Biljni čaj – harmoničan spoj okusa i unutarnje njege

By Rosana Škopac

vrt

the vrt, divota divoticus 🙂

Zimska večer. Danja svjetlost povukla se sa završetkom radnog vremena.
Dan proveden u zatvorenom prostoru, a srce želi milovati livade, grliti sunce.

U zamjenu odlučim skuhati biljni čaj. Matičnjak, menta, kopriva. Primiti dar prirode i blagodat za svoje unutarnje organe.
Već dok posežem u papirnate vrećice sa suhim biljem osvaja me limunasti miris matičnjaka.

Njega nadglasava mentol koji mentu čini prepoznatljivom među tisućama biljaka, dok samozatajna kopriva svoj karakterističan ali blag miris nadmiješta snagom koju skriva u sebi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

divlja menta

Prelijem bilje vrelom vodom i nakon 15 –tak minuta spremna sam primiti biljni blagoslov.

Kombinacija u koju sam se zaljubila prvenstveno zbog okusa svojim povoljnim djelovanjem pokriva cijeli organizam.
Užurbani način života, mnogobrojne obveze, potrebne i nepotrebne brige čine nas napetim i uznemirenim. Svaka od ovih biljaka pomoći će nam umiriti organizam, nervozu i napetost te umanjiti stres. Pomoći da mirni utonemo u san. Da prevladamo umni zamor.

Ublažiti će i glavobolje uzrokovane stresom kao i želučane tegobe.

Kombinacija mente i matičnjaka pojačava psihičku otpornost i umanjuje emotivnu nestabilnost.
Matičnjak će obnoviti organizam, dati tijelu novu snagu, dati radost življenja.
Menta i matičnjak djeluju povoljno i na probavni sustav: menta smiruje probavni trakt, smanjuje bolove u želucu i crijevima, ublažava grčeve i mučnine. Potiče metabolizam.

Matičnjak ima također smirujući učinak na želudac, otklanja grčeve i bolove u trbuhu. Razmislimo što unosimo i probavljamo ne samo od hrane koju unosimo u sebe već i o situacijama i riječima koje „probavljamo“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

matičnjak, melisa

Sve tri biljke blagotvorne su za dišni sustav. Matičnjak kod napadaja astme i nezaustavljivog kašlja, a zbog antivirusnih svojstava pomaže kod prehlada, viroza i gripe.

Menta smanjuje simptome prehlade i suhog kašlja, te također pomaže kod viroza i gripe. Kopriva smiruje kašalj, pomaže kod iskašljavanja, bronhitisa i prehlade.

Potiču imunitet.

Kopriva pospješuje rad bubrega, pomaže kod urinarnih infekcija.

Krvožilni sustav nosi raspodjelu životne energije i snage po cijelom organizmu. Kopriva potiče cirkulaciju krvi, popravlja krvnu sliku, remineralizira koštanu srž, obnavlja crvena krvna zrnca.

Matičnjak jača srce, pomaže kod noćnih lupanja srca.

kopriva

kopriva

Vidimo da nam je potrebno jako malo a da bi napravili puno za sebe. Imamo naviku njegovati se izvana, mazati raznoraznim kremama i šminkama dok ni ne pomišljamo da i naši organi trebaju malo pažnje i njege.

Već i šalica čaja napraviti će puno, a to ćemo itekako osjetiti. Osjećati ćemo se bolje, izgledati ćemo bolje. Zasjati ćemo.

Nađite svoju biljnu kombinaciju, uberite ju sami i pripremite svoj čaj i na svojoj ćete koži osjetiti kako biljka nije samo list, cvijet ili korijen već i livada, sunce, vjetar i kiša.