Kućni ljubimci i ljekovito bilje

Foto Ivana Kenji

Foto by Ivana Kenji

Znamo svi da je klasična veterina poprilično raširena i dobro utvrđena znanstvena disciplina. Ona ima svoje mjesto u spašavanju života i tretiranju simptoma naših dragih kućnih ljubimaca, ali i svih ostalih (domaćih) životinja! No posljednjih je desetljeća u sve pore medicinsko-veterinarske struke ušla farmaceutska industrija sa modernim lijekovima. Oni ponekad dugoročno mogu imati dvojbene posljedice, pogotovo ako uzmemo u obzir i druge faktore poput utjecaja na okoliš i druge ekosustave. Ovdje se javlja paradoks – na jednu stranu pomažemo, na drugu škodimo.

U svijetu pa tako i kod nas sve je veći pokret koji zagovara poštivanje života. Ovo je posebno zabrinjavajuće kada uzmemo u obzir činjenicu da se za mnoge današnje farmaceutske proizvode koje koristi i veterina zlostavljaju brojne životinje u “nužnim” laboratorijskim testovima, analizama i raznim eksperimentima. Uglavnom se to odvija na sveučilištima diljem svijeta dok ne prođu sve sigurnosne faze i budu odobreni za javno korištenje. U prilogu na dnu teksta pogledajte linkove vezane uz tematiku koji datiraju još iz 2009.god.

Foto by Ivana Kenji

Foto by Ivana Kenji

Usprkos navedenim moralnim i etičkim problemima ne možemo negirati uspjehe i pozitivne pomake koji je donijela moderna veterinarska medicina današnjem društvu. Ali ono što možemo pokušati je dopuniti ih komplementarnim disciplinama poput homeopatije ili fitoterapije. One su se već dokazale kao efikasne, no danas imaju i primjenu u sklopu holističke veterine gdje koriste mnoge od tih prirodnih modaliteta.

Više o tome – link na dnu teksta.

Osvrt na gostujuće predavanje Lorene Paladin 

Foto by Ivana Kenji

Foto by Ivana Kenji

Fitoaromaterapeutkinja Lorena Paladin uspješno primjenjuje francuski model fitoaromaterapije kod tretiranja životinja. Susret sa Lorenom Paladin bio je na predavanjima Udruge za fitoaromaterapiju „Studio Martina&Natura“ gdje je Lorena imala gostujuće predavanje o fitoaromaterapiji i njenoj primjeni na olakšavanju tegoba životinja. Posebno pasa i mačaka. Naglasak predavanja je bio na osobnom iskustvu. Razna teoretiziranja lako nalazimo po internetu, forumima i knjigama ali rijetkost je susresti i učiti od nekoga tko ima veliko praktično iskustvo u ovom specifičnom području. Lorena Paladin završila je edukacije za fitoaromaterapeuta U Hrvatskoj a nastavila je sa daljnjim učenjima i radionicama kod francuskih i talijanskih učitelja.

Foto by Ivana Kenji

Foto by Ivana Kenji

Prva životinja na kojoj je radila je bila njena kujica sa genitalnim problemom (komplicirana lažna trudnoća) za koju je više veterinara iz Hrvatske i Slovenije dalo mišljenje da se treba hitno operirati ali čak i tada su mogućnosti za oporavak psa bile vrlo male. No Lorena je prije riskantne operacije ipak htjela vidjeti biljke na djelu pa je psa tretirala eteričnim uljima. U vrlo kratkom roku postigla je nevjerojatne rezultate koji su potvrđeni testovima i dijagnostikom u privatnoj klinici. Na predavanju je kroz interaktivni razgovor Lorena dala i niz drugih primjera iz prakse u kojoj je uspješno tretirala fitoaromaterapijom kuniće, pse, mačke, iguanu i krave.

Foto by Ivana Kenji

Foto by Ivana Kenji

Za postizanje dobrog zdravlja i imuniteta kod životinja ne smijemo se ograničiti samo na vanjsku primjenu i saniranje problema/simptoma, nego uključiti i pravilnu prehranu psa/mačke. Poželjni su i suplementi po potrebi kao što su omega 3 i 6 nezasićene masne kiseline, pivski kvasac – B kompleks vitamini, povremeni antiparazitni program (npr. češnjak + niže doze poznatih antiparazitnih biljaka), redovita briga o koži/krznu četkanjem, povremeno pranje prirodnim sapunima, i naravno ljubav i pažnja prema tom živom biću.
Do sada osim spomenutog predavanja u Rijeci, Lorena Paladin držala je predavanje sa temom “Sličnosti i razlike klasične medicine i fitoterapije” u knjižnici u Umagu. Živi sa obitelji, 8 pasa i nekoliko mačaka u Buzetu.
U nastavku slijedi recept.

Foto by Ivana Kenji

Foto by Ivana Kenji

REPELENT ZA MAČKE I PSE: 

EU citronela cejlonska 3%
EU lavandin 4%
EU geranij bubrbon 3%
ulje jojobe 10%
ulje lješnjaka ili makadamije 80%

Primjena utrljavanjem u krzno životinje povremeno – ne svaki dan, ili prije samog izlaska u prirodu.
Onima koji nisu vični preračunavanju evo pomoći: stavite 3 ml citronele cejlonske, 4 ml lavandina, 3 ml geranij bourbona, 10 ml jojobe i 80 ml makadamije ili lješnjaka.

http://www.alternativevet.org/animal_experiments.htm   http://www.peta.org/issues/animals-used-for-experimentation/animals-used-experimentation-factsheets/dissection-lessons-cruelty/humane-vet-ed/ http://www.vbma.org/                       http://en.wikipedia.org/wiki/Ethnoveterinary_medicine

Autor teksta: Uroš Ivković                                                                                   Autorica fotografija: Ivana Kenji

Foto by Ivana Kenji

Foto by Ivana Kenji