljem. Ono će vrlo dobro sanirati opekline, ali trebate imati na umu da nakon nanošenja ne smijete izlaziti na jarko sunce 12 sati u komadu jer je fototoksično. U suprotnom, može se dogoditi da vas uhvati alergija na sunce i onda ste u problemima. Alergije na sunce se teško riješiti, kada vas jednom snađe, vrlo je vjerojatno da će se ponavljati još par godina uzastopce svaki puta kada je koža izložena jakom suncu. zalazak sunca

Kod opekotina si možete pomoći i s hidrolatima od prave lavande, smilja ili kamilice. Hidrolati (popularno zvani cvjetne vodice) su nusprodukti proizvodnje eteričnih ulja i mogu se kupiti u biljnim ljekarnama.

Na 200 ml hidrolata dodajemo čajnu žličicu biljnog glicerola koji također možemo kupiti u ljekarnama. Bočicu dobro protresemo i često i obilno špricamo po izgorenim dijelovima kože. Hidrolat od lavande će vrlo dobro regenerirati kožu, smanjiti upalu, zacijeliti rane (mjehure od opekotina) i isušenost kože. Lavanda je prvi izbor kod hidrolata. Drugi izbor je hidrolat od smilja, on će također regenerirati kožu i smanjiti upalu te potpomoći koži da kod sljedećih sunčanja (ne na najjačem suncu!) koža s vremenom poprimi lijepu boju. neven

Ako je upala izuzetno jaka i treba prvo sanirati veliku štetu koju ste si nanijeli, najbolje bi bilo prvo vrijeme kožu špricati s hidrolatom od njemačke kamilice pa onda prijeći na hidrolat od prave lavande.

U slučaju da vam je koža jako isušena, možete ju nakon špricanja hidrolatima nahraniti biljnim uljima. Tako će se puno prije regenerirati i vratiti u normalu. Za tu svrhu možete koristiti mješavinu od:
20 mililitara baz­nog hladno prešanog ulja ploda divlje ruže,
10 mililitara baznog ulja boražine,
40 mililitara ulja nevena i
30 mililitara baznog ulja marelice.
U to ukapajte 10 kapi eteričnog ulja sjemena mrkve i 10 kapi eteričnog ulja prave lavande.
Vrlo nježno nanesite na kožu dok je još mokra od hidrolata. Ova mješavina će nahraniti kožu, regenerirati ju, smanjiti upalu i pomoći joj da se pripremi za nova sunčanja.

helichrysum italicum habitus
Istina, mješavina je skupa kada kupujete sastojke, ali je vrlo učinkovita.
Ako vam se ništa od navedenog do sada ne sviđa, pokušajte s pivom! Hladni oblozi od pive navodno pomažu kod opeklina od sunca. Osobno nisam nikada probala, pa ako isprobate, svakako javite djeluje li uistinu!